Kış hüznü, sonbahar mutsuzluğu, bahar neşesi yaz eğlencesi diye adlandırılır çoğu zaman mevsimler....Mevsimlerin duyguları etkileyen bir yanı var muhakkak ki, edebi metinlerde de yerini almış. Haziran ayı ile birlikte yeni bir mevsimede merhaba dedik. Güneşin sıcaklığını hissettiğimiz hem bedenimiz de hem de ruhumuzun aktifleştiği temponun arttığı bir mevsimdir yaz...Kendimizi daha enerjik, daha dinç, daha motive hissederiz...Ne ruhumuz ne de bedenimiz kolay kolay yorgunluğu hissetmez. Yaz mevsimi ateş elementinin en yüksek olduğu mevsimdir.
Güneş dünya için ateş ve enerji kaynağıdır. Ateş elementi de bizim için enerji kaynağıdır. Ateş, ışığı, sıcaklığı, parıltıyı, enerjiyi, anlayışı, metabolizmayı ve dönüşümün gücünü temsil eder.
Başlatıcı bir enerjiye sahip olan ateş elementi, üçgenle sembolüze edilir ve sayısı 3 tür, zaten çakra sisteminde de 3. Çakramız olan Manipura çakra mide çakrası ile ilişkilidir. Dengede bir ateş elementine sahip olan kişiler herhangi bir işi olayı kolaylıkla başlatabilirler, dinamiktirler, heyecanlıdır ve neşelidirler., dillerinden sevgi akar. Aynı zamanda ‘’ ben’’ dediğimiz alandır. Kolaylıkla kendine yönlendirilen iltifatları alabiliyor musun? Bir işe başlamak senin için kolay mı zor mu? Başarılarını bahsetmek senin için kolay mı? Yada sadece kendini düşünüypr ve başkaları senin için önemsiz mi? Metabolizma hızın yavaş yada hızlı mı? Alçakgönüllü mü yoksa bencil misin? İşte tüm bu soruların yanıtları ateş elemetinin konularıdır.
Ateş elementi vücutta da; el, ayak, dil, kalp, ince bağırsaklar ve mide gibi organlar ile temsil edilir. Bu organalr bu elementin fazla olduğu bu mevsimde daha çok çalışır. Tadı acıdır.Bu nedenle bu mevsimde acı ve sıcak besinlerin azaltılması sindirim organları ve metabolizmanın sağlıklı olabilmesi için çok önemlidir.
Bu güzel mevsimde hem bedenimizde hem de ruhumuzda ateş elementini dengede tutmanın yolları nelerdir?
BESLENMENİN PÜF NOKTALARI
Ateş elementi toprak elementi beslediği için, bir miktar acının tüketilmesi toprak elementinin zamanı geldiğinde kolaylıkla doğabilmesine destek olur. Ateş elementi Metal elementine zarar verebilir. Metal elementinin temsil edildiği organlarımız olan akciğer ve kalın bağırsak sağlığı için keskin tadı olan ve serin besinler bolca tüketilmelidir. Mevsim irtibari le artan ateş elementinin dengelenmesi için Su elementi gereklidir. Yani tadı tuzlu ve serin olan besinlere mutlaka yer vermeliyiz. Ateş elementinin varlığına sebep olan Ağaç elementi kapsamında yer alan ekşi besinler de bir miktar beslenmemizde yer almalıdır. Beslenmemizde tüm elementlerin nasıl olacak hangi oaranda olmalı derseniz, daha basit anlaşılabilmesi için yüzdelik olarak şu şekilde olmalıdır:
ATEŞ elementi (acı ve sıcak besinler) %5-10
AĞAÇ elementi (ekşi, nemli ve ılık besinler) %5-10
TOPRAK elementi (tatlı besinler) %30-35
SU elementi (tuzlu, serinletici ve sulu besinler) %30-35
METAL elementi (keskin, baharatlı, serin) %30-35
TEMSİL EDİLEN ORGANLARIN DUYGULARINI FARKEDİP ANLAYARAK DÖNÜŞTÜRMEK
Şimdi gözlerini kapat ve yaradanın sevgisini tam kalbinde hissederek merkezinde kalarak, bedeninden, ruhundan zihninden, tüm hücrelerinden, enerji alanından akmasına izin vererek sevinçle merkezinde kalabilmeyi deneyimleyebilirisin.
Sindiremediğin ne kadar duygu, olay, düşünce, korku varsa hepsini bırakarak hayatında sana gelenleri sevgiyle kabul ederek güvende olduğunu hissederek, yaşam planına güvenerek adım atmaya izin verebilirsin.
Attığın her adımda neşe ve sevincide yanına alarak yol almayı öğrenebilrsin.
YOGA VE NEFES
Bilinçli alınan her nefes, aslında tüm elementlerin dengeye gelmesini sağlar. Yoga beden zihin ve ruhun bir olabilmesini nefes ve duruşlarla sağlayarak hem beslenmenizi hem de duyguların dönüşümünü kolaylaştırmaya yarayacak en önemli bir ipucu!
Ateşin dinamikliği, enerjisi, parıltısı için, Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle