Anadolu köylüsünün “Ay’ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek”, “Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken” gibi inanışları bilimsel olarak doğrulandı.
Antalya’da Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nde, Anadolu köylüsünün “Ay’ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek”, “Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken” gibi inanışları bilimsel olarak doğrulandı.
Orman Yüksek Mühendisi Ayhan Serttaş başkanlığında 7 kişilik ekip tarafından 2012’de başlatılan “Ay’ın Değişik Evrelerinde Kesilen Kızılçam Emvallerinin Böcek, Fungus Kolonizasyonu ile Odun Dayanıklılığı Bakımından Belirlenmesi” başlıklı projede, ilginç sonuçlara ulaşıldı.
Ekip, Ay’ın yeniay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evrelerinde ve iki dönem kasım-aralık, nisan-mayıs olmak üzere toplam 40 ağaç kesti.
Ay’ın evrelerinin insanlardan tüm canlılara, tohumlara çok büyük etkileri olduğunu belirten Serttaş, “Şu ana kadar elde ettiğimiz verilerde Ay evrelerinin böceklenme üzerine etkisi olduğunu belirledik.
Mesela ‘dolunay’ ve ‘yeniay’da tomruklara zarar veren böceklerde artış olurken, diğer evrelerde yok.
Koyun kırkma bile Ay’ın farklı evrelerinde yapılabiliyor. Projeyi önümüzdeki sene sonuçlandıracağız” dedi.