Peki ama VR arazide verilen eğitimden daha fazla ne kazandırabilir? Aslında burada basit bir VR gözlüğünden bahsetmiyoruz.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve elinize alacağınız bir kumandayla askeri bir eğitim almak Counter Strike oynamanın ilerisine geçemeyecektir. Peki ama ABD ordusu nasıl bir sanal gerçeklik eğitimi vermeyi planlıyor?
VR gözlükleri ABD ordusunda nasıl kullanılacak?
Özellikle Rusya ve Çin ile artan gerilim sonrası, ABD zayıf olduğunu düşündüğü bir alanda, operasyonel kabileyetlerde teknolojinin yardımına başvuruyor.
Burada kullanılan sistem bir gözlük ve kumandalardan daha fazlası. Biyometrik geri bildirim sensörleri, göz ve namlu izleme sensörü ve tabii ki hareket sensörü gibi önemli teknolojiler VR’a eşlik ediyor.
Askerler gerçekten de bir Counter Strike haritasında olduğu gibi bu sanal gerçeklik senaryolarında da belli görevleri gerçekleştirmeye çalışıyor.
Rehine kurtarmadan, şüpheliyi canlı ele geçirmeye kadar bir çok krtik operasyon senaryosu gerçekçi bir biçimde yansıtılmış.
Bu sensörlerin ne işe yaradığını da inceleyelim. Askerin operasyon sırasında ki adrenalin seviyesi gibi bilgiler biyolojik geri bildirim sensörüne yansıyor. Böylece operasyon sırasında vücudun hangi olaya nasıl tepki verdiği ölçülmüş oluyor.
Göz ve namlu izleme sensörü ise askerin gözünün namlu ile aynı yöne bakıp bakmadığını ölçüyor. Böylece askerin özellikle kritik operasyonlar sırasında nişancılık performansı ölçülmüş oluyor.
Hareket sensörü ise operasyona katılan tüm askerlerin hangi eyleme nasıl tepki verdiğini ölçümlüyor. Böylece ABD, askerlerin henüz araziye çıkmadan operasyonel kabiliyetlerini arttırmaya çalışıyor.
Bunun dışında ABD askerlerinin yabancı olduğu coğrafi koşulları da VR gözlüğü aracılığıyla yaşatmanın peşinde. Özellikle de Çin ve Rusya coğrafyasının zorlu koşullarına askerlerini adapte etmek için VR kılavuz olarak kullanılacak.