Dokuz Eylül Üniversitesi’ni marka üniversite haline getirmek ve yeni Aziz Sancar’lar yetiştirmek için kolları sıvayan, Endüstri 4.0 ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile ilgili iki sunum yapan Rektör Vekili Çelik, “Bir yandan üniversitemizin borcunu eritip diğer taraftan yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. İddia ediyorum bizimle birlikte İzmir değişecek, bilim şehrine dönüşecek” diye konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, İzmir Medya Platformu üyeleriyle Rektörlük hizmet binasında bir araya geldi. Buluşmaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Hikmet Çatal, Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, Genel Sekreter Vekili Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit, Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Ahmet Cevdet Oral da katıldı.
FİL DİŞİ KULELERDE YAŞAYAN REKTÖR OLMAYACAĞIM
Hedef ve projelerini sunumlar eşliğinde tek tek anlatan DEÜ Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, “Fil dişi kulelerde yaşayan Rektör olmayacağım. Adil olacağım. Tarafsız ve liyakata önem veren bir yönetim sergileyeceğim” sözünü verdikten sonra, “Marka üniversite olmayı hedefliyoruz. Alttan gelecek araştırma, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin maddi kaygısı olmadan bilime odaklanmalarını sağlamak ve Aziz Sancar gibi güçlü hocalar çıkarmak istiyoruz. Bilimsel çalışmalarım için Amerika, Almanya ve Japonya’da bulundum. Oradaki sistemleri inceledim. Biz bu beyin göçünü tersine çevirmeliyiz” dedi.
TÜM ÖNYARGILARI BALYOZLA KIRIP UN UFAK ETTİM
Alanında 550 makalesi ve 19 patenti bulunan DEÜ Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik’in yönetim anlayışı kendi deyimiyle, ‘dedikodu değil iş üretmek’. Rektör Vekili Prof. Çelik, bu anlayışını, “İnsanlarla kaybedecek vaktimiz yok. Bütün ön yargılarımı balyozla kırdım, un ufak ettim. Böyle yapınca rahatlıyorsunuz da. Herkese açık oluyorsunuz. Samimi olmak lazım. Hatasız kul olmaz. Ama hatada ısrar da olmaz. Sorunlu insanların hatrı için de üniversiteyi yakamayız. Şu bunu dedi bu şunu dediyle uğraşamam, vaktim yok. Bunu çözdüğümüz zaman Türkiye uçacak. Herkesi ortak noktalarda birleştirmemiz gerekiyor. Çok düşmanımız var. Onlara da pirim vermeyiz. Dedikodularla uğraşacak vaktimiz yok. Biz iş üretmeye bakıyoruz. Problemleri kısa sürede çözeceğiz. Problemlerin çözümüne odaklanacağız” şeklinde özetledikten sonra projelerini ve hedeflerini paylaştı.
KATILIMCI DEMOKRATİK ÜNİVERSİTEYİ YAPILANDIRACAĞIZ
Üniversitede başta öğretim üyelerine yönelik olmak üzere alınacak kararlarda anketler yapılmak suretiyle katılımcı-demokrasiyi hayata geçireceklerini belirten Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, “Üniversitenin önemli kararların alınmasında ve stratejik konularında anketler yapılarak katılımcı demokrasi işletilecektir. Kamu-Üniversite-Sanayi-Toplum işbirliği platformları oluşturacağız. Üniversitemiz bilim, teknoloji ve hizmet üreten formata hızlı bir şekilde dönüşümü sağlanacaktır. Buradan ticarileşebilen ve markalaşabilen ürünlerin çıkması sağlanacaktır. Bu kapsamda mevcut ve yeni kurulacak merkezlerin Ar-Ge, Ür-Ge ve fabrikasyon yapan dönüşümü sağlayacağız. Bu durumda yerli ve yabancı sermayenin üniversitemize akması sağlanacak. Yerli sermaye olarak hükümetimiz, bakanlıklar, kamu ve özel şirketler aktive edilecektir. Hayırsever vatandaşlar, melek yatırımcılar ve girişimcilerin kapısı çalınarak birlikte çalışmanın önü açılarak kendi-kendine yeten ve hatta kar eden üniversite formatına çevrilecek” şeklinde konuştu.
HASTANENİN 242 MİLYONLUK BORCU İÇİN A B C PLANLARINI DEVREYE SOKACAĞIZ
DEÜ Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, DEÜ Hastanesi’nin 242 milyon TL’ye ulaşan borcunun ödenmesi için hükümet ve SGK kaynaklarının yanısıra A, B, C planlarını devreye sokacağını anlatarak, hastane ve üniversite kuracağı Endüstri 4.0 sistemiyle de malzeme alım maliyetlerini ve giderleri minimum seviyeye indireceklerini ve borcu zaman içerisinde eriteceklerini söyledi:
“Üniversitemizin hastanesinin 242 milyon TL borcunun olması bütçenin iyi yönetilemediği gözükmektedir. Üniversitede aksayan yerler kapatılacak, borcun ödenmesi sağlanacak. Hastane borcunu ödemede A, B ve C planlarımız bulunmakta Öncelikle Endüstri Mühendisliğinde kullanılan 6 sigma ve yalın üretim prosesleri uygulanacak. Bu kapsamda yüzde 70 civarında tasarruf sağlanacak. Bu sistemi başka hastanelere satmak suretiyle zarardan kara dönüşüm sağlanacak. Mevcut borç, firmalarla antlaşmak suretiyle yapılandırılmaya gidilecek. Yeni alımlar için ödeme tarihleri kısa vadede olacaktır. Böylece bir liraya alınan mal için bir lira ödenecek, bir liralık mala 3 lira ödenmeyecek ve borcu kapatacağız.”
MİLLİ YAZILIM PROGRAMLARI YAZACAK, BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRECEĞİZ
Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, çayını içmediği kamu kurum ve kuruluş, gitmediği fabrika kalmayacağını, üniversite-sanayi işbirliğini maksimum düzeyde kuracağını belirterek, projeleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Rektör yardımcısı sayısını beşe çıkaracağız. Şu anda iki tane var, önce üçe ardından beşe çıkaracağız bu sayıyı. Hedef lokalizasyon ve istihdam yaratmak. İşbirliği yapmadığımız fabrika kalmayacak. Mevcut fakülte ve bölümleri güçlendireceğiz. Güçlü ve mutlu öğretim üyeleri, bilim insanları oluşturmayı hedefliyoruz. Üniversitemizde sanal eğitim ve Endüstri 4.0’ı hayata geçireceğiz. Fakültelerimizin sosyal bölümlerinde çift ana dal programı ve yan dal programı yapma imkanı sağlayacağız. Milli yazılım programlarının yazılması, elektronik aygıtların üretilmesini sağlayacağız. 58 merkezimizi aktifleştireceği. DEÜ’yü Bilim Şehri’ne dönüştüreceğiz. Beyin göçünü tersine çevireceğiz. Web TV’ler kuracağız. Öğretim üyelerimizin ve üniversitemizin çalışmalarını burada yayınlayacağız. Her hocamıza bir araştırma görevlisi verilmesini sağlayacağız. Başarılı öğrencilerimizi üniversite bursuyla destekleyeceğiz. Teknopark’tan en az beş tane dünya ölçeğinde firma çıkaracağız. Bizimle birlikte İzmir de değişecek.”
DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜNÜ DAHA ETKİN ÇALIŞTIRACAĞIZ
Dış İlişkiler Koordinatörlüğü bünyesinde kuracakları Avrupa, Amerika, Afrika gibi masalarla daha etkin bir çalıma yürüteceklerini kaydeden Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, “Dış İlişkiler Koordinatörülüğü’nü etkinleştireceğiz. Erasmuş, Mevlana gibi öğrenci değişim programlarının çok ötesine gitmeyi düşünüyoruz. Afrika, Avrupa, Amerika masaları kurarak çalışacağız. Bölgesel kalkınmayı destekleyici tezler yapacağız. Firmalarla yakın işbirliği içinde olacağız. Altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Pek çok firma var. Küçük bir malzemeyi bile yurtdışından alıyoruz. Bunlara bağlı olarak lokalizasyon işlemi yaparak bunlar üzerinde çalışacağız. Koordinatörlüğü daha etkin çalıştıracağız” dedi.
SİLİKON VADİSİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM
DEÜ Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, üniversite bünyesinde oluşturacakları Silikon Vadisi’ni çok önemsediğini de vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Silikon Vadisi’ni çok önemsiyorum. DEÜ bunu yapacak düzeyde. Elektronik Malzemeler Üretim ve Uygulama Merkezi buna uygun. Kalkınma Bakanlığı’ndan 9 milyon tl aldık. Nano teknolojiyi kullanarak silikon çitler ve elektronik aygıtlar üreteceğiz. Türkiye’de üretilmeyen silikon aygıtlar üretiyoruz. Güneş panellerinden tutun da cep telefonu ve her türlü cihaza kadar entegre devreler üreten bir sisteme sahibiz. 17 farklı laboratuvar var. Bu laboratuvarları kullanarak prototipleri üretiyoruz, ardından da tesisleri. Kurduğumuz beş ayrı tesis var. Bir tane de Torbalı’ya kurma çalışmaları içindeyiz. Yurt içi ve dışı firmaları bu Vadi’ye çekeceğiz. Liseden tutun da doktoraya ve akademisyen hocalarımıza kadar herkes bu Silikon Vadisi’nde olacak. Çok daha ileriye götürmeyi hedefliyoruz. Microsoft’u biz yapalım. Yerli yazılımlar üreteceğiz. Milli ve yerli elektron mikroskoplarından tutun da x ışınları cihazına kadar üreteceğiz. Silikon Vadisi ülkemize ekonomik anlamda da katkı sağlayacak.”
İZMİR’İ TÜRKİYE’NİN HOLLYWOOD’U YAPACAĞIZ
DEÜ bünyesinde sosyo-parklar kuracaklarını, belli noktalarda oluşturulacak sinema platoları ile İzmir’i Türkiye’nin Hollywood’u yapacaklarını anlatan DEÜ Rektör Vekili Prof. Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu kapsamda sosyo-park kuracağız. Depark’ın altında Teknopark var. Sağlık parkımız var. Hedefimiz sosyo-park kurmak. Hukuktan tutun da işletmeye kadar beşeri bilimlere kadar ilahiyata kadar edebiyata kadar tüm hocaların kendi firmalarını kurup sistem ya da ürünlerini satmasına olanak veren bir sistem olacak. Sanat Park kuracağız. İzmir’i Hollywood yapmayı amaçlıyoruz. Sinema platolarını kuracağız. DEÜ olarak öncülük yapacağız. Animasyon bölümünü açmayı hedefliyoruz. İki ve üç boyutlu çizgi filmler yapacağız.”
MEZUNLARIMIZ İÇİN DE İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ BAŞLATACAĞIZ
Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, yeni mezun ve mezunlarına yönelik istihdam seferberliği başlatacaklarını da belirtti:
“Kamu kurumlarıyla görüşüyorum. Bunların projelerini alıp buraya taşımak. İstihdam seferberliği başlatacağız. İTÜ bunu çok iyi işletiyor. Yeni mezunlarını kendi departmanlarında ya da firmalarda istihdam ediyor. Biz bunları sadece projelendirmek suretiyle KOSGEB,Tekno Girişim gibi kişiye özel birçok uygulama var. Bunların aktivasyonunu sağlamak suretiyle öğrencilerimizin kendi işinin patronu olmasını sağlayacağız.”
ATIL SİSTEMLERİ DEVREYE SOKTUĞUMUZDA ÜNİVERSİTE MERKEZ BANKASI GİBİ OLACAK
Üniversitenin atıl durumdaki birimlerini harekete geçireceklerini de dile getiren DEÜ Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “15 tane atıl sistem var. Hastane, matbaa gibi. Bunları devreye soktuğumuz zaman üniversite Merkez Bankası gibi olacak. Bütçe olarak sadece hükümetten bir şey beklemiyoruz. Hayırseverleri, yurt içi ve dışı firmalarla işbirliği yapacağız, Tekno parktaki firmaların ürünlerine talip olacağız.”
ÇELİK’E TEŞEKKÜR ETTİ
Rektör Vekili Çelik’e projeleri ve çalışmalarından dolayı teşekkür eden İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan, “Hocamız ciddi projelerden söz etti. Bunların hepsini başarması elbette zaman alacaktır, bu güzel projelerin hayata geçirilebilmesi herşeyden önce İzmir ve ülkemizin kazanımları olacaktır” diye konuştu.