İzmir Eğitim Kooperatifi Ortağı ve Denetleme Kurulu Üyesi, Biz Gençlik Konseyi sosyal girişiminin kurucusu Aydan Tuncayengin’in proje hikâyesi pandemi sürecinde başladı. Hepimizin yaşamını etkileyen, karantinada kendini izole ederek zamanlarını geçiren çocuklar ve gençlerle röportajlar yaptı. Dünya’da teknolojinin bu kadar hızlandığı, her gün yeni bir girişimin kurulduğu ortamda, girişimcilik tekniklerinin bu yaşlardan başlaması gerektiğini düşünerek projeyi hayata geçirdi…
“GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” projesinin ilk uygulamasına 2021 yılında TED Batman Kolejinde başlandı. Pandemi kuşağı girişimcileri öğrenciler artık dert anlatmıyor, girişim teknikleri öğrenerek hayata daha sıkı hazırlanıyorlar. TED Batman Koleji ve BİLSEV KOLEJİ ilköğretim 6.sınıf öğrencilerine proje uygulamaları çevrimiçi verildi. Çocukların girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve girişimci adayı olarak yetişmeleri amacı ile kurgulanan proje Girişimcilik Eğitimleri, Evsel Atıkların Geri Dönüşümü temalı Yarışmaya Hazırlık Eğitimi, Yarışma ve Ödül Töreninden oluşmaktadır.
"Evsel Atıkların Geri Dönüşümü” temalı yarışmanın amacı, öğrencilere evsel atıkların geri dönüşümünü, değerlendirilebilen atıkların ülkemiz ekonomisine katkısını, çevreye kontrolsüz bırakılan atıkların doğaya verdiği zararlara ilişkin düşündürmektir. Aynı zamanda öğrencilerin girişimcilik farkındalığını artırarak, ticari değeri olan tasarımlarını üretmeleri konusunda teşvik etmektir. Öğrencilerin girişimcilik ekosistemi içinde kendi üretimlerini ve tasarımlarını yaratmaları hedeflendi. Proje eğitmenler Erşan Altürk, Aydan Tuncayengin, Çağıl Söyler, Pınar Çoban, kukla Rüya dede, oynatıcısı Pantomim sanatçısı İlker Kılıçer ve renkli kişiliklerin zengin deneyimlerinden oluşmaktadır.
Evsel Atıkların Geri Dönüşümü Temasıyla Yarışmaya Katıldılar
BİLSEV Kolejinde gerçekleştirilen GİRİŞİYORUM Projesine katılan 6. sınıf öğrencileri, girişimcilik eğitimlerinin ardından yarışmaya katıldılar. Girişimcilik eğitimi ile farkındalıklarını artıran öğrenciler, yarışma eğitiminin ardından Evsel Atıkların Geri Dönüşümü temalı yarışmaya hazırlandı. Yarışmanın temel amacına ilişkin bilgi verilirken, öğrencileri girişimciliğe teşvik etmek ve evsel atıkların geri dönüşümü konusunda bilinçlendirmek olduğu hatırlatıldı.
Değerlendirilebilen atıkların ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayacağını öğrencilerin düşünmesini sağlamak ve özellikle çevreye kontrolsüz bırakılan atıkların doğaya verdiği zararlara ilişkin onları bilgilendirmektir. Öğrenciler girişimcilik ekosistemi içinde kendi üretimlerini ve tasarımlarını yarattılar. Yarışma BİLSEV Koleji öğrencilerinin girişimciliği, yaratıcılığı ve tasarlayarak üretmeyi öğrenmelerini sağladı.
Öğrenciler, girişimciliğin temel unsurlarından ticari değeri olan tasarımlarıyla yarışmaya hazırlandılar. Yarışmacılardan evsel atıkları kullanmaları, yaratıcı ve özgün olmak kuralına uymaları, verilen soruları yanıtlayarak sunum videosu hazırlamaları istendi.
GELECEĞİN GİRİŞİMCİLERİ ÖDÜLLENDİRİNİ ALDILAR
Aydan Tuncayengin, Erşan Altürk, Çağıl Söyler, Meltem Begiç, Özlem Özaydın’ın jüri üyeliğinde yarışmacı öğrencilerin girişimci tasarımları değerlendirildi. Okulda yapılan ödül töreninde öğrenciler tasarımlarını sergiledi. BİLSEV Kolejinde de yapılan ödül törenin de yarışmanın birincisi İrem Karakaya, ikincisi Yusuf Başaran, üçüncüsü Yağız Bayar para ödülü almaya hak kazandılar. Öğrencilere girişimci sermayesi olarak belirlenen para ödülleri projenin çözüm ortağı manibux harçlık kartlarına yüklendi. Eğitime ve yarışmaya katılan öğrencilere katılım sertifikası ve manibux harçlık kartı hediye edildi…
“GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” projesinin genel koordinatörü, Biz Gençlik Konseyi Kurucusu Aydan Tuncayengin ve ekibi erken yaşta girişimcilik köprüsünü 81 il de kurmaya devam ediyorlar.