Basit bir rahatsızlık gibi görülen burun tıkanıklığı kalpte büyümeye ve hipertansiyona neden oluyor. Uykuda nefesi kesip, hayatı tehdit ediyor. Birçok kişinin ciddiye almadığı burun tıkanıklığı, hem yaşam kalitesini etkiliyor hem de birçok hayati hastalığa neden oluyor. Özellikle uyku sırasında önemli problemler yaratan burun tıkanıklığı yüzünden uyku apnesine (uykuda nefesin durması) yaşanıyor. Ayrıca oksijenlenme bozulduğu için ilerleyen dönemlerde önemli kalp rahatsızlıkları da ortaya çıkıyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, özellikle sık sıkboğaz enfeksiyonu geçiren kişilerin mutlaka detaylı bir burun muayenesi yaptırması gerektiğini belirterek, burun tıkanıklığının yol açtığı problemleri ve tedavisini şöyle anlatıyor:
ASIL SIKINTI GECE BAŞLIYOR
"İnsanoğlu normal şartlarda burundan nefes almaya programlanmıştır. Gündüzleri burundan nefes almaya çalışırız, ağzımızı açsak bile bu durumun farkına varmayabiliriz. Ancak burunla ilgili esas problem uyku sırasında ortaya çıkar.
Burun tıkanıklığı olan hastalarda uykunun ilerleyen safhalarında kas tonusunun da (dinlenme esnasında kastaki gerilim) düşmesiyle nefesi istenen yoğunlukta alabilmek ve vakum etkisini yaratabilmek için ağız açılır. Bunun sonucu önce sesli nefes alma, daha sonra yavaş yavaş horlama ve ilerleyen zamanlarda ise kilo alımı ve yaşa da bağlı olarak uykuda nefes durması denilen durum meydana gelir. Kalpte ciddi sorunlar ve kilo problemleri yaşanır."
EKSTRA YÜK BİNİYOR
Burun tıkanıklığı yaşayanlarda oksijenlenmenin bozulur, kalbe ekstra yük biner. Bu süreç uzarsa kalple ilgili (kalpte büyüme, hipertansiyon) hastalıklar ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı olanlarda kulakta sıvı toplanması, orta kulak enfeksiyonları gibi problemler sık gözlenir.