Kuraklık nedeniyle bu yıl yeteri kadar dolmayan Beydağ Barajından geçen sezon sadece 60 gün yararlanabildiklerini, bu sezon da barajdan su alabilmelerinin imkansız göründüğünü belirten Ödemişli üreticiler, sulama sahasında yasaklanan sondaj kuyusu açma işlemine izin verilmesini istiyor.
Kurak geçen mevsim sonrası geçen sezon doluluk oranı yüzde 20’lerde kalan ve sadece 60 gün sulama yapılabilen Beydağ Barajı, bu yıl da beklenen doluluk oranının uzağında kaldı. Arazi toplulaştırması ile taşındıkları yeni tarlalarında sondaj kuyusu bulunmayan üreticiler, sulama sahasında yeni kuyu açma ruhsatı verilmediğinden susuzluk tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Beydağ, Ödemiş ve Tire’de şu an için toplamda 13 bin hektarlık sulama alanına sahip olan, sulama kanalları tamamlandığında ise 19 bin 650 hektarlık bölgeye su verecek Beydağ Barajı’nın son 44 yılın en kurak dönemini geçirdiğini savunan üreticiler, barajdan yeniden su verilecek döneme kadar kuyularla çözüm bulmak istiyor.
Bölgede her mevsim ürün yetiştiğini anlatan çiftçi Muzaffer Çay, “Tarlalar hiç boş değil. Bunun yanında süt hayvancılığı var. Yem bitkisi ihtiyacı da had safhada. Ovanın her yerinde silajlık mısır ekiliyor. Biz bu kadar ürünü baraj suyu olmazsa neyle sulayacağız. Arazi toplulaştırması ile yeni arazimize taşındık ancak yeni arazide sondaj yok. Sulama sahasında sondaja ruhsat verilmediğinden çaresiz kaldık. Sulama sahasındaki bu kuyulara barajdan sağlıklı şekilde su verilene kadar izin verilmesini istiyoruz. Sulama ihtiyacı 1 aya başlar. Yoksa tarlamızı, hayvanımızı sulayamayacağız” dedi.
“Erik ağaçları kabuk atmaya başladı”
2013 yılından bu yana Beydağ Barajından yararlanıp sulama yaptıklarını dile getiren Kaymakçı’da üretim yapan Ersan Gökçe de “Baraj suyu bölgemiz adına büyük bir faydaydı. Çünkü yıllardır sondaj kuyusundan su çekerken çok yüksek elektrik faturaları ödüyorduk, kuyular da her geçen yıl derine iniyordu. Son 2 yıldır mevsim kurak gidiyor. Yağışlar yetersiz, bahçemizdeki erik ağaçları kabuk atmaya başladı, kuruyorlar. Tabi yağış yoksa baraj da dolmuyor. Peki biz nereden sulama yapacağız. Eğer izin verilirse kuyu açtıracağız. 1 ay içinde sulama sezonu başlar. Devletimizden bir kolaylık bekliyoruz” diye konuştu.
“Geçici de olsa izin verilmeli”
Kuyu açtırılmadığı takdirde saati en az 20-25 liradan sulama yapmak zorunda kalabileceklerini söyleyen üreticilerden Ali Sevgel de “Bizim bölgemizde hayvancılık büyük bir geçim kapısı haline geldi. Bu hayvanların yem ihtiyacı için yetiştireceğimiz ürünü neyle sulayacağız. Arazilerin şekli, sınırı değişince bazı üreticiler kuyusuz kaldı. Şimdi de sulama sahasında olduğundan yeni kuyuya ruhsat verilmiyor. Yetkililerimizden geçici bir çözümle zaten zordaki üreticinin yanında olmalarını bekliyoruz” derken, Küçük Menderes Sulama Birliği Meclisi Üyesi üreticilerinden Nurdoğan Gütmüş ise “Geçici de olsa bir izin verilmeli. Zaten ruhsatsız kuyu açmanın cezaları oldukça yüksek. Kimse böyle bir şeyle karşı karşıya kalmak istemez. Kaldı ki zaten baraj suyu olsa kimse binlerce liralık elektrik faturalarını ödemek istemez. Ama görünen manzara bu yıl barajdan su verilmesi imkansız. Baraj geçen yılki kadar bile su almış değil” ifadelerini kullandı.