Başkan İnce canlı yayında açıkladı: “Bu dönemde altyapı bitecek”

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Radyo Romantik Türk’te Abdullah Polat ile Manşet programının konuğu oldu.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Abdullah Polat'ın sorularını yanıtladı.

10 yıldır Güzelbahçe Belediyesini yönetiyorsunuz, doğma büyüme Güzelbahçeli olduğunuzu biliyoruz ama yine de bunca yıllık başarınızı siz neye bağlıyorsunuz?

Doğduğum ve doyduğum yer Güzelbahçe. Sadece bir dönem üniversite eğitimimi Bornova’da tamamladım. Onun dışında tüm hayatım Güzelbahçe’de geçti. Güzelbahçeliler de ilçeyi, Güzelbahçe’de doğup büyümüş birinin yönetmesine çok önem veriyor. 1992 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden, o dönem adı Narlıbahçe olan Güzelbahçe’de siyasi hayatıma başladım. 2009’dan bugüne kadar birlikte olduğum, siyaset yaptığım arkadaşlarımla, ilçe örgütleriyle hiç kavgam olmadı. Birbirimizi hep destekledik. Halkımızın da desteğiyle başkanlık şansını elde ettim. Güzelbahçe’de ilk kez bir belediye başkanı üçüncü dönemini yaşıyor, bu da bana kısmet oldu. Büyük bir onur ve sorumluluk bu… Oy oranımız geçtiğimiz dönemde yüzde 52’ydi, son seçimde ise yüzde 71’e yakın rekor bir oyla belediye başkanlığını aldık.

İlçeniz 7,2 kilometrelik kıyı şeridine sahip. Düzenlenmesi gereken sahil şeridi ile ilgili çalışmalar ne durumda?

Babamın gençliğinde Güzelbahçe sahilleri, Narlıdere halk plajı, İzmirlilerin denize girdiği, hafta sonları vakit geçirdiği alanlardı. Daha sonra Çeşme otobanının yapılması, ulaşımdaki kolaylıklar Çeşme’yi ve diğer kıyı kentlerini daha revaçta yaptı. Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina döneminde yapılan kıyılardaki yıkımlar ve kıyı dolgu çalışmalarından bugüne kadar gelindi. O dönem yapılan çalışmalarda Güzelbahçe kıyı şeridinde mülkiyet problemleri olmuştu. O zaman yapılan dolgular da dahil olmak üzere hukuki olmayan dolgular belediye başkanları için sıkıntılar yarattı. Biz bunu düzeltmek için 2013’ten beri uğraşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz dönem, Karşıyaka’dan başlayarak Bayraklı, Mithatpaşa, Sahilevleri dahil olmak üzere birçok kıyı düzenlemesi yaptı. Yapılan planlamalar arasında Güzelbahçe’nin olmadığını gördük. Geçtiğimiz dönem Güzelbahçe’nin yedi kilometrelik kıyı bandını planladık. Bakanlığa takılan yerleri olmuştu, düzelttik. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de planımız ikinci defa geçti. Kıyı alanlarında dolgu öngörmüyoruz bu planımızda. Seferihisar kavşağından sonra kıyıda bir yürüyüş bandı oluşturuyoruz. Sadece yedi metrelik bir dolgu öngörüyoruz. Plajlar, dinlenme alanları, rekreasyon alanları olmak üzere planımız bakanlık onayı bekliyor. Onayın ardından yetki ve sorumluluk büyükşehir belediyesinde olacak, biz de gerekli desteği vereceğiz.

24,5 metrelik yolun son durumu nedir, ne zaman açılacak?

Bu çok önce düşünülmüş ama yapılaşma çoğaldıkça ihtiyaç çok fazlalaşmış. Güzelbahçe’de toplu taşıma kullanan herkes, deniz kenarındaki Mithatpaşa Caddesi’ni kullanıyor. Sadece Güzelbahçeliler için değil bu yol, planlarda bu düşünülmüş. Narlıdere arıtmanın olduğu yerden Maltepe Askeri Lisesi’nin önüne, oradan da direkt olarak Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nin üzerindeki Güzelbahçe Emniyet Binası tarafından Seferihisar ve Urla’ya birleşen bir yol hakkı var. Yani otobanla mevcut Mithatpaşa Caddesi ile arada 24,5 metre genişliğinde bir yol var. Büyükşehir belediyesinin 30 yıllık ulaşım planlarında Narlıdere metrosundan sonra İYTE’ye kadar giden hafif raylı sistem projesi var. Buradaki yolun Güzelbahçe içinden geçen tüm miktarı 160 bin metrekaredir. Kamulaştırma konusunda bir yıllık bir süreç var önümüzde. Daha sonra Güzelbahçe’de yolun kısmi olarak açılmasında hiçbir engel yok.

Doğalgaz çalışmalarına 2018 yılında başlandı. Şu an doğalgaz Güzelbahçe’de ne durumda?

Güzelbahçe de doğalgazdan faydalanmak istiyor. Birçok mahallede bu proje gerçekleşti, gelecek yıl bitmesi hedefleniyor. Doğalgaz alana girdi, basınç testlerini yaptıktan sonra bize gir dediği yere giriyoruz. Doğal olarak bazı sıkıntılar da yaşanıyor, halkımızdan sabır ve anlayış bekliyoruz. Elimizden geldiği kadar ekibimizle doğalgaz konusunda hızlı bir çalışma yapıyoruz. Daha sonra enerji kablolarının yere alınması konusunda çalışmalarımızı tamamlayacağız ve bu dönemde altyapı bitecek.

Eğitim Vadisi projeniz ile ilgili çalışmalarınız ne durumda? Hayata geçme konusunda önünüzde engeller var mı?

Bu işte birçok bürokratın ve belediye başkanının emeği var. Güzelbahçe’de çok nitelikli devlet okullarımız var. Bunun yanı sıra birçok özel okul da Güzelbahçe’ye yatırım yaptı. Şu anda yarısı bölgeden, yarısı dışarıdan gelen olmak üzere Güzelbahçe’de on binin üzerinde öğrenci var. Ben belediye başkanı olmadan önce İzmir Ticaret Odası, Ekonomi Üniversitesi’ni Güzelbahçe’de bir yer alarak gerçekleştirmek istedi. O günden bu yana Güzelbahçe’deki arazilerini maalesef üniversite kampüsü haline getiremediler. Bu bizim dönemimizde bakanlık kararının ardından büyükşehir belediyesi bu planı yaptı. Fakat bu plan, Ekonomi Üniversitesi’ne özel bir plan oldu. Ekonomi Üniversitesi, tabelasını otobandan birçok kişinin görebileceği bir yere astı, kimse buraya nasıl gidilir, bu yol bu potansiyeli kaldırır mı diye soran olmadı. Biz halka plan yapıyoruz. Güzelbahçe’nin içindeki nitelikli kolejleri gelebilecek üniversiteleri de içine toplayan bu alanı bir vadi haline getirmek istiyoruz. Bu süreçte bölgedeki ormanlık ve tarım arazilerini koruyarak, atıl ve boş alanlarda bir plan yaratıyoruz. Bakanlıktan onay aldık, beş binlik plan önerimizi büyükşehir belediyesine yapacağız. Burada bir eğitim vadisi yapmak istiyoruz. Eğitim, tek başına olmuyor. Çocuğa sadece okul yapmakla olmuyor, spor salonları, kütüphanesi, müzeleri bir alanda olması gerekiyor. Bölgemize eğitim kenti kimliği kazandırmak istiyoruz. Biz Türkiye’nin birçok şehrinden Güzelbahçe’ye öğrenci gelsin istiyoruz. Projemiz buna uygundur, yakında herkese anlatacağız.

İzmir’de Türkiye’nin diğer illeri gibi deprem bölgesinde. Güzelbahçe’de deprem ile ilgili önlemleriniz var mı?

Bu ayki meclis toplantımızda mevcut toplanma alanlarının güncellenmesiyle ilgili bir önerge getirdim. Depremde olabilecek zayıf da olsa tsunami alanlarının değerlendirilmesi gerekiyor. Çalışmalarımızı, şöyle yönlendirdik: Deprem olmadan nasıl hazırlık yapabiliriz? Bölgemizde AKUT ile çalışıyoruz. Güzelbahçe Belediyesi ve Güzelbahçe Kent Konseyi ile AKUT’un bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek makine parkını AKUT’a devrettik. Onlar sadece bunları tatbikat yaparak kullanıyorlar, dilerim hiç ihtiyaç olmaz. Türkiye’nin herhangi bir yerinde ya da yurt dışında bir ihtiyaç olduğunda Güzelbahçe Belediyesi’nin nakil araçlarıyla müdahale edilecek. Deprem toplanma alanlarını bu ay yeniden güncelliyoruz. Bununla ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışacağız. Depreme dayanıklı yapıların oluşturulması belki de en önemli nokta. Güzelbahçe’de birçok yapı yenilendi. Yeni yapılar zaten depreme dayanıklı. Büyük şansımız ise katlı yapıların olmaması. Ben dahil tüm belediye başkanları yapıları beş katla sınırlandırdık.

Yanan ormanlar ile ilgili kampanyayı başlattınız mı?

Güzelbahçe Belediyesi ve Kent Konseyi tüm sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bir yardım kampanyası için belediye meclisinden de karar çıkartarak Valiliğe başvurumuzu yaptık. Burada temel amacımız, Orman Bakanlığı’nın, Orman İl Müdürlüğü’nün ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük gücüyle ağustos ayında yanan ormanlar muhakkak ağaçlandırılacak. Bu çalışmalara elimizden geldiğince katkı koyacağız. Bizim amacımız Güzelbahçe’de ağaçlandırma alanı olarak belirlenen bütün alanları ağaçlandırmaktır. Her Güzelbahçeli için 1 TL katkı belediyemiz tarafından veriliyor. Nüfusumuz 32 bin 500 civarında, bu bedeli belediyemiz yapacak. Herkesi Güzelbahçe’nin yeşil dokusunu daha çok güçlendirecek ağaçlandırma kampanyasına davet ediyoruz.

Belediyenizin yeni projesi “Bitkisel atık ve moloz günü” başarılı bir şekilde yürüyor mu? Çevre koruması açısından çok başarılı olan bu projeyi biraz anlatır mısınız?

Bu önemli bir sorun. Çöp toplama konusunda bir sıkıntı çekmiyoruz. Güzelbahçe’de çok sayıda bahçe var. Budama mevsiminde belediyelerin bu atıkları bertaraf etmesi çok büyük sorun. Bu nedenle her mahalleye bir gün belirledik. Şimdi vatandaşlara hangi gün geleceğimizi söylüyoruz ve o gün gidip atıkları alıyoruz. Büyük çapta başarıya ulaştı ama aksamaları zamanla ortadan kaldıracağız.

İlçenizde üç adet yöresel pazar bulunuyor ve çok iyi de tuttu. Yeni bir pazar projeniz olacak mı?

İnsana dokunmak çok önemli. Yaka Mahallesi Otantik Pazarı’nı açtık. Daha sonra Yelki Yöresel Pazar açıldı. Çamdalı’nda kadınlar üretici pazarını oluşturdu. Biz bu pazarlarda zabıta dolaştırmıyoruz. Temizlikçi de vermeyiz. Pazarların kendi yönetimi vardır. Eğer pazarın konseptine zarar verecekse uyarırlar. Biz sadece seyreder ve kontrol ederiz bu sistemi. Daha çok kadın daha çok üretiyor. Kooperatifler kuruluyor. Bu konudaki gelişmeler Güzelbahçe Belediyesi tarafından çeşitli aktivitelerle destekleniyor. Payamlı’da Bardacık Festivali yapıyoruz. Yaptığımız etkinlikler pazarın ve bölgenin tanıtımına katkı sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri