İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) ayda bir düzenlediği geleneksel Çarşamba Toplantıları’nın Ocak Ayı konuğu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet oldu. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde, İZSİAD üyeleriyle buluşan Tibet, “Mutfakların Tat ve Nefaset Hazinesi Zeytinyağı” başlıklı sunumunda; zeytinyağında kalite sınıfları, natürel sızma ve riviera zeytinyağları arasındaki farklar ve bu yılın rekolte beklentisi gibi konularda bilgiler verdi.
Zeytinyağının bir “meyve suyu” gibi algılanması gerektiğini vurgulayan Tibet, “Ağacın yetişme koşulları, iklim özellikleri, entansif zeytincilik, hasat zamanı ve koşulları, işleme şekilleri ve depolama koşulları, zeytinyağında kaliteyi belirleyen en önemli unsurlardır” dedi. Tibet, bu konularda üreticinin yeterince bilinçli olmamasının ya da maddi yetersizlikler nedeniyle gerekli önlemlerin alınmamasının, zeytinde ve zeytinyağında ciddi değer kayıpları yarattığını kaydetti.
Halk arasındaki; zeytinyağı yanar, saf zeytinyağı donar, yağın iyisi yeşil renklidir gibi söylemlerin, doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirten Tibet, “Zeytinyağı yanmaz. Üstelik bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kızartma yağı olarak birkaç kez kullanılsa bile kalitesini, nefasetini koruyor. Renk faktörü, pek çok koşula göre değişkenlik gösterir. Kalite göstergesi değildir” dedi.
Tibet, zeytinyağının test usuleri, pozitif özellikleri ve kusurları gibi konularda da bilgilerini aktardıktan sonra, çeşitli numunelerin tadımı yapıldı.
Karatay, toplumu yanlış yönlendiriyor
Tibet, Prof. Dr. Canan Karatay’ın, toplumu natürel sızma zeytinyağı tüketimine yönlendirmesini takdir ettiğini, ancak, “Sıfır asit yağ tüketin. Riviera zeytinyağından uzak durun” demesinin yanlış olduğunu ifade etti. Riviera zeytinyağının bünyesinde de natürel sızma bulunduğunu, bu yağın yemeklik olduğunu, sağlığa hiçbir zararı bulunmadığını, tam tersine içerdiği tekli doymuş yağ asitleriyle sağlıklı olduğunu kaydeden Tibet, “Yemeğinde zeytin kokusu istemeyenler rahatlıkla riviera zeytinyağı kullanabilir” dedi.
Plastikle yağ asla bir araya gelmemeli
Plastikteki zararlı bileşenlerin, içine konulan her türlü sıvıya sirayet ettiğini vurgulayan Tibet, “Plastikle zeytinyağı asla bir araya gelmemeli. Kesinlikle plastik kaplardaki zeytinyağlarını tercih etmeyin. Bugün çocuk yaştaki kanser vakalarında artışın en büyük sebebi, plastikle yağın bir araya getirilmesi. Ne yazık ki sıkım tesislerinde de bu yanlış yapılıyor. Sıkılan yağlar, büyük plastik bidonlara dolduruluyor. Bir an önce sona ermesi gereken büyük yanlışlardan biri de bu” diye konuştu.