BUZAĞILARDA KABIZLIK

Tahir Yavuz

Buzağıların önemli hastalıklarının başında ishal gelir. Ama bazen Kabızlık (Peklik, Konstipasyon) ile de uğraşmak zorunda kalırız.

Kabızlık iki şekilde görünür.

Birincisi yeni doğan buzağının mekonyumu atamaması ile ilgilidir. Ağız sütünü tam olarak alan bir buzağı mekonyum adını verdiğimiz, doğmadan önce yavrunun bağırsaklarında biriken dışkıyı, kolayca atar. Ağız sütünün (Kolostrum) içinde mekonyumun atılmasını sağlayan maddeler vardır. O sayede bir kabızlık görülmez. Mekonyum bağırsaklardan temizlenmiş olur.

İkincisi daha ileri günlerdeki kabızlıktır. Ani gıda değişimlerinde ortaya çıkabilir. Eğer kabızlık yeni doğmuş buzağıda görülürse ilk iş olarak buzağının arkasına bakmak gerekir. Dışkı deliğinin mevcut olup olmadığı (atresia ani) kontrol edilmelidir. Bu arada sancı belirtileri, buzağının kuyruğunu aşırı sallaması, arka ayaklarını karnına vurması söz konusuysa, dışkı deliği de varsa, buna rağmen buzağı dışkılamıyorsa konstipasyon (kabızlık) kararı verilir. Ikınmanın sadece kabızlık belirtisi olmayıp, başka hastalıkların belirtisi olabileceği de akılda tutulmalıdır.

Kabızlık görüldüğünde acil ve pratik olarak buzağıya mineral yağ (sıvı parafin, sıvı vazelin) veya hint yağı içirilerek durum gözlenir. Eğer buzağı bu şekilde rahatlamadıysa bir veteriner hekimin lavman yapması gerekecektir.

Kolostrumun (ağız sütü) tam olarak buzağıya verilmesinin önemini de bir kez daha vurgulamış olalım.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.