Bornova, doğa ve tarih turizmine açılacak

Kentin 8 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan Yeşilova Höyüğü, Homeros Vadisi ve Levanten köşklerini kapsayan üç sacayağından oluşacak olan Bornova Kültür Adası Projesi ile Bornova kültürü, doğası ve tarihiyle dört mevsim yaşayacak.

Bornova kültürü, doğası ve tarihiyle dört mevsim yaşayacak. Hizmet Sektörü Çalışanları Derneği, Levantenler Derneği ve Dünya Kenti İzmir Derneği’nin başlattığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen Bornova Kültür Adası Projesi kapsamında tarihi dokuya uygun yenileme çalışmaları yapılacak. Bornova sokaklarını açık hava müzesine çeviren Levanten köşklerinin olduğu sokaklar, kaldırımlar, yürüyüş yol ve güzergahları yeniden düzenlenerek doğal dokuya uyumlu, tarihi bir görünüm kazandırılacak.

Etkinliklerle Levanten kültürü yaşatılacak, tarihi, köşkleri ve yemekleri tanıtılacak. Bornova’nın 650 yıllık çarşısı, levanten lezzetleriyle şenlenecek. Esnaf lokantaları da bu sürece dahil edilerek, coğrafi işaretli iki ürün kınalı bamya ve misket üzümü menülerde yerini alacak. Unutulmaya yüz tutmuş bu ürünlerin üretimi de desteklenmiş olacak. Yine proje kapsamında Homeros'da matematik ve edebiyat köyü olacak. Yerel üretimi destekleyecek atölyeler gerçekleştirecek. Güçlü bir çalıştay yapılarak, proje yerele yayılacak.

Projeyi yerel yönetimlerden, esnaf odalarına, öğrencilerden akademisyenlere herkes katkı sağlayacak. Güçlü tarih ve doğayı birleştirip güzel bir kent belleği oluşturulacak. Yapılacak festival ve uluslararası etkinliklerle proje tüm dünyanın ilgisi İzmir’e çekerek, yalnızca Bornova’ya değil, İzmir’e de değer katacak.

Projenin fikir annesi olan Hizmet Sektörü Çalışanları Derneği Başkanı Gülper Ergün “Bornova’yı doğa ve tarih turizmine açmayı hedefliyoruz” dedi. Bornova’da şimdilerde de tarih gezilerinin yapıldığını söyleyen Ergün “Ama bu proje bittiğinde zemin çok daha sağlam olacak. Projeyle levantenler müzesini bir açık hava müzesine çevirmeyi düşünüyoruz. Bornova merkezde 5 müze var ve levantenler müzesi ile Anadolu'da sporun başladığı yer olduğu için spor müzesi de ekleyerek toplamda 7 müzeye ulaşmak istiyoruz. Tüm bunları ekleyince bölge cazibe merkezi haline dönüşecek. Çok daha fazla sayıda turist ağırlayacağız. Çünkü Bornova’nın tarihinde önemli rol üstlenen Levantenlerin kökleri hem burada hem Avrupa’da. Bu doğrultuda kentimizde çok sayıda Avrupalı turist ağırlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Vizyon katacak”

Ergün, Bornova’da toplamda 38 levanten köşkü olduğunu, proje sonrasında kamuya açık restoran ve butik otel olarak çalışan köşklerin gezilebileceğini, özel mülklerin tarihlerinin ise kapılarında asılı olan QR kodlar sayesinde öğrenilebileceğini söyledi. Projenin uzun bir süreci kapsadığına dikkat çeken Ergün “Bu proje Bornova’da yaşayan herkese fayda sağlayacak, ilçeye yeni bir vizyon katacak, İzmir’in marka değerini yükseltecek” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri