İzmir Üniversitesinde, Avrupa Birliği destekli Erasmus Plus Generation 0101 Projesi kapsamında düzenlenen ve bilişim sektörünün önde gelen isimlerini öğrencilerle buluşturan e-beceriler ve istihdam konulu panelde, bilişim sektöründe yetkin mezunlar yetiştirilmesinin önemine dikkat çekildi.
Gençlerin bilişim becerilerini geliştirerek, işsizlik sorununu azaltmayı hedefleyen Avrupa Birliği destekli Erasmus Plus Generation 0101 (0101 Kuşağı) Projesi kapsamında, projenin Türkiye ortağı olan İzmir Üniversitesi ev sahipliğinde e-beceriler ve istihdam konulu bir panel düzenlendi. Panelde, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Başkanı Cengiz Ultav, Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç, Veripark Genel Müdürü Alpaslan Özlü, Univera Yazılım Ar-Ge ve Platform Mimarisi Grup Müdürü Onur Leblebici ve Generation 0101 Projesi İzmir Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Emrah Orhun, sayısal dünya için gerekli olan e-beceriler ile istihdam ve eğitim gereksinmeleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Generation 0101 projesinin Hırvatistan koordinatörlüğündeki 6 ülkenin işbirliği ile yürütülen bir Erasmus Plus projesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Emrah Orhun, düzenlenen panel ile endüstri ve toplumun e-beceriler ihtiyaçlarını belirleyerek, sayısal becerileri gençlere aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Orhun, dünyada ve Avrupa’da bilişim teknolojilerine yapılacak yatırımın, refahı artırıcı sürdürülebilir bir gelişme sağlayacağını belirtti.
Gençlerin fikirleri ve hız önemli
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Başkanı Cengiz Ultav, yenilikçiliğin eğitime katılabilmesi için gençlerin fikirleri alınarak, sanayi, üniversite ve iş dünyasının işbirliği içinde çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bir iş dijitalse ve yazılım içeriyorsa en önemli unsurlardan bir tanesi herkesten önce taleplere cevap verecek bir ürün veya yazılımla ortaya çıkmanız. Ürettiği ürünün ilk versiyonunda, hızlı bir şekilde ihtiyacı karşılayanlar, ticari pazarda büyük bir derinlik kazanma fırsatına sahip olur” diye konuştu.
Dünyaya kendinizden bir iz bırakın
Ülkemizde yazılım geliştirebilen bir nesil yetiştirilmesinin önemine değinen Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç, “4. 0 Sanayi Devrimi’nin arkasındaki en önemli şey olan yazılım, üniversitelerin bilgisayar bölümlerine tıkılıp kalmış bir konsept olmaktan çıkmalı. Yazılım eğitimi ilkokulda başlamalı” dedi. Türkiye’nin var olan teknolojileri ya da bunların kötü kopyalarını kullanan bir ülke olmaması gerektiğini vurgulayan Koç, “Bunu yaptığımızda başkalarının ayak izlerini takip ederiz ve geriye dönüp baktığımızda da kendi ayak izlerimizi göremeyiz. İleride yaptığınız işlere kendi özel sosunuzu katın ve dünyaya bir iz bırakın” ifadelerini kullandı.
Verimlilik yok
Üniversitelerin eğitim sistemleri ve iş dünyasının beklentileri konusunda değerlendirmelerde bulunan Veripark Genel Müdürü Alpaslan Özlü ise, “Bizdeki eğitim sisteminde öğrenciler her şeyden biraz öğrenerek mezun oluyor ama odaklanma eksikliği var. Üniversiteler öğrencilerine uzun ve orta vadede kariyer planlama rehberliği yapmalı ve pratiğe ağırlık vererek öğrenilen bilgileri uygulamaya dökebilmeleri için teşvikte bulunmalı” diye konuştu.
Öğrencilerin, mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmak istediklerini iyi seçmesi gerektiğini vurgulayan Univera Yazılım Ar-Ge ve Platform Mimarisi Grup Müdürü Onur Leblebici de, şunları söyledi: “İş yaşamına yönelik hedefleriniz olmalı, hiçbir zaman vazgeçmemeniz gereken prensipler belirlemelisiniz. Sınırlarınız ve çizgileriniz olmalı. Böylece ne istediğini bilen, iş yaşamında mutlu bireyler olabilirsiniz.”
7 ülkede 245 kişi eğitim alacak
Proje kapsamındaki etkinlikler, haziran ayında bir hafta boyunca devam edecek ortalama 30- 45 saatlik dersler ile sürdürülecek. Eğitim programında, Topluluk Web Radyosu, Mobil Uygulama Geliştirme, Kolay Programlama, Web Tasarımı, e-Gazetecilik, Çevrimiçi İşbirliği ve Video konuları yer alacak. 7 ülkede toplam 245, Türkiye’de ise 35 kişiye verilecek olan eğitim sonunda, katılımcılar Sivil Toplum Kuruluşlarının ihtiyaçlarını belirleyerek, bu doğrultuda projeler hazırlayacak. Projeler, Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Litvanya, Letonya, Kıbrıs Rum Kesimi ve Hırvatistan’da yapılacak proje maratonlarında diğer ülkelerden gelen katılımcılarla yarışarak geliştirilecek.