ÇANAKÇI: “KOŞUN GELİN DESTEĞİ ALIN”

KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, çağrıya çıkılan yeni KOSGEB desteği “KOBİ-GEL” ile işletmelerin 300 bin lira hibe, 700 bin lira ise geri ödemeli desteklerden faydalanabileceğini söyledi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) “İmalat Sanayi” sektörüne yönelik “Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Artırılması” başlığında 8 farklı konuda proje teklif çağrısına çıktı. Ülke genelinde 500 milyon liralık destek verilecek projenin tanıtım toplantısı İzmir Ticaret Odası'nda düzenlendi. Toplantıda KOSGEB Güney Müdürü Mustafa Çanakçı ile Kuzey Müdürü Levent Arslan, desteklerden faydalanmak isteyen KOBİ temsilcilerine bilgi verdi.

2017'DE 27 MİLYONLUK DESTEK
 

KOBİ'lerin daha fazla destek alması için çalıştıklarını vurgulayan KOSGEB Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile imalat sanayi sektöründe faliyet gösteren KOBİ'lerin desteklenerek geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüleceğini açıkladı. Çanakçı “Proje bazlı desteklerde başvuruları yeterli bulmuyoruz. Ama girişimcilik destek programlarında ilk kez kendi işini kuranların desteklenmesi konusunda başarılıyız. 2017'de şu ana kadar 27 milyon lira destek verdik. Yüzde 50'si girişimcilik desteklerini teşkil ediyor. Genel destekte de iyiyiz. Ama KOBİGEL Destek Programına baktığımızda 2017 yılında İzmir'de 46 işletme proje desteği almış. Bu sayı açıkçası beni tatmin etmedi. Bu çağrı kapsamında yeni bir destek programı sunuyoruz” dedi.

İMALAT SANAYİİNDE HER FİRMA YARARLANABİLİR
 

KOBİGEL Destek Programında 8 konu başlığı ile çağrı yaptıklarını belirten Çanakçı, hedef kitlenin mikro ölçekli işletmelerden yüksel teknolojiyle faaliyet gösteren işletmelere kadar geniş bir yelpaze olduğuna dikkat çekti. Mikro ölçekli firmalardan orta ölçeğe atlamak isteyen, 4. Sanayi devrimine geçiş için alt yapı hazırlamak isteyen, üretim kapasitesini artırmak isteyen firmaların 8 başlık altındaki bir konu hakkında proje yazarak hedefine ulaşabileceğini söyleyen  Çanakçı, “Pazar payını genişletmek isteyenler, alt yapısını iyileştirme hedefleri olan işletmeler için çağrı var. Aslında bu çağrı tüm firmalara, çünkü  imalatçı işletmelerin temel sorunları baz alınarak konular belirlendi. O yüzden imalat sanayi dalında faaliyet gösteriyorsa o konu başlıklarının arasında mutlaka bir tanesine uygun proje yazabilir” diye konuştu.

"KUZEY GÜNEY İŞBİRLİĞİ”


KOSGEB İzmir Kuzey Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdürdüklerini de belirten Çanakçı, nitelikli projeler beklediklerini böylece katma değeri yüksek ürün üretimin artmasıyla Türkiye'nin cari açığının da azalmasını hedeflediklerini söyledi.  Çanakçı, KOBİGEL Destek Programı'nda proje yazmakta zorlanan firmalara da destekte bulunduklarını belirterek Akredite edilmiş KOBİ Danışman Listesi yayınladıklarını ifade ederek şöyle devam etti:
“İşletmelerimiz proje yazmakta sıkıntı yaşıyor. Öyle bir kültürümüz yok. Bununla ilgili bir çalışma yaptık.

 

Dedik ki 'siz yazamıyorsanız bile gidip bir üniversiteden, bir öğretim elemanından hizmet alın. Üniversitelerin sanayi işbirliğini sağlayacak arayüzleri var. Ege Üniversitesi'nde,Dokuz Eylül Üniversitesi'nde özel merkezler kurulmuş. Buralardan hizmet satın alabilir, projelerini oraya yazdırabilirler. Projeleri kabul görürse 1500 liraya yakın kısmını biz ödüyor, destek veriyoruz. Akredite edilmiş bir KOBİ Danışman Listesi yayınlandı. 24 'e yakın danışman var orada. Onlardan da hizmet alabilirler”

Nasıl Başvurulacak?
 

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), NACE REV.2’ ye göre imalat sektöründe faaliyet gösteren, bilanço esasına göre defter tutan, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerinde imalat yapan, orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerde imalat yapan işletmelerden; 2016 yılı verilerine göre net satış hasılatı en az 300 bin Lira olup KOBİ Beyannamesine göre çalışan sayısı en az 3 olan, şartlarını sağlayanlar başvurabilecek. Programa başvurular 20 Ekim'e kadar www.kosgeb.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılabilecek.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri