Beden algısı bozukluğu

Esra Karamaz

Aynaya baktığımızda hep bir kusur aramaya meyilliyiz değil mi?

Ya kilomuzdan ya da diğer fiziksel özelliklerimizden memnun olmayabiliriz; ancak bu durumun fazla önemsenmesi, kişiye zarar vererek dismorfofobi olarak bilinen beden algısı bozukluğuna yol açabilir. Birçok kişi için dış görünüş önemlidir; ancak bu durum düzeyinin fazla olması bir hastalık durumudur.

Beden algısı bozukluğuna sahip olan bir kişi, fiziksel özelliklerinde gerçekte var olmayan veya abartılacak kadar büyük olmayan kusurları takıntı haline getirir ve bu durum kaygıya neden olur.

BEDEN ALGISI BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Bu hastalığa sahip kişiler görünümleri hakkında sürekli endişe duyup, ayna karşısında çok fazla zaman geçirirler. Mükemmel görünme çabası içerisinde olurlar.

Görünümleri hakkında eleştiri almakla ilgili aşırı kaygılıdırlar.

Çevreden dış görünüşleri ile ilgili onay alma ihtiyacı duyarlar.

Kusur gördükleri beden bölgelerini gizleme ihtiyacı hissederler.

Kişi geçmişte alay, zorbalık veya istismara uğradıysa, beden olgusu bozukluğu geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir

BEDEN ALGISI BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Beden algısı bozukluğu, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır ve genellikle bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile tedavi edilir. BDT, bireyin düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirerek dismorfofobik düşünce ve kaygıları azaltmayı amaçlar. Bu tedavi, genellikle bireysel veya grup terapisi olarak uygulanır. Terapi sürecinde, kişi dismorfofobik düşüncelerinin mantıksızlığını anlamaya çalışır ve kendi görünümünü daha gerçekçi bir şekilde değerlendirmeyi öğrenir.