İlk olarak gazetelerde yayınlanan bulmacalara artık kitap halinde ulaşmak da mümkün. Araştırmalara göre, bulmacaların zamana anlam kattığı ortaya koyuldu. Zihinsel ve fiziksel huzur için birçok fayda sağlıyor.
Bulmacalarının sağlığa olan faydalarını öğrenin ve eğlenerek çözmeye devam edin.
Bulmaca duygularınızı geliştirir
Bulmaca bir bütünlük oluşturduğu için insanlar üzerinde de tatmin edici bir etki yaratıyor. Beyine dopamin salgılayarak kişide zevk ve mutluluk duygusu yaratan nörotransmitter üretir.
Dopamin, hedefe ulaştığınızda yükselerek sizi doğal yoldan mutlu eden bir yoldur. Ancak dopamin, zaman içinde hiçbir uyarıcı olmazsa veya heyecan yaşamazsanız doğal olarak düşecektir. Düşük dopamin seviyeleri uyuşukluk, depresyon ve düşük enerji hissi ile sonuçlanabilir.
Haftalık küçük hedefler ve başarılar da dahil olmak üzere dopamin düzeylerinizi doğal olarak sürdürebilmek için bulmaca çözebilirsiniz. Böylece, bulmaca çözdüğünüzde elde ettiğiniz bu heyecan, genel olarak hayata karşı daha heyecanlı olmanızı ve enerjik hissetmenize yardımcı olur.
Alzheimer riskinizi azaltır
Bulmaca çözmenin alzheimer hastalığı gibi yaşla ilişkili nörolojik bozuklukları önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Stresi azaltır
Araştırmalara göre, bulmaca çözmek veya satranç gibi beyni çalıştıracak etkinliklerin televizyon izlemek, alışveriş yapmak gibi rahatlatıcı etkileri olduğu bulunmuştur.
Sözlü becerileri geliştirir
Kelimeleri bulmaca yoluyla birleştiren kişilerin zihinsel işlevinde artış görülmüştür. Ayrıca bulmaca çözmek dil becerilerinizin gelişmesinde de yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, 4 hafta boyunca her gün bulmaca çözen bir grup üniversite öğrencisiyle, bulmaca çözmeyen grup karşılaştırıldı ve bulmaca çözen grubun belirgin bir şekilde sözlü becerilerinin geliştiği görüldü.
Sosyalleşmenizi sağlar
Bulmaca her zaman yalnız başına çözülen bir şey değildir. Bir aile üyesi veya bir grup arkadaşınızla da bulmaca çözebilirsiniz. Araştırmalara göre, bir ekipte çalışmanın düşünme ve konuşma hızınızı artırabileceğini görülmüştür. Ayrıca, işbirliği sağlamak ve anlaşmazlık karşısında problem çözme becerilerinizi de güçlendirebilirsiniz.