İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) ‘Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR’, medyadaki şiddet dilini dönüştürmek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla tüm hızıyla devam ediyor. Proje farkındalık çalışmaları kapsamında bu kez Buca’nın Yeşilbağlar Mahallesi’ne ayak basan Nar Elçileri, şiddete karşı yapılması gerekenleri ekipteki uzman sosyolog, psikolog ve avukatlarla beraber Yeşilbağlar Mahalle halkına, mahalledeki kanaat önderlerine anlattı. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin de katıldığı Yeşilbağlar’daki mahalle buluşmasında “Mahallemizi Şiddete Kapattık” denildi.
ŞİDDETİ İZLEYEN OLMAYALIM
Projenin hayata geçmesinde öncülük eden İGC Başkanı Dilek Gappi, şiddetin önlenmesi için “Herkesin bir sorumluluğu var” anlayışıyla yola çıktıklarını vurgulayarak, şiddete karşı mücadelenin sadece medyadaki dili düzeltmekle bitmediğini, bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini aktardı. Şiddeti önlemek için birlik olmanın önemine değinen Başkan Gappi, “Şiddeti izleyen olmamamız lazım. Şiddeti mahallelerimizde yaşatmamak için gayret etmemiz gerekiyor. Hemen bir şeyler değişmese bile, gelişen süreçte bir şeyler değişir” sözlerini kaydetti. Projenin adını aldığı narın anlamına da dikkat çeken Gappi, “Nar, şiddet gören bireyin aslında yalnız olmadığını simgeliyor. Bundan sonra nar elçileri sizlersiniz” diye konuştu.
KILIÇ: PROJELER FARKINDALIK YARATIYOR
Nar Projesi’ne destek vermekten ve projenin sacayaklarından biri olmaktan mutluluk duyduğunu aktaran Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, bu tarz projelerin farkındalık yarattığını dile getirdi. Şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması amacıyla Buca Belediyesi olarak hayata geçirdikleri projeleri paylayan Başkan Kılıç, Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi’ndeki psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmetlerini anımsattı. Projeleriyle kadınların yanında olmaya devam edeceklerini belirten Kılıç, belediyedeki müdürlüklerin büyük çoğunluğunun da kadınlardan oluştuğunu dile getirdi. Başkan Kılıç, kadınların ekonomik yaşama katılımı için de meslek edindirme kursları düzenlediklerini belirterek, “Şiddete maruz kalan herkese hayata geçirdiğimiz projelerle yalnız olmadıklarını gösteriyoruz” dedi. Öte yandan belediye çalışanı olan erkeklerin evde eşlerine şiddet uygulaması durumunda iş akdinin feshine kadar ciddi yaptırımlar getirdiklerini aktaran Kılıç, “Hiçbir insanın şiddete maruz kalmasını haklı gösteremeyiz. Burada şiddet olduğunda resen harekete geçmek gerekiyor, o nedenle beyan esas alınıyor” diye konuştu.
SORUMLULUK SİZLERDE
Şiddete maruz kalan olmasanız dahi şiddet görüldüğünde harekete geçen olunması gerektiğinin altını çizen Psikolog Sevgi Türkmen, kadının ve erkeğin üzerindeki toplumsal baskılara dikkat çekerek şiddeti tetikleyen unsurlara dikkat çekti. Fiziksel şiddet kadar psikolojik şiddetin de insan üzerinde ağır tahribata yol açtığını aktaran Türkmen, şiddete sessiz kalınmaması gerektiğini ve bu nedenle mahalledeki herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
YALNIZ DEĞİLSİNİZ
İstanbul Sözleşmesinin devamı niteliğinde olan 6284 sayılı yasanın önemine dikkat çekerek, şiddete karşı hukuki mücadelenin yollarını paylaşan Avukat Birgül Değirmenci, “6284 sayılı kanun şiddetin önlenmesi için bazı düzenlemeler barındırıyor. Şiddete maruz kaldığınız andan itibaren bu kanundan yararlanabilirsiniz. Ayrıca KADES uygulaması da sizin ve çevrenizdekilerin şiddetten korunması için anında destek ekibin gelmesine yarayan bir uygulama. Bunun dışında şiddete uğradığınız andan itibaren belediyelerden, kolluk kuvvetlerine barolara kadar herkes bu durumun bir daha yaşanmaması için canla başla mücadele veriyor” dedi. Şiddete maruz kalan kişinin hakkını aramak ve kendisini korumak için ücretsiz bir şekilde adli yardım hakkından faydalanabileceğini dile getiren Avukat Mürüvvet Suatoğlu Balcılar da, “Şiddete maruz kalıyor iseniz hiçbir ücret vermeden 81 ildeki tüm barolardan yardım alabilirsiniz. Şiddeti önleme ve izleme birimlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Beyanınız kafidir. Bunun için illa evli olmanız da gerekmiyor. İmam nikahlıysanız da bu yasa kapsamında koruma altındasınız” diye konuştu. Öte yandan şiddete karşı duyarsız olunmaması gerektiğinin altını çizen Balcılar, “Şiddete tanık olduğunuzda bir telefon etmekten imtina etmeyin. Şiddete maruz kaldığınızda ya da bu ihtimal doğduğunda hemen kolluk kuvvetlerine başvurun. Şiddetle ilgili beyanlarınızı tutanak altına geçirilmesini isteyin” dedi.
ERKEKLER KENDİLERİNİ DÜZELTMELİ
Özellikle kadına yönelik şiddet unsurlarında hep kadınların mücadele verdiğini aktaran “Şiddetsiz Erkek” eğitmeni Murat Göç Bilgin, “Kadına yönelik şiddette kadınla hep mücadele ediyor ama asıl erkekleri de bu işin içine katmak gerekiyor. Çünkü kadınlara şiddet uygulayanlar erkekler. Erkekleri bu işin içine katmadan kadına yönelik şiddeti bitirmek mümkün değil. Önce erkekleri eğiteceğiz ondan sonra kadınlarla konuşacağız” diye konuştu.
‘Nar Mahalle Buluşmaları’ 8 Haziran’da Çiğli Balatçık Mahallesi’nde devam edecek.