Başkan Tunç Soyer: Sadece çöpleri değil, hayatları da dönüştürüyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: İzDönüşüm Projemiz ile sadece çöpleri değil, hayatları da dönüştürüyoruz.

MEDYA EGE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak İzdönüşüm Projesinin önemine değindi.

Başkan Soyer, atıkları kazanca çevirme ve atık toplayıcılarının çalışma şartlarını iyileştirme amacıyla başlatılan İzDönüşüm Projesi ile, çöpü hammadde olarak kullanıp ekonomiye kazandırdıklarına ve çöp toplayıcılarının hayatını iyileştirdiklerine dikkat çekti.

Projenin büyüyerek devam edeceğini belirten Başkan Soyer, paylaşımına " İzDönüşüm Projesimiz ile sadece çöpleri değil, hayatları da dönüştürüyoruz. Hem çöpü hammadde olarak kullanıp ekonomiye kazandırıyoruz, hem de toplumun en düşük gelir düzeyinde yaşayan çöp toplayıcılarının hayatını iyileştiriyoruz. Yaygınlaştırarak, büyüterek devam edeceğiz, tüm ülkemiz için model olacağız" notunu düştü.

İZDÖNÜŞÜM PROJESİ

İzmir’de geri dönüşümü artırma, atıkları kazanca çevirme ve atık toplayıcılarının çalışma şartlarını iyileştirme amacıyla başlattığı İzDönüşüm Projesi uygulama alanını 8 ilçeye çıkardı. İzDönüşüm, sekiz ilçede atıkları sıfır noktasında toplayıp geri dönüşüme kazandırarak İzmir'in döngüsel ekonomisini büyütüyor.

Proje sadece atıkları geri dönüşüme ulaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda sokaktan atık toplamak zorunda kalan vatandaşların da hayatını dönüştürüyor.

İzDönüşüm’de işe başlayan atık toplama ve ayrıştırma çalışanları, artık çöp kutularını karıştırmak zorunda kalmadan, daha hijyenik koşullarda, sabit bir maaş ve sigorta ile çalışıyor.
Proje kapsamında işe alınan sokak toplayıcılarının sayısı artmaya devam ediyor. İzDönüşüm tesisinde çalışan yaklaşık 50 atık toplama ve ayrıştırma personelinin yanında 30 kişi de kooperatifler aracılığıyla proje bünyesinde çalışıyor. Toplam geri dönüşüm işçi sayısı yakında yüze çıkacak.

İzDönüşüm Projesi kapsamında atıklar, sokaklardaki İzDönüşüm kutularından ve alışveriş merkezi, fabrika, hastane gibi yoğun nüfuslu alanlara yerleştirilen konteynerlerden toplanıyor. Kamyon ve elektrikli motosikletlerle toplanan atıklar, Konak’taki ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma merkezine getiriliyor.
Tesiste türlerine göre ayrıştırılan atıklar, geri dönüşüm halkasına dahil ediliyor. Bu sayede hem atıkların doğayı kirletmesi önleniyor hem de atıklardan kazanç elde ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri