Etrafa saçılan yemek kalıntıları, çöpten akan sular, kirlenen buzdolabı, lavabodan yayılan kötü kokular, can sıkıcı şeyler olarak zaman zaman karşınıza çıkabilir. Bu tip durumlarla karşılaşmanıza neden olan ve ağzınızın tadını bozan temizlik hatalarını sizler için derledik.
Bulaşık biriktirmek
Kirli bulaşıklarınızı sudan geçirip makineye dizmek sadece iki dakikanızı alır. Ancak bu işi erteleyip bulaşıkları lavaboda biriktirmeye başlarsanız, o zaman iş çığırından çıkmaya başlar. Hem bulaşıkları toplu olarak dizmek zahmetli bir iş haline gelir hem de lavaboda bekleyen kirli bulaşıklar tahmininizden çok daha fazla etrafa mikrop saçar.
Çöpleri açıkta bırakmak
Mutfak içinde kullanılan çöp kovalarını seçerken ağzının kapalı olmasına özen göstermeniz gerekir. Eğer mümkünse elinizi sürmeden kapağını açabileceğiniz pedallı modelleri tercih etmelisiniz. İçecek ve gıdalarınızı hazırladığınız tezgah üzerinde de çöp kovası bulundurmak, mutfak hijyenini tehlikeye sokar.
Aynı mutfak süngeri ile farklı alanları temizlemek
Mutfak süngerleri sürekli elinizin altında olduğu için birçok yerin temizliğini onunla yapıyor olabilirsiniz. Örneğin; lavaboyu temizledikten sonra tezgahı ya da buzdolabının dış yüzeyini süngerle temizleyebilirsiniz. Ama bu durum, bir yerdeki bakterileri tüm mutfağa dağıtmak anlamına gelir ve mutfaktaki en büyük temizlik hataları arasında yer alır. Bu nedenle mutfağınızdaki bakteri yayılımını engellemek için mutfak süngerlerini sık sık kimyasallarla temizlemeli, farklı alanların temizliği için farklı bezler kullanmalısınız.
Mutfak bezlerini ıslak bırakmak
Mutfak bezleri de süngerler gibi sık sık kullanıldığı için sürekli ıslak kalırlar. Bu nedenle de bakteri yuvasına dönüşerek, sizin ve ailenizin sağlığını tehdit ederler. Bunun önüne geçmek için sıcak su ve dezenfekte edici ürünlerle yıkadığınız mutfak bezlerinizi uygun bir yerde kurumaya bırakmalısınız.
Bulaşık makinesini kapasitesinden fazla doldurmak
Makinenizi fazla doldurmak, bulaşıklarınızın su ve deterjanla yeteri kadar temas etmesini engelleyerek, iyi temizlenmelerini engeller. İşin kötü tarafı, iyi şekilde akıttığınız bulaşıklarınızda bu durumu fark etmeyebilirsiniz.
Mutfakta en çok temas edilen yerleri temizlemeyi atlamak
Dolapların ve çekmecelerin kulpları, düğmeler, buzdolabı kapısı, kapı kolları, musluklar, elektrik anahtarı gibi günde onlarca kez dokunduğunuz noktalar, aynı zamanda en çok bakteri taşıyan alanlardır. Buraları her gün dezenfektan bezlerle temizleyerek, bakterileri uzak tutabilirsiniz.
Çatal, kaşıkları bulaşık makinesinde hep aynı yöne doğru dizmek
Bu tarz gereçleri bulaşık makinesinin sepetine aynı yönde dizmek, iç içe geçerek, birbirlerinin temizlenmesine engel olmalarına yol açabilir. Bu nedenle çatalları ağızları bükülmesin diye yukarı doğru bakar şekilde dizmeli, kaşık ve bıçakları ise bazılarını yukarı, bazılarını aşağı yönlü yerleştirmelisiniz.
Et kesme tahtasını başka kesme işlerinde de kullanmak
Et kesme tahtalarının arasında çiğ et parçaları birikmesi durumunda buralarda hızla bakteri üreyecektir. Eğer aynı tahtayı örneğin sebze doğramak için de kullanırsanız, bakterileri tüm gıdalarınıza yaymış olursunuz. Bu nedenle et için kullandığınız et kesme tahtasını diğer doğrama işleriniz için kullanmamalısınız.