Sivas Kongresi kutlamalarına katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindekiler, Sivas Kongresinin gerçekleştiği, günümüzde Kongre Müzesi olarak kullanılan binayı gezdi. Burada devlet tiyatrocuları tarafından temsili Sivas Kongresi canlandırıldı.
Canlandırmanın ardından aynı meydanda 4 Eylül sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Burada Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuşma yaptı. Şentop konuşmasında, Yahya Kemal'in "ğil Dağlar isimli kitabına atıfta bulunarak “Bu kitap Milli Mücadele'nin kıymetli bir tarihidir, bilgi ve fikir yoluyla yapılmış büyük bir vatan hizmetidir. Nihat Sami Banarlı'nın ifadeleriyle, 'bu kitabın adını, 1897 Harbi'nde, gönüllü Türk askeri koymuştu: Gazi Edhem Paşa ordularının, o Yunan bozgununda, Atina'ya doğru zaferle yürüyüşüne katılan bu asker, hızla aştığı dağlarda, ‘Eğil dağlar eğil, üstünden aşam. Yeni talim çıkmış, varam, alışam’ türküsünü söylüyordu. Eğil Dağlar kitabı adını bu türküden aldı. Bu kıymetli kitapta, Yahya Kemal, cephelerdeki durgunluk, sessizlik ve hazırlıkların uzaması sebebiyle Büyük Taarruz'dan önce ortaya çıkan gerginlik esnasında, inandığı büyük hakikati çarpıcı bir şekilde dile getirir: 'Arslan gerilir de öyle atlar ve öyle muzaffer olur! Engin bir tarih düşüncesi, bir milletlerarası münasebetler bilgisi ve büyük bir tefekkür kabiliyeti', bir vatan şairini işte bu çarpıcı neticeye ulaştırmıştır. Bin yıl önce olduğu gibi, 100 yıl önce de, milletimiz, en zor ve namüsait şartlardan, kurtuluş ve zafer inşa etmenin yolunu bulmuştur; kimsenin zerre şüphesi olmasın ki, bundan sonra da bulmaya tam olarak muktedirdir" diye konuştu.
"DAMAT FERİT’İN SÖZLERİ..."
Şentop konuşmasında Damat Ferit’in gaflet ve ihanetinin tescilli olduğuna dikkat çekti ve “Eğer sadece sözlere, beyanatlara, demeçlere bakacak olursak, gafleti ve ihaneti tescilli Damat Ferit’in bu sözleri, suretâ masum görünmektedir. Oysa vatanseverlik, milletten ve istiklâlinden yana olmak, devletin bekâsını gözetmek, söz değil, eylem ve icraat meselesidir. Bir kimsenin tam bağımsızlık prensibine, millî şerefe ne ölçüde taraftar ve riayetkar olduğu, ancak ve ancak, milletin ve devletin lehine takındığı tavırla ölçülebilir. Damat Ferit gibi, milletin ve devletin vazgeçilemez önceliklerini ve istiklalini değil, başka devletlerin adaletini, himayesini esas alanlar, hangi iddiada bulunurlarsa bulunsunlar, vatanseverlikten nasipsiz gafillerdir. Bu sözleri sarf etmek, 103 yıl önce bu şehirde istiklâl-i tam gayesiyle toplanan öncülere karşı ihmal edilemez vazifemizdir. Millî Mücadeleyi muazzez, kadrolarını muteber; Damat Ferit ve benzerlerini gafil ve hain kılan husus, işgal ve tasallut karşısında kurtuluşu aradıkları merci, takip ettikleri yöntemdir. Millî Mücadele ve kadroları, ‘Vatanı, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ derken, gaflet ve ihanet batağına saplanmış olanlar çareyi, milletimizin şerefini ve tarihini yok sayarak büyük devletlerin insafında aramışlardır” dedi.
Kutlama etkinlikleri Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Takımı ve muharip uçak gösterisi ile sürdü.