Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) bilim insanları, geleceğin elektronik cihazları ve enerjisinin temelini oluşturabilecek çok katmanlı sürep ince filmleri geliştirdi. MEPhI’de yapılan araştırmalarda MoS2, WS2, MoSe2 ve WSe2 geçiş dikalkogenid metaller temelli hetero yapıların termo-kimyasal sentezinin belirleyici koşulları ortaya çıkarıldı.
Geçiş dikalkogenid metaller temelli süper ince filmlerin önemli özelliği, etkili bir şekilde ışık emmesidir. Öte yandan, geçiş dikalkogenid metalleri oluşturan nano kristallerin yüzeyinde su moleküllerinin hidrojen ile oksijen atomlarına ayrılması için uygun koşullar oluşabilir. Bu da, geçiş dikalkogenid metaller temelli süper ince filmlerin çeşitli modern optoelektronik cihaz üretiminde kullanılmasını sağlıyor.
Söz konusu araştırmanın sonuçlarını Sputnik’e değerlendiren MEPhI uzmanı Dmitri Fominskiy, ‘Araştırma sırasında 2H kristal yapılı geçiş dikalkogenid metaller temelli filmleri de elde ettik. Böylece süper ince yarı iletken film üretimi için gereken koşullar sağlanmış oldu’ ifadelerini kullandı.
‘Yeni Materyaller: Toleranslı Nükleer Yakıt’ konulu 16. Uluslararası Konferans çerçevesinde araştırmanın sonuçlarını paylaşan MEPhI bilim insanları, geliştirilen süper ince filmlerin gelecekte yüksek maliyetli materyaller kullanılmadan güneş yakıtı bileşenlerinin daha etkili bir şekilde sudan elde edilmesini sağlayacağını belirtti.
Kaynak: Milliyet