Başkan Toros: Demir-Çelik’te fiyat artışları yaşanacak

Ege Toros Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, demir-çelik sektöründe fiyat artışı yaşanabileceğini belirtti.

İzmir’de demir-çelik sektörünün yaşadığı sorunlara değinen Ege Toros Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, demir-çelik satışı üzerinde sınırlama ve hurda ihracatı yasaklama ile fiyat artışının yaşanabileceğine dikkat çekerek, “2024 yılı için bitmeyen yıl deniliyor uzmanlar tarafından. Ülkeler hızla savaşa hazırlanıyor. İngiltere, Finlandiya, Polonya, Sırbistan ve Almanya seferberlik kararı ile resmi olarak gıda ve Altın stoğunu arttırma kararı aldı. Bu kadar gergin bir ortamda savaş hazırlığı sebebi ekonomik duruma da bağlanmaktadır. ABD’nin 37 trilyon dolar borcu bulunmakta ve para basarak kapatmaya çalışmaktadır. Avrupa kıtasında da aynı sorun olmaktadır. Çıkacak savaş bu ülkelerin gücünü ve Dünya hakimiyetini kaybetmemek istemesi batmalarını engellemek üzerinedir. Sektörümüze etkisi ise bu finansal krizin, oluşan bu kriz ortamında sene başından bu yana talep ve yatırım azlığı sebebi ile düşen Çelik fiyatlarıdır. Demir Çelik in savaşlarda kritik ürün olması sebebiyle, Eylül ayından itibaren sert kararlarla satışı üzerine sınırlama ve hurda ihracatı yasaklama ile fiyat artışları olabilir kanaatindeyim” dedi.

Demir-Çelik’in kritik ve devletlerin güvenlik sorunu olduğu bir ürün olduğuna değinen Toros, fiyat artışlarının sebeplerini de sıralayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya ülkeleri başta ABD, Çin ve Avrupa ile toplamda Dünya da 1.2 Trilyon dolar tutarında 1 senelik savunma ve silah tedarik bütçesi harcama yapacaktır ve silahların ana hammaddesi yüzde 82’si çeliktir. Bu da 2 milyar ton çelik yapmaktadır. Dünyanın toplam üretimi ise, 750 milyon tonu Çin tarafından yapıldığından, toplam 1 milyar tondur. Özetle Ülkeler silah çeliği almaya başladığında 2 yıllık üretimi bloke edecektir. Bu da yatırım veya inşaat vb. kullanıma çelik kalmayacağını göstermektedir. Ülkeler alıma başladığında Çeliğin tonu yine 1000 USD’lere doğru kısa zamanda gideceği kanaatindeyim.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri