Akşam kahvesi eşliğinde kitap okuma alışkanlığım yıllardır devam ediyor. Çok da keyif alıyorum açıkçası. Ruhu gıdalandırmak biyolojik gıda almaktan çok daha önemlidir. Bu akşam ne okuduğumu merak ettiğinizi düşündüm. Çünkü benim için zevkli olan bu kitabın içindekileri sizlerle paylaşmak kararı aldım.
"Bilimin sultanları"
Kitabın adından birşeyler anladınız sanırım. Çünkü bir kitap ismi olarak çok başarılı bence. Hem dikkat çekiyor, hem mesaj veriyor. Bilim ve Sultan...
Yazarı Ulviye Küccük'ün olduğu "Bilimin sultanları" kitabında dönemlerde farklı bölümler üzre bilim dalında öne çıkan kadınlar toplanmış, onların hakkında bilgiler yer almıştır.
"Bilim ve Kadın" bölümü 20.Yüzyıl'da Kadın Bilimciler, Selçuklu ve Osmanlı'da Kadın Hekimler, Yurtdışında eğitim gören ilk Türk Kadın Hekimler, Antik Çağ'da Kadın, Ortaçağ Avrupası'nda Kadın paragraflarına ayrılmıştır.
"Fizik alanında öne çıkan Kadınlar" bölümünde Avusturyalı fizikçi Meitner, Nobel Fizik Ödüllü Maria Geoppert-Mayer ve Fransız matematikçi fizikçi ve yazar Emilir Su Chatelet hakkında bilgiler verilmiştir.
"Gökbilimciler alanında öne çıkan Kadınlar", "Tıp alanında Kadın", "Kimya alanında Kadın", "Matematik alanında Kadın"ve "Türkiye'de her alanda Kadın Bilimciler" bölümleri ile kadınların başarı dolu hayat hikayesini keşife çıkıyoruz.
21.Yüzyılda bunca kadına şiddet haberleri, kadın cinayeti olayları varken, teknolojinin bile bugünkü kadar ilerlemesi mümkün değil iken kadınlar bilimleri ve başarıları ile tarih yazmış. Bu başarının alt katındaki öğrenme sevdasını ve başarı hikayelerinin aslını araştırmak gerekiyor. Bütün bunlar bugün daha kolay iken neden 100yıl önce daha zor olduğu halde kadın başarısı daha çok? Nedir bunun altında yatan felsefe?
Tıp fakültesine giren ilk kadın Türkiye'de patolojinin gelişmesini sağladı. Bunu Kamile Şevki Mutlu başardı.
Türkiye'nin ilk kadın doktoru tıp tahsilini Almanya'da Würzburg üniversitesinde yaparak 1922de memleketine dönen Safiye Ali'nin hikayesi var bu kitapda.
"Ülkeye bir armağan - Ziray"
Dr. Ayten Güvener zeytin sineğine karşı Ziray ilacını geliştirdi. Bu çalışmaları ile ülke ekonomisine 100 milyar lira kazandırdı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın kimyagerini biliyor muydunuz? Fransız Sorbonne Üniversitesi'nden mezun ilk Türk kadını aynı zamanda bu bilimci kadın - Remziye Hisar.
Sadece Türk toplumunun değil; tarihten bu yana erkek egemenliğinin dünyanın her tarafında hükmünü sürdürdüğü bir gerçektir. Bu kitapta da kadınların sanata, edebiyata, felsefeye, astronomiye, hukuka, kısaca bilime hizmet ettikleri tasdikini bulmuş oluyor.
Kadınların başarı dolu hayatına, özellikle de Türk kadının bilim dalındaki keşiflerine, zirveye tırmanma yolculuğuna "Bilimin Sultanları" kitabından ulaşabilir, onları siz de tanıyabilirsiniz.
Bugün bir erkek tarafından bıçaklanan kadının hayatı, hemcinsinin tıp alanındaki geliştirmeleri sayesinde kurtuluyor.
Gelişim, eğitim ve başarı bir kadının elindeki sihirli değenek! Bu değneği sakın bırakmayın ve hayatlara dokunmayı unutmayın...