Bugüne kadar binlerce çocuk ve genci buluşturan turnuvada hem robot maçları hem de suyla ilgili projeler heyecanlı dakikalara sahne oldu.
Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla Bilim Kahramanları Derneği gönüllüleri tarafından düzenlenen First Lego League; İstanbul, Ankara ve Bursa ayağının ardından dördüncü etabıyla İzmir’de başladı. İZFAŞ desteğiyle fuarizmir’in C Holü’nde gerçekleşen yerel turnuvada 9-16 yaş arası öğrenciler, ana tema olan “Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” hakkında 2 gün boyunca ürettikleri fikirlerle oluşturulan projelerini sunacak. Genç mucitler, önce problemleri tanımlayarak suyun tüm kullanım yollarını sorgularken, bu şekilde üretim, suyun taşınması, doğru ya da dolaylı yoldan kullanılması ve tüketimi üzerine yenilikçi projeler yarattı. Turnuva, gençlerin bilim ve teknolojiyi sevmesini, sosyal sorumluluklarının farkına varmasını, takım çalışması yapabilmesini, duyarlı bireyler olmasını hedefliyor.
3 jüri değerlendiriyor
C Holü’nde kurulan alanda yerleşen ilk günün 43 takımı, “Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” temasıyla ilgili hazırladıkları projeleri sundu. Yaş aralığı 9 ile 16 arasında değişen genç mucitler, tasarladıkları robotları görücüye çıkarma fırsatı bulurken, suyun yolcuğu, kullanımı, tasfiyesi ile ilgili de proje hazırladı. Gençler, projeleriyle birlikte Robot Jürisi, Özdeğerler Jürisi ve Proje Jürisi önünde ter döktü. Hepsi suyun yolculuğuyla ilgili olan projelerde robotlar Robot Jürisi, projeler Proje Jürisi, grubun takım çalışması konusundaki performansı da Özdeğerler Jürisi tarafından değerlendirecek. Tüm jürilerden yüksek puan alan takım, birinciliğe bir adım daha yaklaşacak.
Parkurda maç yaptılar
43 takımın hazırladığı robotlar, Legolardan oluşturulan parkurda maç yaptı. Turnuvadaki takımların genç mucitleri, robotları parkurda görevleri gerçekleştirirken büyük heyecan yaşadı. Tüm dünya üzerinde aynı olan parkurda, farklı farklı 16 su görevi yer aldı. Genç mucitler hazırladıkları robotlarla Legolardan oluşturulan parkurdaki bir çiçeğe can suyu verdi, kırık bir boruyu değiştirdi, yangın alevini azaltmak için söndürmeye yardımcı oldu.
52 takım İzmir’de yarışacak
Bu yıl 14’ncü kez düzenlenen “Bilim Kahramanları Buluşuyor – First Lego League turnuvalarının İstanbul, Ankara ve Bursa etaplarında ulusal turnuvaya katılacak 42 takım belirlendi. Yarın (Pazar) da devam devam edecek İzmir ayağıyla son 10 takım belirlenecek. fuarizmir’de gerçekleşen turnuvanın tamamlanmasının ardından Türkiye’de 55 ilden toplam 3 bin 965 çocuk ve genç proje üretmiş olacak. Dört farklı şehirde 12 yerel turnuvaya katılan 359 takımdan 52’si, 10 – 11 Mart tarihlerinde yine fuarizmir’de yapılacak ulusal turnuvada yarışacak.
“Yenilikçi çözümler bulmalarını istiyoruz”
Bilim Kahramanları Derneği Genel Sekreteri Aslı Yurtsever, “Bu organizasyon 14 yıldır Türkiye’de düzenleniyor. Buradaki takımlar kodlama ve programlama becerilerini geliştirerek tema dahilinde hazırlanan özel Lego modelleriyle görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Bir yandan da insanın suyla ilişkisini konuştukları, araştırdıkları bir proje geliştiriyorlar. Projeleri jürilerine sunuyorlar. İlk gün 43 takım yarıştı. Gün sonu yapılan değerlendirmede 14 takım ödül alacak, 5 takım da önümüzdeki hafta İZFAŞ ev sahipliğinde düzenlenecek ulusal turnuvaya katılmaya hak kazanacak. Ulusal turnuvadaki 52 takımdan 6’sı da uluslararası turnuvaya gidecek. Bu program çocukların; insanın suya erişimi, suyu kullanması, taşıması, tasfiye etmesi gibi farklı alanlarda araştırmalar yapmalarını sağlıyor. Bunlar sırasında denk geldikleri bir sorun üzerinde çalışmalarını, sorunu derinleştirmelerini ve yenilikçi çözümler bulmalarını istiyoruz” dedi.
2005’ten beri düzenleniyor
First Lego League, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adı altında gönüllüler ve destekçilerin katkısıyla 2005 yılından beri düzenleniyor. Bilim Kahramanları Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de 13 sezonda, 47 ilden 9-16 yaş arası toplam 14 bin öğrencinin yer aldığı turnuvalar kapsamında yarışan takımlar geçen sezonlarda, Avrupa Açık Turnuva Şampiyonluğu ve Kanada Açık Turnuva Şampiyonluğu dahil 27 uluslararası ödül kazandı.