Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, cari işlemler dengesi Nisan ayında 2,95 milyar dolar açık verdi. 12 aylık cari açık 28,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle yıllıklandırılmış cari açık Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geldi.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mart ayında 3,68 milyar dolar olan açığın Nisan ayında 3,4 milyar dolara gerilemesiydi.
Merkez Bankası'nın değerlendirmelerine göre söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 643 milyon doları azalarak 2.92 milyar dolara düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 343 milyon dolar azalarak 1.18 milyar dolara gerilemesi etkili oldu.
Öte yandan, hizmetler dengesi 344 milyon dolar azalarak 847 milyon dolara geriledi.
Nisan'da net hata noksan -1,36 milyar dolar oldu. Böylelikle 2016 Ocak-Nisan döneminde net hata noksan 921 milyon dolar oldu. 2015'in aynı döneminde bu rakam 8,06 milyar dolardı.
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 265 milyon dolar azalarak 299 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Portföy yatırımları 3.62 milyar dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 495 milyon ABD doları ve 1.2 milyar dolar net alım yaptığı görüldü.
Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.6 milyon ABD doları ve 40 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir.
Diğer yatırımlar kaleminde 807 milyon dolar tutarında net giriş gerçekleşti.
Petrol fiyatlarındaki düşük seyrin sürmesi halinde cari açıkta iyileşmenin devam edebileceğini belirten ekonomistler, bir yandan da jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerinin turizm gelirlerine olumsuz yansıması, ana ihraç pazarlarındaki daralma ve iç talepte beklenen artışın cari açık üzerinde risk oluşturacağına dikkat çekiyor.