Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar devam ederken, ülkedeki tahliyeler de sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, hafta sonu binden fazla AB vatandaşının Sudan'dan tahliye edildiğini belirterek, "Karışık fakat başarılı bir operasyon oldu" ifadelerini kullandı. Borrell, başkent Hartum'da AB misyonuna bağlı 21 diplomatın ve AB büyükelçilerinin Sudan'ın başka bölgelerine sevk edildiğini sözlerine ekledi. Fransa'ya bölgedeki tahliye çalışmalarındaki özverili desteği nedeniyle teşekkür eden Borrell, "Hem kendi hem de diğer ülkelerin vatandaşlarını tahliye çabaları için özel bir teşekkür etmek istiyorum" dedi.
BORRELL BARIŞ ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo ile "acil ateşkes" anlaşması yapılması için bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydetti.
SUDAN'DA CAN KAYBI 420'YE YÜKSELDİ
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi'nden yapılan açıklamada, Sudan'daki çatışmalarda en az 420 kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 700 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, doktorların, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının da ambulanslara ve sağlık kurumlarına yapılan saldırılarda yaralandığı belirtildi.
Sudan ordusu ve RSF ise diplomatik misyonlara düzenlenen saldırılarda birbirini suçlamaya devam ediyor.
İNGİLTERE VE ABD DE VATANDAŞLARINI TAHLİYE ETMİŞTİ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'ndeki diplomatik operasyonların geçici olarak askıya alındığı belirtmiş, “ABD personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler güvenli bir şekilde ülkeden tahliye edildi” demişti.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sudan'daki diplomatların ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını duyurmuş, tahliyelerin Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirtmişti.
SUDAN’DAKİ ÇATIŞMALAR
Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.