ANIL ARABACI / MEDYA EGE - Prof. Dr. Orhan Cem Aktepe ve Dr. Edi Levi’nin koleksiyonundan oluşan Batı Anadolu El Halıları Sergisi’nin açılışı İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) gerçekleşti. Serginin açılışına İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdal, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Abdullah Naci Ölçen, Prof. Dr. Orhan Cem Aktepe, Dr. Edi Levi, İZTO Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
29 Kasım tarihine kadar sürecek Sergide, 100 yıllık halılar sergilenirken, 2 asırlık çok özel koleksiyon parçaları da yer aldı.
Serginin açılışını gerçekleştiren İZTO Başkanı Mahmut Özgener, böyle bir sergiye ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını dile getirdi. Özgener, Ata Kültürü mirası halı dokumacılığı mesleğine ve değerlerine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “İnsan olarak ülkemizin geçmişine yönelik her türlü değeri öne çıkarmayı çok önemseyen biriyim. Bu değerlerin öne çıkmasında katkısı olan herkese saygılarımız sonuz. Halıcılık mesleği de sanatsal anlamda baktığımızda bizim ülkemiz için çok önemli bir değer. Dolayısıyla bunun yaşatılmasında büyük emekler harcanmış. Sergimizde halıcılık geçmişimize, tarihimize ışık tutun çok değerli eserler var. Odamız adına böylesine güzel bir koleksiyonu burada sergilemeyi kabul ettikleri için Naci Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Hep beraber bu değerlere sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.
NACİ ÖLÇEN: DÜNYAYA KAZANDIRDIĞIMIZ BİR MESLEK
Sergi sonrası, İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı Abdullah Naci Ölçen, el halıcılığı ve dokuma sektörüne yönelik Medya Ege’ye değerlendirmelerde bulundu. Ölçen, teknolojik gelişmelerle birlikte dokumacılık ve el halıcılığı mesleğinin yok olmaya başladığını belirterek, “Artık el dokuma sanatları yerine makineleşme en nihayetinde internetle birlikte internetten satış yapma gibi etkenler yer aldı. Dolayısıyla birçok neden aynı anda bir araya geldiğinden dolayı el halıcılığı zaman içinde yok olmaya başladı. Fakat bu bizim atalarımızdan miras kalan bir meslektir. Yani bizim atalarımızın hayvandan edindikleri yün ipleriyle, iplik yapmışlar, yünü boyamışlar ve kök boya dediğimiz boyalarla halı üretmişler. El halıcılığı dünyaya kazandırdığımız bir meslektir” diye konuştu.
El halıcılığı sanatının ve mesleğinin yok olmaması için STK’larla ve üreticilerle çalışmayı sürdüreceklerini kaydeden Ölçen, “
Bu mesleğimizin yok olmasına rıza göstermeyiz. Dolayısıyla bu tür etkinlikler, fuarlar olsun elimizden geldiğince el halıcılığını devam ettirmek, hatta daha iyi hale gelmesi için çok önemli bir yere sahip. El halıcılığı sanatımızın eski olduğu yerlere getiremesek bile en azından yaşamını devam ettirecek seviyelere gelmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.
Ölçen, “Anadolu’da 16-17.yüzyılda Anadolu Selçuklu döneminde halıcılık grafik olarak pik yaptı, zaman içerisinde aşağı ve yukarı olarak grafikte inişler oluyor. Şu anda iniş dönemindeyiz. Ama muhtemelen dünya şu anda yeni arayışlar içerisinde. Dolayısıyla böyle bir fırsatı, tekrar yükseltme anlamında ele geçireceğimizi bu çalışmalarla tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.