Dijital evrendeki varlıkları ifade eden NFT sistemindeki sanat eserleri herhangi bir dijital dosya türü olabiliyor: Bir sanat eseri, bir makale veya müzik. Önemli ve gerekli bir yenilikçilik olarak değerlendirilen bu dünya, içinde bilinmezlikleri de barındıran yeni ve değerli bir sistem olarak görülüyor. Yerli girişim ArtCert, bu bilinmeyeni gidermek için yeni kurulan bir girişim şirketi. NFT sistemindeki mevcut ve potansiyel ekosistem için güven inşa etmeyi hedefleyen şirket, sanat dünyası, içerik oluşturucular ve alıcılar için çözüm sağlıyor. Çözümü fiziksel dünyada olduğu gibi, "özgünlük sertifikaları" oluşturarak sunuyor.
NFT dünyasında özgünlük sorunu bitecek
Bilişim sektöründe uzun yıllar üst düzey yönetici olarak çalıştığı şirketlerde ekipleriyle birlikte blok zinciri üzerine projeler geliştiren ArtCert’in kurucu ortağı Can Orhun, “Sanat piyasasının oluştuğu ve geliştiği ülkelerde, bir sanat eserini satan veya üreten sanatçılar, galeriler ya da müzayede şirketleri tarafından verilen bir sertifika ile eserin sahte, çalıntı veya orijinal eser olup olmadığı belgeleniyor. NFT dünyasındaki üretilen sanat eserlerinin özgünlüğünün kanıtlanması kritik öneme sahip. ArtCert olarak bu dünyadaki eserler için NFT ve blok zinciri platformlar üzerinde üretilecek bir "Özgünlük Belgesi" (Certificate of Authenticity) ile bu soruna çözüm getiriyoruz.” bilgisini verdi.
Nasıl çalışıyor?
ArtCert tarafından üretilen dijital sertifikada sanatçının doğrulanmış kimlik bilgileri, eserin adı, eserin oluşturulma tarihi, boyutları, özellikleri, basım sayısı ve diğer bilgiler yazılıp imzalanıyor. Bütün sanatçılar ilk sertifika basımından önce bir kereye özgü olmak üzere resmi bir kimlik belgesi ve yüz yüze görüşme ile doğrulanıyor. Blok zinciri sözleşmelerin, iş ve ödemelerin tanımlandığı, doğrulandığı, depolandığı ve dijital olarak kaydedilip imzalandığı bir sistem. Bu sistemde herhangi bir değişiklik uzlaşı gerektirdiğinden blok zinciri şeffaf ve güvenli olarak kabul ediliyor.