Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Avukat Gamze Gül Çamur, Bayraklı’nın kadın adaya hazır olduğunu belirterek, “Bayraklı’nın dürüst, özgüvenli ve tuttuğunu koparan genç bir başkana ihtiyacı var.
Gamze Gül Çamur: "Bayraklı'ya genç ve kararlı bir başkan lazım"
Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Avukat Gamze Gül Çamur, Bayraklı’nın kadın adaya hazır olduğunu belirterek, “Bayraklı’nın dürüst, özgüvenli ve tuttuğunu koparan genç bir başkana ihtiyacı var. Ayrıca kadının olduğu yerde saygı ve hoşgörü vardır, anaçlık vardır. Bayraklı halkımız da bir kadın başkanı çoktan benimsemiş durumdadır” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin güçlü kadın aday adaylarından Bayraklı Belediye Başkan Aday Adayı Gamze Gül Çamur, Öncüşehir Gazetesine yaptığı ziyarette, Bayraklı için yeni bir ufuk çizdi. Başkan A. Adayı Çamur, Bayraklı’nın bu yeni ufka ulaşması için de yapılması gereken projeleri ve bu hedefe giderken de bir kadın başkanın ilçeye katabileceklerine dikkat çekti.
Güçlü söylemleri ile kendinden emin konuşan Çamur, Bayraklı halkının da bir kadın başkana çoktan hazır olduğunu anlattı. İşte Gamze Gül Çamur’un sorularımıza verdiği cevaplar…
Bayraklı Belediye Meclis Üyesi olarak 5 yıldır görev yapıyorsunuz, aslında ilçeyi yakından tanıyan isimlerden birisiniz. Bayraklı’ya ilişkin görüşlerinizden önce sizleri biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?
1998 yılından 2005 yılına kadar ailemle birlikte Manavkuyu’da yaşıyorduk. Bu süre içerisinde İstanbul Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okurken yaz dönemlerinde buraya gelirdim. 2005 yılında İzmir’e gelerek Bayraklı’da yaşamaya başladım. Yani yaklaşık 20 yıldır Bayraklı’yı tanıyan ve burada yaşayan birisiyim.
İdealist bir memur çocuğu olmam ve ailemin doğuda okuyan çocuklara eğitim götürmek için tayinlerini doğuya istemeleri nedeniyle, bir yaşından 15 yaşına kadar Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde büyüdüm. Bu bölgelerin hassasiyeti, nedeniyle her zaman ülke gündemine yakındım. Bu nedenle çocukluğumdan beri siyasetin içindeyim. Lise ve üniversite yıllarında da Devrimci Gençlikle beraber hareket ettim. Özellikle Üniversite yıllarında çok aktif rol oynadım. 1998’lı yıllarda öğrenci hakları, insan hakları ve ulusu için mücadele etmiş bir insanım. Tabi o dönemlerde, ergenliğin verdiği sıcaklıkla, her şeyi yapabilecekmiş gibi bir başkaldırıyla dünyaya bakıyorsunuz. Bizim fakültemiz Kadıköy’deydi, ailemin de teşviki ile bunları yapacaksan yasal bir platformda yapmalısın, biz CHP’liyiz, orayla ilişkilerini geliştir ve siyaseti orada yap telkinleriyle Kadıköy’de CHP ilçe örgütüne gidip gelmeye başladım. Sonrasında burada yaz dönemlerinde seçimlerde çalıştım. İzmir’e dönüş kararı aldıktan sonra, 2009 yılında Bayraklı ilçesi kuruldu ve evimin de Bayraklı’da olması nedeniyle, Bayraklı CHP’de üye olarak çalışmaya karar verdim. İl Kültür ve Kadın Platformunda görev aldım. Seçimlerde hukuk komisyonunda çalışarak devam ettim. 2014 yılı yerel seçimlerinde de meclis üyeliği adaylığına başvurdum. Hizmetleri nereye ve nasıl götüreceğimi bildiğim ve yıllardır yaşadığım ilçemizde Belediye Başkanlığını sağlıklı bir şekilde yürütülebileceğimi biliyorum. Meclis üyeliğim nedeniyle de 24 mahallenin 24’ünü de çok iyi biliyorum. Hangi mahallenin belediyeden hatta hükümetten hangi beklentiler içerisinde olduğunu, ihtiyaç önceliklerini biliyorum. Biz genel iktidarda değiliz ama yerelde iktidarız, bu nedenle halkın isteklerini uygun bir şekilde gerçekleştirebilmek için Bayraklı’dan aday adayı olmaya karar verdim.
İZMİRLİLİK GİBİ BAYRAKLILIK DA BİR KENT KİMLİĞİ OLACAK
Gamze Hanım, o zaman sözü Bayraklı’ya getirmişken şimdi Bayraklı’ya ilişkin düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
İzmirlilik diye bir kavram var. Bayraklı’nın henüz bir kent kimliğinin olmadığını, henüz İzmirlileşemediğini düşünenlerdenim. Çünkü ülkenin çeşitli yerlerinden buraya göç edenler bilirler ki, bir İzmirli kimliği vardır. İzmirlilik nedir? Saygıdır, hoşgörüdür, insana, doğaya karşı hassas davranmaktır. Geleni bağrına basmaktır, ötekileştirmemektir, insanları, ne memleketine, ne dini görüşüne göre, ne de siyasi görüşüne göre ayrıştırmadan sevmek ve kabullenmektir. İzmirlilik geleneklerinizi yaşatarak aynı zamanda modern kent kültür ve görselliği içinde yaşamaktır. Kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç olan Bayraklı’da kentsel dönüşümle beraber sosyal projelerle bu kültürel dönüşümün de sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bunları sosyal projelerle destekleyeceğiz. Türkiye’nin ışığında ve İzmir’in kalbinde olan bir yer Bayraklı ve mahalle mahalle ayırmak gerekiyor. Ben kültürel ve sosyolojik yapıda üç bölgeye ayırıyorum. Projelerimizi, mahalle mahalle öncelikli ihtiyaçları belirleyerek hazırladık. Hedefimize ulaşmak için kadın ve çocuk odaklı, yaşlılarımızı da onore eden, hayvanlarımızı yok saymayan projeler hazırladık. Bayraklı’nın sırtlarında yoksun bölgelerimizde henüz merkeze inmemiş kadınlarımız var. Sembolik bir örnek vermek gerekirse; bu kadınlarımız da plates yapmak istiyor, yogayı tanımak istiyor. Bu taleplerini de gözardı etmeden kadınlarımıza dokunmak gerekiyor. Eşit ve adaletli olmak en büyük hedefimiz olacaktır.
‘MAVİ KAPI’ PROJESİ UMUT OLACAK!
Gamze Hanım, sizin kendinize özgü projeleriniz de var, biraz onları da anlatır mısınız?
Öncelikle Mavi Kapı projemizden söz etmek istiyorum. ‘Mavi Kapı’ projemizde; mavi umuttur, kapı da belediyenin kapısı olarak düşünün. Yani bizim kapımız size her zaman açık diyeceğiz. Semtevlerini de belki ilerde mavi kapı bünyesinde birleştireceğiz. Mavi kapıda kadınlar için eğitimler vermeyi hedefliyoruz. Okuma yazma kurslarının sürekliliğini sağlamak en büyük hedefimiz. İsteyen herkes, anayasal konularda, psikolog, doktor ve avukatlık konusunda destek alacak. Hizmet götürmek için uyumlu olmak zorundasınız, hizmeti nereden alıyorsanız oranın kapısına gitmeyi halkımız için borç bileceğiz. Kanunun belediye hizmetine olanak vermediği hizmetlerle ilgili baromuz, ilgili bakanlıklar, özel sektörle protokoller yapacağız. Vatandaş doğumdan ölüme, belediyenin desteğini alacaktır.
Kadın sağlığı çok önemli, bunun için protokollerle Kadın Doğum Poliklinikleri açmayı düşünüyoruz. Kadınlarımızın hamilelik sürecinde psikolojik destek, gebelik eğitimi alabileceği danışmanları ve rahatlıkla kapısını çalacağı doktoru olacak. Çocuklar için ise; çocuk evleri ve gençlik merkezleri olacak. Madde bağımlılığı olan çocuklar için çalışmalarımız var. Her çocuğun yeteneğine göre kurslar. Kadınlar için güzellik merkezlerimiz olacak, ücretsiz bakımlarını yaptırabilecekler. Yaşlılarımıza ise, ‘can yoldaşı’ ekibimiz, onların bütün ihtiyaçlarına yardımcı olacak. Hastaneye gitmek isteyen yaşlımıza hastanede refakat edecek, aktivite isteyen aktivite yapacak. Tüm kültürel etkinlikleri de onların talepleri doğrultusunda gerçekleştireceğiz.
BAYRAKLI’NIN KENT MAKYAJINA DA İHTİYACI VAR
Bayraklı’nın coğrafi yapısı gereği kentsel dönüşümde, çok iyi bir şehir plancısı ve peyzaj mimarı ile kent makyajlamasına ihtiyacı var. İnsanlar sokağa çıktığında vakit geçirebilecekleri yaşam alanları istiyorlar. Parklarda çiçek kokuları, çağa uygun bir park düzenlemesi istiyorlar. Bayraklı’da bulunan kanalı Eskişehir’deki Porsuk Çayı gibi yapmak, istiyoruz. Bayraklı’da kent meydanımız yok, Smyrna meydanı ve yanındaki höyük şuan ki durumunda bir görselliğe sahip değil. Şehri turizm kentine çevirmek istiyoruz. Tabi bunları hayata geçirmek için Belediyemizin bütçesi de çok önemli, bizim insanlara söz verip yapmamamız veya gerçekleştiremeyeceğiniz sözlerle yola çıkmamız doğru değil. Biz kendi bütçemizle yapabileceklerimiz dışında, Büyükşehir Başkanlığımızla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla ve ilgili tüm bakanlıklarla uyumlu ilişkiler içinde olmalıyız. Halkımıza hizmet için çalınması gereken ne kadar kapı varsa hepsini teker çalacağız, yaptırana kadar pes etmeden kararlılıkla çalışacağız. Bölgemizde yapı kooperatiflerinin kurulmasını sağlayarak, kentsel dönüşümün de sağlanmasının mümkün olduğunu gördük. Yeter ki kararlı olup önümüze çıkan engellerden pes etmeden, çözüm odaklı çalışalım.
ENGELLİ HAYVANLARIN DA MERKEZİ OLACAK
Ayrıca; Türkiye’ye örnek olacak, gönüllü hayvan severlerle birlikte, Engelli hayvan merkezi kurmayı düşünüyoruz. Sokaktaki hayvanlara çipler takılacak ve mağduriyet yaşayan hayvanları takip edeceğiz. Kaza geçiren, eziyet gören hayvana anında müdahale imkanımız olacak. Kendi imkanlarıyla kısırlaştırılmaları ameliyatları yapılabilecek. Gezici aşışalama aracımızla hayvanlarımızın sağlığı ve dolayısıyla toplumsal sağlığımız kontrol altında olacak. Bu şekilde yaşamı insanı,hayvanı ve doğasıyla bütünüyle kucaklayan modern bir kent hedefliyoruz.
Ayrıca; bende bir engelli yakını olarak, engelli vatandaşlarımızın ve yakınlarının karşılaştığı sorunları birebir yaşayarak büyüdüm. Bu nedenle, engelli yaşam merkezi kurmak ve içini doldurmak en büyük hedeflerimizden. Onların beraber vakit geçirebilecekleri, aileleriyle birlikte psikolojik danışmanlık desteği alabilecekleri, yeteneklerine göre kurslar açarak iş imkanı sağlayıp gelir kazanabilecekleri bir merkez yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca, Ampute Spor Klubünü gibi göğsümüzü kabartacak bir engelli spor klubü kurmak ve desteklemek istiyoruz. Mahalle komiteleri kuracağız, muhtarlarımızla birlikte, gönüllü gözler ekibimizle mağdur, ihtiyaçlı ve gün ışığı görmemiş engelli vatandaşlarımızı bulup sosyal yaşama kazandırmak ve destek olmak için çalışacağız.
MAL VARLIĞIMI HER YIL AÇIKLAYACAĞIM
Ayrıca, mal varlığımı her yılın mart ayında ailem de dahil olmak üzere belediyenin resmi internet sitesinde yayınlayacağım.
Yaşamı bütünüyle kucaklayan bir Bayrak’lı istiyoruz. Vatandaş her zaman güler yüzle karşılanacak ve başkanına her zaman ulaşabilecek. Kendimizi Bayraklı’nin yüzünün gülmesi için adayacağız. Bu yüzden ‘Gülümse Bayraklı’ diyoruz” dedi.
Bayraklı için neden Gamze Gül Çamur olmalı?
Çok genç, enerjisini belediyesine ve halkına verebilecek bir insan. Aynı zamanda avukat olduğundan dolayı da adil bir insan. Bir yanda. Ege’li, bir yandan Bayrak’lıya göç alan bölgelerde yaşadığı için, halkla empati kurabilen, her kesimden insanın duygularını anlayabilen, empati yeteneği gelişmiş, uyumlu ve barışçıl bir politikayı benimsemiş, çalışkan ve kararlı bir insan. Bu özelliklerinden dolayı Gamze Gül Çamur…