Bilerek ve dikkatlice kullanılan damak tadınıza uygun baharatlar birçok yemeğin tadını seçkin ve leziz kılar.
İster taze ister kurutulmuş baharatlar kullanın, lezzetleri en iyi hale getirmek için onları özenle seçerek birlikte kullanmanız gerekir.
Eğer tercihiniz;
Taze bitki ise; kullanmadan önce iyice yıkayınız. Yıkadıktan sonra kağıt havlularla kurulayınız.
Taze bitki sert, odunsu gövdeye sahip ise; kullanmadan önce gövdeyi ayırınız. Hasarlı, çürümüş ve kararmış yaprakları atınız. Bitkinin gövde yapısı uygunsa farklı aromalar ve lezzetler barındırdığı için kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş bitki ise; daha çok lezzet ve aroma vermesi için avuç içinde birbiriyle sürterek iyice ufalayın.
Peki bu lezzetlerde ölçü nasıl olmalıdır? 1 yemek kaşığı taze bitki yerine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki tercih edebilirsiniz. Çünkü kurutulmuş bitkiler taze bitkilerden daha güçlü aromaya sahiptir.
Pişirmeden önce Et üzerine eklenebilecek karışımlar;
Bisar : sarımsak tozu- karabiber ve kırmızı biber karışımı
Venedik: taze veya kurutulmuş kekik-fesleğen- İtalyan maydanozu-sarımsak- biberiye karışımı
Arans: rendelenmiş limon ve portakal kabuğu ile dövülmüş sarımsak ve karabiber karışımı
Sevdiğiniz bitki ve baharatları deneyin. Hazır tarifler yerine kendi damak tadınıza uygun karışımlar oluşturun. Sizlere pratik birkaç fikir sundum. Yukarıda size sunduğum karışımı pişirmeden önce etin üzerine bastırarak sürünüz. Hazırladığınız çeşni karışımı et üzerinde ne kadar uzun bekler ise , lezzeti o kadar net hissedilir. Afiyet olsun.
ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ // TEMMUZ 2017