Bedenimizi, ruhumuzu, midemizi, nefsimizi arındırdığımız ayların en güzeli Ramazan ayının ardından, bol tatlılı, çikolatalı, şekerli, dolmalı sarmalı, börekli bir bayramı daha yaşadık. Bayramların o güzel duygusunu nerede olursak olalım yaşamanın, o kültürün devamını sağlamanın bende değeri çok büyük...Ve o güzel bayram sofraları için daha bir özenir, yemeklerimizi hazırlar, baklavalarımızı yaparız. Aslında bizi diğer milletlerden ayıran belki de bu, kocaman sofarlarda buluşabilmek...Yıllar içinde hasretlik duygusu ile bu sofraların değerini her yıl daha iyi anlıyorum kendi adıma... O güzel sofralarda bizleri, gençleri, çocukları, torunları tüm aileyi toplayabilen tüm büyüklerimizin ellerinden sevgiyle öpüyor ve sarılıyorum. Bu sofralarda, yapılan ziyaretlerde yediğimiz tatlılar ile benim gibi ipin ucunu kaçırmış olanlarınız vardır mutlaka...Peki bayram sonrası yeniden hafiflemek için neler yapabiliriz, varmıdır bunun ipuçları derseniz, hadi çayınızı kahvenizi alın, yeniden buluşalım.
İlk ipucu, battı balık yan gider mantığı oluşmuş ise hemen bu düşünce ile yüzleşerek, yeniden sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına geçebileceğinizi unutmayın vede endilenmeyin. İşte tamda burası otobandan çıkış için son yol ayrımı...Bunu fark etmek aslında az sonra yazacağım diğer ipuçlarını daha kolaylıkla uygulamanızda fayda sağlayacaktır. Çünkü farkettiği an, değiştirip dönüştürebiliyor insan her şeyi...Ve bu adım yolun yarısı aslında...
Diğer bir konu ise dengelemenin her daim mümkün olabileceği...İster bayram sonrası, isterse yapılan bir kaçamak sonrası ‘’Dengelemek mümkün’’ Çoğu zaman uzun süre yapılan diyetlerin sağlıklı bir yaşam stiline dönüşememesinin sebebi bu, ‘’Ya hep ya hiç’’ mantığı... Öyle güzel bir bedene metabolizmaya sahip olarak yaratılmışz ki, her şeyin mümkün olabildiği bir yaratım...Ve her geçen gün hayranlığım kat be kat artmakta...Şu an hangi beden de hangi kiloda olursanız olun, kendinizi olduğunuz haliylede seveebilmeyi, özşefkati gösterebimeyi öğrenmek ideal kilonuza ulaşmanızda yolunuzdaki en büyük yardımcınız...Kendinize karşı kibar olun, kendinize dile getirdiğiniz kelimeleri fark edip, varsa negatif cümleleriniz farkederek yerine yenisini koyun.
Dengeleme yaptığınız günlerde, bedeninizin her zamankinden daha aktiv olması önemli ki, biriken ödemi de kalorileri de kolaylıkla atabilin...Eğer ki spor yapmak için vaktiniz yok yada sevmiyorsunuz, dans etmek, merdiven kullanmak, varsa arabanız o gün arabayı kullanmamak, bir iki durak öncesinden inip yürümek, mümkünse işe yürüyerek gitmek en iyi alternatiflerden.
Su tüketiminizi arttırmak, Su hem metabilizmayı arttırır hem de sindirimi kolaylaştırır ve yine ödemi kolaylıkla uzaklaştırır. Suyunuzu canlandırarak, olumlu cümlelerinizle kodlayarak içmeyi deneyebilirsiniz.
Dengeleme yaptığınız günlerde, yemeklerinizi yağ ve tuz yerine baharat ile lezzetlendirmek diğer bir yöntem... Baharatlar yağ yakımını hızlandıran en güzel lezzet arttırıcılardır.
Probiyotik ve prebiyotik besinleri tüketmeye özen gösterin. Kefir, yoğurt, turşu, kokulu sebzeler, tarhana, domates, kuşkonmaz, vb.
Günde iki fincan yeşil çay olmazsa olmazımız...Yüksek tansiyon probleminiz varsa mutlaka doktorunuzla konuşup dengeleyici günlere yeşil çayı ekleyebilirsin. Antioksidan etkisi güçlü olan yeşil çay yağ yakımını hızlandırarak ve tok tutma özelliği ile işinizi bir adım daha kolaylaştıracaktır.
Geleneksel yemek kültürümüzün baş taçları kuru bakliyatlar... Gaz ve hazımsızlık probleminiz varsa önce çimlendirme yapabilirsiniz. Hem kaliteli protein hem de kaliteli karbonhidarat kaynağıdırlar.
Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan ve içinde tüm aminoasitleri içeren yumurta diğer mucizevi besinimiz. Kolestrol probleminiz yoksa her gün günde 1 yumurta, mucizevi etkileri ile sana destek olmaya hazır.
Tabiki sıfır yağ, tamamen yağsız bir beslenme olmaz. Yağ kaynağı olarak, hem protein kaynağı da olan kuru yemişleri bugünlere sınırlı miktarlarda eklenebilir. Avokado, zeytin yağ kaynağı olarak programda yer alabilir.
Eğer ki et tüketmeden yapamam diyenlerdenseniz, yağ oranı düşük olanları tercih edilmelidir. Tavuk, hindi, balık, kırmızı et yerine tercih edilmelidir.
Ve bol taze sebze bir miktarda meyveyi ekleyerek dengeleme günlerini sağlıkla geçiriebilirsin. Meyveleri kabukları ile tüketmek posa alımını artırır. Birde üzerine biraz tarçın zencefil ekleyerek glisemik indeksini düşürebilirsin. Bu, kan şekerinizin hızlıca yükselmemesi anlamına gelmektedir.
Tabiki bağırsaklarınızdaki o kötü bakteriler sizi şeker krizine sokabilir. Bu krizi atlamanın en pratik yolu nefes çalışmalarıdır. Zamanla bu ataklar kendiliğinden ortadan kalkacak...Sadece bunu bil ve uygulamaya hemen başla, pişman olmayacaksın.
İştahınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, tabağınızda, sofra örtünüzde hatta kıyafetlerinizde mavi rengin gücünü kullanın. Turuncu, kırmızı gibi renkler daha iştahlı olmanıza neden olabilir.
Ve beyin her daim yanılır yanıltılabilir. Yiyeceğiniz miktarı büyük bir tabak yerine küçük bir tabakta servis etmek, o yemeği çokmuş gibi algılayarak, çok yedim hissini kolayca oluşturarak, kıtlık bilincini ortadan kaldırmada etkili bir yöntemdir.
Bayram sonrası dengeleme ile daha da hafiflemek mümkün.... Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle