Bitcoin’in artan elektrik talepleri, kripto para biriminin dalgalanan değeri kadar dikkat çekiyor. Bitcoin ağının ne kadar elektrik kullandığını tahmin etmek, bunun etkisini ve geleceğini anlamak için oldukça önemli bir süreç. Bu konuda yapılan yeni bir çalışmaya göre Bitcoin, 2018 sonu itibariyle dünyanın elektrik enerjisinin yüzde 5’ini kullanacak.
Finansal ekonomist ve blockchain uzmanı Alex de Vries tarafından yürütülen araştırma, Bitcoin’in elektrik tüketimi hakkında yeni bilgiler veriyor. Ekonomiye dayalı tahminlere göre, Bitcoin ağının minimum güç kullanımı 2.55 gigawatt’a ulaştı. Yani Bitcoin işlemleri, İrlanda kadar elektrik tüketiyor. Bitcoin ile yapılan tek bir işlemde, Hollanda’daki bir hanenin aylık elektrik tüketimi kadar elektrik kullanıldığı belirtiliyor.
Bitcoin işlemlerinin bu yıl sonunda 7.7 gigawatt seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da dünyadaki elektrik tüketiminin yüzde 5’ine karşılık geliyor. Bu artışta, hem madencilik faaliyetlerindeki hem de Bitcoin işlem ağındaki artış önemli rol oynuyor. Vries, Bitcoin elektrik tüketimi talebindeki artışın, iklim hedeflerimize ulaşmamızda kesinlikle sorun yaratacağını söylüyor.
Yunan çevre mühendisi Spyros Foteinis de geçtiğimiz aylarda benzer bir çalışma yapmıştı. Foteinis’e göre kripto madenciliğinin yüzde 58’i, kömürle çalışan santrallerin yoğun bir şekilde bulunduğu Çin’de gerçekleşiyor. Bitcoin ve Ethereum madenciliği ile ortalama 6.8 milyon Avrupa nüfusu kadar ya da 43.9 milyon ton karbondioksit eşdeğeri kadar sera gazı üretiliyor.
Ayrıca daha ucuza elektrik kullanımı için madencilik şirketleri ile enerji şirketleri yeni anlaşmalar yapılıyor. Avustralya’nın Hunter Vadisi’nde eskiden kömürle çalışan bir santral, Bitcoin madencilerine ucuz enerji sağlamak amacıyla 2019 yılında yeniden açılacak.