Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle Konak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin hayata geçirdiği Birlikte Denizlerde (Birdeniz) Projesi kapsamında dezavantajlı gruplar arasında yer alan 18-35 yaş arası İzmirli 70 işsiz genç iş sahibi olacak.
Kasım 2016'da başlayan proje ile ilgili bilgi veren Proje Eğitim Koordinatörü Aslı Gürdal Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevirili bir ülke olarak, Avrupa ülkelerinden; göl, gölet, baraj gölü, akarsu ve kaynak suları itibariyle su ürünleri potansiyeli bakımından zengin kaynaklara sahip olduğunu ve avantajı mesleki olarak da kullanmak adına projeye çevirdiklerini ifade etti. Projenin aynı zamanda yazım ekibinde de yer aldığının altını çizen Gürdal “AB’de su ürünlerinin piyasaya sunulmasında üretim basamaklarındaki çalışanların yeterliliklerine önem verilmekte. Türkiye’de ki şartlar düşünüldüğünde çalışanlara gerekli özen ve özveri maalesef verilmiyor. İzmir ülke genelinde deniz balıkları yetiştirme ve işleme üretiminde önemli bir konumda. Sektörün gelişimi ve sürdürülebilmesi için nitelikli teknik eleman ihtiyacı bulunuyor. 2016 Ağustos ayı TÜİK verilerine göre; Türkiye’deki işsiz genç nüfus %19.8. Su ürünleri işleme sektörü nitelikli teknik eleman ararken genç nüfusun işsizlik oranı da yüksek. Sektör de faaliyet gösteren firmalar ihtiyaç duyduklarında, çalışanlarının kişisel ve mesleki eğitim alabileceği bir sürekli eğitim merkezi de maalesef yok. Sektördeki bu sorunlardan dolayı Denizcilik alanında böyle bir proje hazırlayarak sorunlara çözüm olmak istedik” diye konuştu.
TARAFLAR ARASI MODEL OLUŞTURULACAK
Projenin amacı; dezavantajlı gruplardan 70 işsiz gence istihdam açığı bulunan su ürünleri sektöründe, deniz balıkları yetiştirme ve işleme konusunda teorik ve uygulamalı eğitim vermek, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek yeni bir meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu aktaran Gürdal, ayrıca balık yetiştiriciliği ve işlenmesi konusunda Avrupa’da ki istihdam ve eğitimlerin incelenmesi, meslek eğitimi, üniversite ve sektör ile iletişim konusunda model oluşturmayı da amaçladıklarını vurguladı.
YÜZDE 51 İŞ GARANTİSİ
Proje kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurulunun yeterlilik programları ile Milli Eğitim Bakanlığı modüller eğitim programları kapsamında 186 saat teorik eğitim kursu verileceğini açılayan Gürdal “Kurs bitiminde sektördeki firmalarda kursiyerlerin iş başı eğitimi almaları sağlanacak. Eğitim ve staj süresince mesleki ve girişimcilik konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmeti de vereceğiz. Stajını tamamlayan kursiyerlere iştirakçimiz olan EGEKOBİDER organize edeceği girişimcilik eğitimi de verilecek. Mesleki eğitim, iş başı eğitimi ve girişimcilik eğitimlerinde başarılı olan katılımıcların en az %51’inin istihdamı sağlanacak” dedi.