Başkan Soyer'den dikkat çeken çıkış: İzmir’in parasına yazık!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Harmandalı Katık Atık Tesisi, yatırımlar gibi İzmir gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

MEDYA EGE – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, basın mensupları ile buluşup kent gündemine dair açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başkan Soyer, Harmandalı Katı Atık Tesisi, yatırımlar gibi konulara değinerek hükümeti, İzmir projelerine destek olmamakla eleştirdi. Soyer, açıklamaları ile ilgili “iç dökme” yorumu da yaptı.

Başkan Soyer’in konuşmasından öne çıkan detaylar şöyle:

*Yüzde 80’nin üzerinde akaryakıt zamları geldi. “Ne olacak bu vatandaşın hali” demeden “Ne olacak bu CHP’nin hali” deniyor; ancak çok ciddi bir ekonomik krizle yüz yüzeyiz ve bu tablo daha da tırmanacak.

*2019’da göreve geldiğimizde 650 milyon lira borç stoğu vardı. 4.5 sene sonunda yaklaşık 550 milyon liraya indirdik. Döviz kurlarını biz belirlemiyoruz. Borcumuzu geri ödesek de borcumuz büyüyor.

Dış borç arayışı içinde olmamızın nedeni hazineden aldığımız payla ilgili. Hazineden aldığımız payla İzmir Büyükşehir Belediye bütçesi oluşuyor ve yatırımları bununla yapılıyor. Fakat, hükümetimiz raylı sistem yatırımları, arıtma, alt yapı yatırımlarına girmiyor. Ulaştırma Bakanlığının İzmir’e yatırımı yok. Borç bulup gidip biz yapıyoruz.

Buca Metrosu en büyük kamu yatırımlarından biri.

Narlıdere Metrosu neredeyse bitti. Son kalan 30 milyon Euro var. Mart’ta bu para geldi ama parayı bize aktarmıyorlar. Cumhurbaşkanıyla görüşmek istedik ama bugün hala geri dönüş yok.

Derdim şikayet etmek değil; biz bu işi yapmaya devam edeceğiz.

*Torbalı’ya yaptığımız yatırım 1 milyonun üzerine çıktı. Atık su arıtma tesislerinin gelecekte de sorun yaşatmayacak şekilde planlamalıyız. Bu yıl içinde o tesisleri açacağız. Tarımsal sulamada kullanacak şekilde arıtıyoruz. Çift taraflı bir kazanım oluyor.

*İzmir Büyükşehir Belediyesi borcuna sadık, yangın ortamında dimdik ayakta olan bir kurumdur. Yatırımlarına tereddütsüz devamını getirecektir. Bütün engelleme çalışmalarına rağmen en kaliteli hizmeti vermeye devam ediyoruz.

HARMANDALI

*2018’den önce İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulmasıyla ilgili bakanlıkla mutabakata varıldı; Bergama, Ödemiş, Urla, Menderes ve Harmandalı.

Harmandalı bölgesine 9 ilçe çöpü götürülüyor. 30 ilçenin atığının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bertaraf edilmesi gerekiyor. Sadece Harmandalı yeterli olmayacak. Diğer 4 noktada bu tesislerin kurulmasına karar veriliyor. Urla’ atık reddedildi.

Harmandalı modern bir tesis fakat bölgede heyelan oldu. Bölgedeki heyelanın incelenmesini talep ettik, inceleme devam ediyor. Heyelan arıtma tesisİ ile ortaya çıkmamış, eski jeolojik dönemlere giden bir kitlenin harekete geçmesiyle söz konusu.

Oradan vazgeçtik, Harmandalı’yı terk etme kararı alarak zamanlama çalışması yaptık. 2024 sonu kapatacağız. 2025te atık bertarafını sonlandıracağız.

Nüfus 4,5 milyona çıktı, 4 ayrı noktada atık bertaraf tesisine ihtiyaç var.

Ama en az 4 noktada atık bertaraf tesisine ihtiyacımız var. Bergama ve Ödemiş’teki çalışıyor. Fakat Harmandalı kapatılacaksa başka bir şeye ihtiyaç var. Menderes ve Urla’da da tesislere ihtiyaç var. Urla’da öngörülen alan İYTE tarafından reddediliyor. Urla eski taş ocağı atık sahası da uygun bulunmuyor. Dolayısıyla Urla’da durduruluyoruz. Menderes… Menderes’te 3 yıl önce başlanılan bir yolculuk var. Yapılan yer araştırmaları sonucunda Orman Genel Müdürlüğü’nden ön izin tahsisi alınıyor. Arkasından 13 kurumdan olumlu görüş alınıyor, İl Mahalli Çevre Kurulunda onaylanıyor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na rapor sunuluyor. Onay sonrası ÇED başvurusu yapıyoruz. ÇED sürecinde Tarım İl Müdürlüğü görüş değiştiriyor. Geldiğimiz nokta şu: tüm raporlar ve olumlu görüşler bir tarafta duruyor. Ne yazık ki İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyken Menderes’te de biz imalata başlayacak bir noktaya gelemiyoruz. 3 yıllık süreci var ÇED sürecinin. 1 ay sonra süreç sona eriyor. Biz Sayın Valimizden bir talepte bulunarak müdürlüğün önceki görüşüne dönmesini istedik. Harmandalı’yı biz zaten kapatmaya kararlıyız. Menderes’te Urla’da izin vermiyorsunuz. Bergama’da kapasiteyi artırmamız lazım ama izin vermiyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapacak! Biz bu çöpü nereye götürüp bertaraf edeceğiz? 2007 yılından beri talep edilen her yere olumsuz görüş vermiş. Bunlar olmadığı için biz her gün 90 tırla günde 18 bin kilometre yol yapıyoruz. Bu taşımanın yıllık maliyeti 500 milyon lira. Bu hepimizin parası değil mi! Kamu zararı değil mi! Bugün değilse bile bir gün bu kamu zararını yaratanlardan hesap sormamız lazım. Buna hakkınız yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gücü buna yeter. Ama yazık, İzmir’e, İzmir’in parasına yazık! CHP’li belediye başkanıyım diye beni neden cezalandırıyorsunuz?"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri