Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla düzenlenen “Sürdürülebilirlik; Raporlama” başlıklı toplantıda şirketleri bekleyen yükümlülükler ele alındı. ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Neşe Gök’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda Entegre Raporlama Derneği Türkiye Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras ana konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda, Kamu Gözetimi Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay ve Yaşar Holding Kurumsal İletişim Müdürü Simge Erdem Ünal da birer sunum yaptı.
KRİTERLERE UYMALIYIZ
Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, sürdürülebilirlik kriterlerine büyük önem verdiklerini belirterek, “Dünyada hızla tükenen kaynakları etkin kullanmak ve doğru yönetmek, ekonomik büyüme ile ekolojik ve sosyal boyut arasında bir denge kurmak zorundayız. BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bize bu anlamda yol gösteriyor. Öte yandan AB’nin 2050 iklim nötr hedefi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında çıkardığı düzenlemeler hem ülkeleri hem de ekonomik aktörleri harekete geçiriyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması şirketlerin rekabet edebilirliği bakımından giderek önem kazanıyor. Firmaların, performanslarını değerlendirirken çevresel, sosyal ve yönetişim ile ilgili risk ve fırsatların finansal raporlara olan etkisini dikkate almaları gerekiyor. Uluslararası standartlar ile uyumlu bir raporlama, yatırım kararlarında, yabancı yatırımcıların ülkemize gelmesinde önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor” dedi.
ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Neşe Gök de, yuvarlak masa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sürdürülebilirlik ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası’nın ilk webinar toplantısını Temmuz ayında yaptığını hatırlatan Gök, “Bu, ikinci toplantımız oldu. Sonraki toplantımızı Ocak ayında gerçekleştireceğiz. Mart ayında da Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında bir zirve düzenleyeceğiz” dedi. Gök ayrıca tüm katılımcıları 22 Kasım 2024 tarihinde Hyatt Regency İzmir İstinyepark’ta yapılacak ESİAD 3. Yatırım Zirvesi’ne davet etti.
103 ÜLKEDEN SIFIR KARBON HEDEFİ
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyumun şirketler için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Entegre Raporlama Derneği Türkiye Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, şöyle konuştu:
“AB, 2050’de sıfır karbonlu bir kıta olmayı hedefliyor ve tüm yatırımlarını bu hedefle uyumlu şirketlerle yapacağını duyurdu. Sınırda karbon vergisi uygulaması ile AB'ye ihracat yapan firmaların karbon salımlarını belli bir seviyede tutması isteniyor. Yani, ‘Benim ülkeme bir ürün satacaksanız, benim hedeflediğim karbon seviyesinin üstünde bir karbon salımınız olmayacak. Yoksa şu an için ton başına 100 euro civarında vergi ödeyeceksiniz’ diyor. Bu durum, ihracat yapan firmaların maliyetlerini ve finansallarını doğrudan etkileyecek. Dünya genelinde 103 ülke 2050’ye kadar sıfır karbon hedefi koydu. Dolayısıyla AB dışındaki ülkeler de kendi ülkelerine ürün kabul ederken artık bu kriterleri uygulama yönünde bir eğilim içinde olacaklar. Öte yandan siz bir kurumdan fon sağlamak istediğinizde sadece finansal sonuçlarınız yetmeyecek. 65 trilyon dolarlık fon yöneten 400’den fazla yatırımcı, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı taahhüt ediyor ve finansman sağladıkları şirketlerin bu hedefe uygun hareket etmesini bekliyor. Aynı şekilde, 140 ülkeden 14 bin kurum net sıfır taahhüdünde bulundu. Bu, şirketlerin hem kendilerinin hem de tedarikçilerinin karbon seviyelerini düşürmelerini zorunlu hale getiriyor. Tedarik zincinin bu kadar etkilendiği başka hiçbir olay olmamıştır. Bu değişim yalnızca büyük şirketleri değil, KOBİ’ler ve tedarik zincirlerini de etkileyecek. Topyekûn bir seferberlik gerekiyor; şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine uygun hareket etmemesi, müşteri kaybına yol açabilir. Bu nedenle hızlı adımlar atılmalı.”
UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞILDI
Kamu Gözetimi Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay ise, sürdürülebilirlik raporlaması kapsamında belirli şirketler için zorunlu standartlar getirdiklerini açıkladı. Türkiye’yi bu alanda öncü yapmayı hedeflediklerini dile getiren Günay, “Kamu kurumları ve iş dünyası paydaşlarının katılımını önemsiyoruz. Bu amaçla, farkındalık çalışmaları, eğitim, kamu gözetimi ve güvence denetimlerini içeren dört aşamalı bir kapasite geliştirme programı başlattık” dedi. Yaşar Holding Kurumsal İletişim Müdürü Simge Erdem Ünal da holdingin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şirketlerinin 6’sının halka açık olduğunu ve 50 bin çalışan ile sürdürülebilir kalkınma amaçlarına uyumlu olarak faaliyet gösterdiklerini belirten Ünal, "Daha iyi bir yaşam için yarattığımız değeri işimize, çalışanımıza, topluma, iş ortaklarımıza ve çevreye iyi bakarak paylaşıyoruz. Yaşar Topluluğu olarak, bir manifestomuz var. Hedeflerimizi, 2025 yılında sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla uyumlu hale getirdik. 2011 yılından bu yana sürdürülebilirlik raporu yayınlıyoruz” diye konuştu.