Sağlık alanında verdiği hizmetlerle tüm Türkiye’ye örnek olan Bornova Belediyesi, bu alandaki çalışmalarını Ege Üniversitesi ile yaptığı işbirliği sayesinde daha da ileriye taşıyor. 2003 yılından bu yana yapılan Sağlık Halk Kongresi’ni son iki yıldır Ege Üniversitesi ile birlikte gerçekleştiren Bornova Belediyesi, bu kez “Romatizma” başlıklı seminere ev sahipliği yaptı. Romatizma hastalıklarının her yönüyle ele alındığı seminer yoğun ilgi gördü. Ege Ünivertesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, iki kurum arasında yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekerek, sağlık alanında yaptıkları ortak çalışmalarla daha fazla vatandaşa ulaşmayı amaçlarını söyledi
Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi’nin işbirliğinde gerçekleşen “Romatizma Nedir? Ne değildir?” başlıklı semimer, Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşti. Romatizmal rahatsızlıkların ve tedavi yöntemlerinin tüm yönleriyle anlatıldığı beş oturumluk seminere katılanlar, sordukları sorulara alanında uzman isimlerden birebir cevap alarak bilgilendi.
Bu işbirliği halkımızın sağlığı için
Ege Ünivertesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın da yerini aldığı seminere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Başkan Olgun Atila, iki kurum arasında yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekerek, sağlık alanında yaptıkları ortak çalışmalarla daha fazla vatandaşa ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Romatizma her yönüyle ele alındı
Seminerde ilk sunumu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Oksel yaptı. Romatizmal hastalıkların adresinin Ortopedi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Fahrettin Oksel, “Ne yazık ki halkımızda böyle bir algı var. Doğru adres Ortopedi değil, Romatoloji. Hasta önce bunu bilmeli” dedi. Erken tanının önemine dikkat çeken Oksel, ilerlemiş bir rahatsızlığa tedavisinin sınırlı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Simin Hepgüler ise Kireçlenme ve Fibromiyalji başlığıyla iki sunum yaptı. 60 yaş üzerindekilerin yüzde 70’inde kireçlenme görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hepgüler, kireçlenmenin kalp rahatsızlıkların sonra sakatlık bırakan ikinci önemli hastalık olduğunu söyledi. Fizik tedavinin kesinlikle ihmal edilmemesini isteyen Hepgüler, “Tedavi hiçbir şekilde yanıt vermiyorsa operasyon öneriyoruz” diye konuştu.
Dç. Dr. Gonca Karabulut, eklem yakınmalarında romatizmal hastalıkları düşündüren özelliklerin neler olduğunu anlattı. Mekanik ve iltihaplı bel ağrıları üzerine sunum yapan Karabulut, dinlenmenin ağrıları azalttığını, yorulmanın ise arttırdığını vurguladı.
Son sunumu ise “Kanımda Romatizma Çıktı” başlığıyla Doç. Dr. Vedat İnal yaptı. İnal, romatizmanın sadece eklem yerlerini değil, kalbi, akciğeri, kası, kanı, deriyi ve damarları da tutabileceğini anlattı.
Üçüncü ortak etkinlik
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı ile daha fazla vatandaşa, daha kolay ulaşabilmek amacıyla her yıl organize ettiği Sağlık Halk Kongresi’ni son iki yıldır Bornova Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştiriyor. Bu kongrenin yanısıra Beyin Farkındalığı Haftası Kapsamı’nda Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın “Depresyon” başlıklı paneli yine Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılmıştı.