Bornova Belediyesi, kadınların kültürel, sosyal, ekonomik, sportif ve eğitime dayalı faaliyetlere katılımını arttırmak, hayatın içinde daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla bir çok proje hayata geçiriyor. Kadın Kulübünden Kadın Kooperatifine, kadılar için spor ve hobi kurslarından meslek edindirme kurslarına kadar birçok konuda çalışmalar yapılıyor.
Aynı zamanda Bornova Belediyesi kadınlar için özel olan , “25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü”, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ve “5 Aralık Kadın Hakları Günü” gibi günlerde düzenlediği etkinliklerle farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Bu kapsamda belediyenin yaptığı çalışmalara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırlanan özel bir proje daha eklendi.
Kadınların gözünden kadınlar
Kadın dostu proje ve çalışmalarıyla örnek olan Bornova Belediyesi, ‘Her Kare Bin Kadın’ adı altında hazırlanan yeni bir çalışmaya imza atıyor. Proje kapsamında İzmirli 35 kadın fotoğraf sanatçısı bir araya geliyor. Koordinatörlüğü fotoğraf sanatçıları Ayşegül Çetinalp ve Aylin Telef tarafından yürütülen projede, kadınların gözünden kadınlar fotoğraflanacak. Projenin ilk toplantısı ise Bornova Belediyesi ev sahipliğinde +1 Down Kafe’de yapıldı. Kadınların görüş ve önerilerini belirttiği ilk toplantıda proje için yapılabilecekler de tartışıldı.
Hayatın içinden kadın portrelerinin yer alacağı çalışmalarda sanatçılar, kendilerine özgü çektikleri kadın fotoğraflarını gönderecek. Gelen fotoğraflar Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın eşi Hikmet Atila’nın da içinde olduğu bir jüri tarafından değerlendirilecek. Seçilen fotoğraflar ise Bornova Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında sergilenecek.
Bornova’nın kadınları yönetime katılıyor
Bornova Belediyesi, kadının sosyal yaşamda hak ettiği yeri alması için düzenlediği etkinlikler, eğitimler ve sağladığı olanaklarla önemli adımlar atıyor. 5 Aralık 1934’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimiyle pek çok Avrupa ülkesinden bile önce seçme ve seçilme hakkını kazanan kadınlar, Bornova’da da söz sahibi oluyor. Bornova Belediye Meclisi’nde 7 kadın üye görev yaparken, ilçedeki 6 mahallenin muhtarlığını da kadınlar yürütüyor. Ayrıca Bornova Belediyesi’nde 2 kadın Başkan Yardımcılığı ile birim müdürlüklerinin 16’sı da kadınların elinde bulunuyor.
Kadın Kooperatifi ile kadınlar üretiyor
Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde 2015 yılında faaliyete geçen ve kadınların üretimlerinin değerlendirilmesini hedef edinen Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyetlerine devam ediyor. Bornovalı kadınların sosyal hayatın içinde daha fazla yer alabilmesi ve üretime teşvik ederek aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla kurulan kooperatifin bu gün 56 üyesi bulunuyor.
Kadın Kulübü
Bornova Belediyesi, Bornova’da kadınlara destek olmak amacıyla Kadınlar Kulübü’nü kurdu. Kadınların kültürel, sosyal, ekonomik, sportif ve eğitime dayalı faaliyetlere katılımını daha da arttırmak amacıyla kurulan Kulüp, bünyesindeki çalışma grupları ile hayatın her alanında kadınların yanında olacak.
Kadınlara pozitif ayrımcılık
Bornova Belediyesi, kadının sosyal yaşamda hak ettiği yeri alması için düzenlediği etkinlikler, eğitimler ve sağladığı olanaklarla önemli adımlar atıyor. Kadınların istihdamına yönelik “Bornova Konfeksiyon Eğitim Merkezi” (BOR-KEM) ve Mutfak Atölyesi gibi projeleri hayata geçirerek meslek sahibi olmalarını sağlıyor. Kadın hakları ve kadınların yaşadıkları sorunlara yönelik panel, söyleşi ve eğitimlerle Bornovalı kadınların bilinçlenmesi için çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Çamdibi’nde bulunan Kadın Danışma Merkezi ile de kadınlara destek olunuyor. Uzman psikologlar tarafından kadınların yaşadıkları sorunlar dinlenirken sosyal yaşamın içinde daha fazla var olabilmeleri için de çalışmalar yapılıyor.
Gebe ve lohusalara özel ilgi
Bornova Belediyesi, anne adaylarını doğuma ve bebek bakımına hazırlamak amacıyla açtığı Gebe Eğitim kursları ve belirli periyotta düzenlenen kadın sağlığı eğitimleri ile vatandaşlar bilinçlendiriyor. Evde bakım hizmetleri kapsamında da gebe ve lohusa bakımları yapıyor. İhtiyaçlı kesimlerde yaşayan kadınlara ulaşan hizmet ile görevli ebe ve hemşireler gebe ve lohusaların rutin kontrollerini evlerinde gerçekleştiriyor. Gebelerin açlık kan şekeri ve kolesterol ölçümleri yapılırken yeni anne olmuş kadınlara da bebek emzirme eğitimi veriliyor.