Mehmet ÖZDOĞRU - Çeşmeli restorant işletmecisi Reşat Akbaykal, yöre yemeklerini dünyaya tanıtma adına bir ilki gerçekleştirdi. 2012 yılında basılan “Çeşme ve Alaçatı Yemekleri” adlı kitabını daha geniş kitlelere ulaştırmak isteyen Akbaykal, yayınının İngilizcesini de sunduğu bir web sitesi açarak e-kitabı ücretsiz olarak dağıtmaya başladı.
Ziyaretçilerin kitabı hem e-dergi olarak inceleyebildiği hem de PDF olarak indirebildiği cesmeyemekleri.com web sitesinde seksenden fazla tarifin yer aldığını söyleyen Akbaykal, “Atalarımdan öğrendiğim, memleketimizin kendine has yemeklerinin unutulmaması ve geleceğe taşınması için bu kitabı yazdım. Böyle bir çalışmayı ücretli olarak satmak istemedim; bunu memleketim için yaptığım bir kültür hizmeti olarak görüyorum” dedi. Yöre lezzetlerinin Türkiye sınırları dışına taşacak güzellikte olduğunu dile getiren Reşat Akbaykal, kitabı bu nedenle İngilizceye çevirttiğini ve bu yolla Çeşme’yi dünyaya tanıtmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.