BERGAMA TİCARET ODASI’NDA HEM AÇILIŞ HEM OKUL MÜJDESİ

Türkiye’nin ilk iş dünyası kuruluşları arasında yer alan ve 1925’den bugüne hizmet veren Bergama Ticaret Odası'nın yeni binası hizmete girdi.

Bergama, Dikili ve Kınık’ta bulunan yaklaşık 2 bin üyesine hizmet veren odanın açılışına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, merkezi ve yerel yönetim temsilcileri ile iş dünyası üyeleri katıldı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Bergama Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikret Ürper, Türk ekonomisinin terörle çok sert mücadele verilen 2017 yılında yüzde 7.4 oranında büyümesinin, geleceğe dair umutlarını arttırdığını söyledi. Türk iş dünyası olarak büyümenin sürdürülebilir olmasını, iç talepten daha çok ihracata dayalı olmasını çok önemsediklerini hatırlatan Ürper, “2017 yılında 47,1 Milyar Dolar ile beklentilerimizin üzerinde gerçekleşen cari açığın, yüzde 12 olarak gerçekleşen enflasyonun kabul edilebilir sınırlara çekilmesi için; daha fazla üretime, daha fazla ihracata ve rekabetçi bir üretim yapısına ihtiyacımız var.” dedi.  

// KATMA DEĞERLİ ÜRETİM VURGUSU

Türkiye’nin ihracatında kilogram değerinin 1,37 Dolar, yüksek teknolojili ürünlerin oranının ise yüzde 3,5 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Ürper, yenilenebilir enerji yatırımlarının çok daha yüksek katma değer sağlayan yatırımlar olduğunu kaydetti. 


Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nin (BOSBİ) Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık sorununa neşter vurmak ve kaynak çeşitliliğini sağlamak amacıyla; “Yerli ve Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Merkezi Olma” vizyonuna sahip olduğuna işaret eden Fikret Ürper, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Bergama; dünyanın en verimli ovalarından birine sahip olması ile tarımın, eşsiz Asklepion ile tarih turizminin, sahil beldelerimiz ile deniz-kum-güneş turizminin, ticaretin, hizmet sektörlerinin, sanayinin, lojistiğin ve enerji sektörünün bir arada ve birbirini engellemeden büyüyebileceği ender yerleşim birimlerinden biri.  Bu olağanüstü fırsatı, insanımızın ortak refahına hizmet eder noktaya çekmek için çok çalışıyoruz. Bergama’nın gelecek 20 yıllık vizyonunda bu başlıkların hepsinde söz ve karar sahibi bir ilçe olmak var. Bergama Ticaret Odası olarak bizim asli görevimiz arasında, ilçemizin bugününe ilişkin çalışmalar yaparken, geleceğimizi de konuşmak yer alıyor.”

// SIEMENS İÇİN DESTEK TALEBİ

BOSBİ’de geçen yıl Temmuz ayında üretime başlayan rüzgâr enerjisi santrali kanat üreticisi LM Wind Power şirketinin Bergama, Dikili ve Kınık’tan yaklaşık 400 çalışan istihdam ettiğini anımsatan Fikret Ürper, Siemens’in yapmayı planladığı türbin fabrikası için en uygun yerin BOSBİ olduğunu sözlerine ekledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan bu yatırımın Bergama’ya çekilmesi ve BOSBİ’de yapılması planlanan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi için destek isteyen Ürper, şöyle devam etti:


“LM, kısa sürede Bergama’nın gururu oldu. İlk ihracatını dünyanın diğer ucundaki Avustralya’ya yaptı. Şimdi sıra Siemens’te. Geçen yıl sonuçlanan ve 1000 MW kapasiteli Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini kazanan Siemens - Türkerler-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun kuracağı türbin fabrikasının Bergama OSB’de inşa edildiğini mutlaka görmek istiyoruz. TOBB Başkanımızdan bu konuda destek talep ediyoruz. Nedeni ise çok basit! Bugün ülkemizin 85 bin Megavat kurulu güce içinde 7000 megavatın üzerinde paya sahip olan rüzgâr enerjisinin başkenti Bergama’dır. Türkiye’de halen devrede olan her beş rüzgâr enerji santralinin biri İzmir’de; her üç rüzgâr santralinin biri ise Bergama’nın tam merkezinde yer aldığı İzmir-Manisa-Balıkesir üçgenindedir. Ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarına ev sahipliği yapmayı vizyon olarak belirleyen başka bir OSB daha olmadığını da düşünürsek, Siemens’e ev sahipliğini en iyi bizim yapacağımız anlaşılıyor.” 

// “KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEDİK”

    Yönetim Kurulu ile birlikte BERTO’da 11 Nisan günü yapılacak seçimlerde yeniden aday olduklarını açıklayan Fikret Ürper, geçen beş yılda ilçenin her alanda kalkınması için çalıştıklarını belirtti. 


“Oda binasına girerken siyasi düşüncelerimizi ceketlerimizi çıkarıp askıya asar gibi gerimizde bıraktık. Tüm siyasi partilere eşit uzaklıkta ve eşit yakınlıkta durmayı ilke edindik. Kimseyi ötekileştirmedik.” diyen Ürper,  yeni dönemde ilk icraatlarının BERTO’nın A Tipi akreditasyona sahip olması, yeni binadaki teknik imkânların yardımıyla bütünüyle elektronik arşiv sistemine geçilmesi olacağını sözlerine ekledi.  

// TOBB’DAN MESLEK LİSESİ SÖZÜ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türk iş dünyasının tüm siyasi, dinsel, mezhepsel farklılıkları tanımayarak, bir ve bütün olarak Türk ekonomisinin kalkınmasına hizmet ettiğini vurguladı. 2013 yılında başlattıkları “81 İle 81 Okul” projesini bu yıl içinde tamamlayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, BOSBİ bünyesinde yapılması düşünülen Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin yapımını üstlenecekleri sözünü verdi. 


Konuşmaların ardından açılışı yapılan BERTO hizmet binasında yer alan Meclis Salonu’na, Odada 1992-2009 yılları arasında 17 yıl süre ile Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Ali İhsan Süter’in ismi verildi. 


Açılış töreni, yapılan konuşmaların ardından 2013-2018 döneminde görev alan Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından plaket verilmesiyle sona erdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri