Bu tarihte ve önce doğanlar 15 bin Türk lirası ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimi almaları koşuluyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Kamu ve özel sektör çalışanlarının temel askerlik eğitimi süresince ücretsiz izinli sayılmalarını da öngören maddelerde yurtdışında yaşayanların ödediği bin Euro’luk tutar 2 bin Euro’ya çıkarılırken, 38 yaş sınırı da kaldırıldı.
Yoklama kaçakları ile bakaya sayılanların her geçen yıl artması üzerine oluşan birikimi önleme amacıyla getirilen teklif, 1 milyon 324 bin kişiyi ilgilendiriyor. Teklifin bedelli askerlikle ilgili iki maddesi Genel Kurul’da kabul edildi. Düzenlemenin görüşmelerinde verilen bir önerge ile bedelliden yararlanacakların doğum tarihi değiştirildi. Düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 31 Aralık 1993 tarihi yerine, 1 Ocak 1994 ve bu tarihten önce doğanları kapsaması kararlaştırıldı. 31 Aralık’ta doğup da 1 Ocak’ta nüfusa kayıt ettirilenler, bir gün yüzünden bedelliyi kaçırdıklarından dolayı tarihin 1 Ocak 1994’e çekildiği öğrenildi.
YURT DIŞINA 2 BİN EURO
Kabul edilen maddelere göre yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin euroluk tutar, 2 bin euroya çıkarılıyor ve 38 yaş sınırı kaldırılıyor. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. Durumlarını ispat eden belgelerle, 2 bin euro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.
BİR DEFADA ÖDENECEK
Düzenlemeye göre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayıp, 1 Ocak 1994’ten önce doğan bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvuracak. Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek. Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar ile yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlikten muaf tutulanlar, bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek.
ÜCRETSİZ İZİNLİ OLACAK
Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli olacak. Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Bu tutarlar karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Bu düzenleme hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek.
17 BİN DOKTOR YARARLANACAK
Görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç şunları kaydetti:
“Kamudaki tıp doktorlarından 17 bin 1 kişi, hâkim ve savcılardan 810 kişi, akademisyenlerden 203 kişi, mülki ve idari amirlerden 99 kişi bu bedelli askerlikten yararlanacak. Farklı dönemlerde 5 kez, 1987, 1992, 1999, 2011 ve 2014 yıllarında bedelli askerlikle ilgili kanuni düzenlemeler yapıldı. Şimdi, 25 yaş ve üzeri bu düzenlemeyle beraber 1 milyon 324 bin kişiyi kapsıyor. Yaklaşık 150 bin ila 400 bin arasında bir müracaatın olması bekleniyor. 1987 yılında 12 bin 383 kişi, 1992’de 38 bin 64 kişi, 1999 yılında 72 bin 680 kişi bundan istifade etti. 1992 ve 1999 yıllarında toplam 1 milyar 281 milyon 260 bin marklık bütçeye bir gelir sağlandı. 2011 yılında 70 bin 120 kişi 2 milyar 103 milyon, 2014 yılında da 203 bin 950 kişi istifade etti ve 3 milyar 671 milyon 100 bin Türk lirası bir gelir elde edildi. Bu gelirler genel bütçeye aktarılacaktır ve Cumhurbaşkanlığına da Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na buradan elde edilen gelirin aktarılması noktasında bir yetkilendirme yapılıyor.”
Kaynak: Hürriyet