Ege Üniversitesi 13. Biyomühendislik Günleri’nde konuşmacı olarak yer alan VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş; Türkiye’nin 1,34 dolar olan 1 kg’lık ürün ihracatının artırabilmesi için 1 kg’ı 675.000 dolar olan biyoteknolojik ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Ege Üniversitesi 13. Biyomühendislik Günleri 17-18 Mayıs 2016 tarihlerinde üniversitenin Bornova Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş, biyoteknoloji ve biyoekonomiye yönelik Türkiye ve dünyadan istatistiki bilgiler verdi, sektörel deneyimlerini de paylaşan Dr. Varlıbaş gençlere “Kâşif ruhunuzu kaybetmeyin!” şeklinde öneride bulundu.
Dr. Ercan Varlıbaş; cari açığı azaltmanın, ekonomik kalkınmanın sağlanmasında biyoteknolojinin stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak; “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2015’te açıkladığı ihracat verilerine göre Türkiye’nin 1 kg.’lık genel ihracatı 1,34 dolar, gelişmiş ülkelerde ise bu oran 5 dolar seviyelerinde. Buradan çıkan sonuç, Türkiye’nin yeterince katma değeri yüksek ürünler üretmediği. Bir ürünün bilgi yoğunluğu arttıkça maliyeti düşmektedir. Biyoteknolojik ürünler yükte hafif pahada ağır ürünler ve 1 kg. biyoteknoloji ürün ihracatı 675.000 dolar değerinde. Sektörün stratejik öneminin farkında olan ülkeler bu alana yatırım yapıyor” diye konuştu.
KÜRESEL BİYOTEKNOLOJİ PAZARI
Dr. Ercan Varlıbaş konuşmasında küresel biyoteknoloji pazarına da değinerek konu hakkında şu şekilde konuştu: “Türkiye Biyoteknoloji Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2015- 2018) Raporu’na Göre, 304 milyar ABD Doları olarak kaydedilen küresel biyoteknoloji pazarının 2017’de 468,1 milyar Dolara çıkacağı öngörülüyor. AB biyoteknoloji pazarının büyük kısmını Almanya, İngiltere ve Fransa oluşturmakta. Bu ülkeler birliğin biyoteknoloji firmalarının yarısını barındırıyor.“Avrupa için Biyoekonomi” başlıklı strateji kapsamında Avrupa’da da fonlar/destekler devam ediyor ve önemli yol katedilmiş durumda.
Biyoteknoloji Özel Sektör Ar-Ge harcamalarının tüm OECD ülkelerindeki dağılımına göre ABD; 26,14 milyar Dolar ile birinci sırada. ABD’nin özel sektör harcamalarının yüzde 8,9’una denk geliyor. ABD’yi Fransa 3.27 milyar dolar, İsviçre 2.56 milyar dolar, Japonya 1.23 milyar dolar, Güney Kore 1,18 milyar dolar, Almanya 1.15 milyar dolar ile takip ediyor. Biyoteknoloji alanında en fazla firmaya sahip olan ülke de ABD. Bilinen faal biyoteknoloji firma sayısı 6.862. ABD’yi firma sayısı bakımından İspanya, Fransa, Güney Kore, Brezilya, Almanya izliyor. Biyoteknoloji sektörü ile lider ülke konumunda bulunan ABD’nin kamu Ar-Ge harcaması ise 2011 yılında 18 milyar ABD Doları olarak kaydedilmiş. İstatistiklere göre; Almanya, Güney Kore ve İspanya biyoteknolojiye en fazla harcama yapan ülkeler arasında. Ülkelerin toplam kamu sektörü Ar-Ge harcamalarında biyoteknoloji Ar-Ge harcamalarının oranı Almanya’da %20,52, Güney Kore’de %18,9 İspanya’da ise %14,8.”
Türkiye’de biyoteknoloji çalışmalarının gelişmesi için öncü olduklarını belirten Dr. Ercan Varlıbaş, Türkiye’nin biyoteknoloji patent başvurularının % 0,03’lük bir oranla alt seviyelerde yer aldığını belirterek, Türkiye’nin biyoteknoloji sektörünün gelişimi için iklim oluşturmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Biyomühendislik Günleri’ne katılımından dolayı Dr. Varlıbaş’a teşekkür belgesi takdim edildi; ardından Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ile üniversitenin Teknopark’ını ziyaret ettiler.