Başkan Tugay: Karbon ayak izini azaltma politikamızdan taviz vermeyeceğiz

Karşıyaka Belediyesi, belediye binalarında enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve yurttaşları enerji tüketimi konusunda bilinçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Karşıyaka Belediyesi kurduğu sistemlerle akaryakıt, su, doğalgaz ve elektrik tüketimini anlık olarak takip ediyor. Böylece hem tüketim alışkanlıklarını daha detaylı şekilde tespit ediyor, hem de anlık müdahalelerle daha etkin tasarruf sağlıyor. Belediye bünyesinde bulunan aktif 170 adet elektrik aboneliği, 280 adet su aboneliği, 11 adet doğalgaz aboneliği ile 240 adet motorin, 20 adet benzin kullanan hizmet aracı ve iş makinesinin tüketimi sürekli takip ediliyor.

2 adet Güneş Enerjisi Santralinde üretilen elektrik enerjisi miktarı ile her ay toplam 723 tüketim ve üretim verisi ESDA Platformunda kayıt altına alınarak izleniyor. İyileştirme noktaları belirleniyor, bakım ve yatırım yapılıyor. Yapılan iyileştirmeler ışığında 2022 yılı ilk 5 ayı ile 2023 yılı ilk 5 ayı sonuçları karşılaştırıldığında, sera gazı emisyonunda yüzde 10,2, elektrik enerjisi tüketiminde yüzde 3,7, akaryakıt tüketiminde yüzde 14,5 ve su tüketiminde yüzde 24,5 oranında tasarruf yapıldı. Bu azaltımlar sayesinde Karşıyaka Belediyesi bütçesinde 2 milyon 700 bin lira tasarruf sağlandı.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem veren Karşıyaka Belediyesi Güneş Enerjisi Santralinde kapasite artırımına giderek 1,63 Mwp güce ulaştırdı. Böylece Güneş Enerji Santralinin kapasitesi yaklaşık 3 kat artırıldı. İzmir’de yenilenebilir enerji alanında yatırım yapan ilk yerel yönetim olan Karşıyaka Belediye’si böylece yıllık toplam 1.166,98 tCO2 emisyonundan kaçınmış oldu. Kurumun yıllık enerji tüketiminin yüzde 25’sini sağlayan tesiste ilerleyen yıllarda kapasite artışına devam edilmesi de hedefleniyor.

TOPLUMU HAREKETE GEÇİRİYOR

İklim değişikliğine ve buna sebep olan karbon emisyonuna karşı etkin mücadele eden Karşıyaka Belediyesi temiz enerji tüketimine yönelirken, aynı zamanda tasarrufu da benimseyip, bu yaklaşımın toplumun her kesimine yayılmasını sağlamak üzere çalışıyor. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı (SECAP) hazırlayan ilk yerel yönetim olan Karşıyaka Belediyesi, eğitim, seminer ve söyleşilerle toplumda oluşturulan farkındalığı uygulamaya dayalı yarışmalar ile eyleme dönüştürmeyi sağlıyor.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay doğayla uyumlu enerji tasarrufunun önemine vurgu yaparak, “İklim Değişikliği Müdürlüğümüz ile iklim krizi konusunda yerel yönetimler düzeyinde çalışmalar yürütüyoruz. Hem kurumsal olarak üzerimize düşeni yapmak hem de Karşıyaka halkını iklim krizi konusunda bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Bizim odağımızda enerji ihtiyacını doğayı kirletmeden, doğaya karbon bırakmadan sağlanması ve bilinçli tüketimin kültürünün oluşturulması yer alıyor. İklim krizine çözüm doğayla uyumlu bir yaşam. Ekolojinin, ekonomiye yenilmediği, havamızın, suyun, toprağın kirletilmediği sürdürülebilir bir yaşam için çalışıyoruz. Karbon ayak izini azaltma politikamızdan taviz vermeyeceğiz. Doğayla uyumlu bir kent için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri