Çeşme'de Germiyan Festivali'nde duygusal buluşma

Çeşme Belediyesi'nin 9 Durak 9 Deneyim projesi kapsamında düzenlediği 4. Germiyan Festivali, mübadele döneminde Sakız'dan Çeşme'ye ve Çeşme'den Sakız'a göç etmek zorunda kalan iki yakanın insanlarının duygusal buluşma yaşandı.

Türkiye'nin ilk "Slow Food" köyü olan Germiyan'da düzenlenen festivalin bu seneki teması "Kültürlerin Buluşması" oldu. Festivalin teması çerçevesinde, mübadele öncesi Reisdere'de yaşayan Rumlar ve ikinci, üçüncü kuşak yakınları Çeşme'ye davet edildiler. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis ile birlikte Germiyan Festivali'ne katılan Yunanlı konuklar, festivaldaki söyleşide Reisdere'deki eski anılarını anlatınca duygusal anlar yaşanırken, Yunanlı konukların gözleri yaşardı. 

Çekişte zeytin ve Bazina'nın yapılışı anlatıldı

4. Germiyan Festivali, yöresel ürünlerin ve tatların satıldığı stantların açılması ile başladı. Çeşme'den ve İzmir'den yoğun katılımın olduğu festivalde, yeşil zeytinden "Çekişte Zeytin"in yapılışı ve salamurada dikkat edilmesi gereken özellikler, Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Tetik tarafından anlatıldı. Yöresel bir lezzet olan "Bazina"nın yapılışı ise Germiyanlı Şefika Kaya tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. Festival konukları yöresel lezzet "Bazina"nın tadına bakma fırsatını da buldular. 

Kortej yürüyüşünde renkli görüntüler oluştu

Festivalin en renkli görüntüleri ise kortej yürüyüşü sırasında yaşandı. Davul zurna eşliğinde yapılan kortej yürüyüşüne, çocuklar folklör giysileri ile katılırken, Germiyanlı kadınlar da yöresel giysileri ile kortej yürüyüşüne renk kattılar. Kortej yürüyüşüne, eşi Semra Dalgıç ile el ele tutuşarak katılan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Başkanı Ömer Önal, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, CHP Çeşme İlçe Örgütü Sekreteri Veysel Ayhan, ADD Çeşme Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Bilgiç, Çeşme Rotary Başkanı Suzan Çırağ, ÇEŞKA Başkanı Berna Güler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"85-90 yaşındaki babaannem Germiyan sokaklarında"

4. Germiyan Festivali ile ilgili bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, göreve ilk başladığında 9 Durak, 9 Deneyim, 9 Festival dediklerini hatırlatarak, "Bu kapsamda, hem yurt dışından hem de yurt içinden konuklarımızın da katılımıyla Germiyan Festivali'nin dördüncüsünü yapıyoruz. Çeşme yarımadasındaki festivallerimizin isimlerini artık kimse yadırgamıyor. Ot Festivali dedik, tüm Türkiye'ye adını duyurdu. Germiyan  Festivali, Aşk Festivali ile içeriği olan, o bölgenin yaşanmış değerlerini, geleneksel kültürlerini hem gelecek kuşaklara aktarmak, hem de gelen konuklara anlatmayı amaçladık. Sezonun bitmesinin ardından yaptığımız etkinliklerle hareketlilik yaratmaya çalışıyoruz. Festivallerimize olan ilgiden memnunuz. Germiyan Festivali'ne olan katılım da oldukça iyi. 85-90 yaşındaki babaannem de, annem de, teyzem de Germiyan sokaklarında. Ürettiği, bahçesinde, tarlasında yetiştirdiği, evinin mutfağında yarattığı ürünleri gelen konuklara pazarlamaya çalışıyor. Kendi el becerilerini sergiliyorlar." diye anlattı. 

"İki ülkenin insanı her yönden çok yakın"

Germiyan Festivali'nin dördüncüsüne Yunanistan'dan konukların da katıldığını belirten Başkan Dalgıç, "Festivallerimizi, ulusal düzeyden uluslararası düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Festivallerimiz her sene daha da büyüyecektir. Bir kahve içimi uzaklığımızda olan Yunanistan'dan, Sakız Adası eski Belediye Başkanı ve yakın dostum Markos Mennis de konuğumuz olarak geldi. 17 yıl önceden beri kendisini iyi tanıyorum. Diğer Yunanlı konuklarımızın da gelmesi bizleri çok memnun etti. İki ülkenin insanı her yönden birbirine çok yakın. Mübadele döneminden önce Çeşme yarımadasında tek Türk Köyü Germiyan'dı. Germiyan, tarihsel değerleri olan bir köy. Germiyan'ın hemen yanındaki Reisdere'de yaşamış olan Yunanlıları ve onların ikinci kuşaklarını, Germiyan'da ağırlamaktan çok memnunum" diye konuştu. 

"Tarım ve hayvancılığa katkı sağlamaya çalışıyoruz"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılık konusunda, gelecek kuşaklara katkı sağlayacak ciddi yatırımları olduğunu hatırlatan Başkan Dalgıç, "Aynı şekilde biz de tarıma ve hayvancılığa önem veriyoruz. Çeşme yarımadası, endemik bitki çeşitliliği yönünden inanılmaz bir yarımada. Bu endemik yapıyı ve geleneksel yeme içme kültürünü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılık Türkiye'de bitme noktasına gelmiştir. Büyükşehir Belediyesi de biz de, bu nedenle tarım ve hayvancılığa katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ovacık'taki Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği ve Germiyan'daki festivalimiz bu açıdan önemli" diyerek sözlerini tamamladı. 

Yunanlı konukların konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı

Festivalin öğleden sonraki bölümünde, Köy Kahvesi'nde gerçekleştirilen, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen'in sunduğu, "Türkler ve Rumlar'ın Ortak Yaşadığı Dönemin Kültürel İzleri" adlı söyleşiye Yunanlı konuklar Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis, mübadele öncesi Reisdere'de yaşamış Markos Giannitsakis, Anastasios Foutsos, Katina Georgouli, Nikolaos Georgoulis, Aikaterini Lourou ve Maria Lourou da katıldılar. Duygusal anların yaşandığı söyleşiyi, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz ve İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer de izlediler. Söyleşiyi sunan Engin Önen, Türk ve Yunan kültüründeki yakınlaşmayı, tarla, arazi ve mekan isimlerine yansıyan kültürel izler, mutfak, giysi ve ev eşyalarındaki isimlere yansıyan kültürel izleri örnekleriyle anlattı. Daha sonra söz alan mübadele öncesi Reisdere'de yaşayan Markos Giannitsakis, geçmiş döneme ait anılarını anlattı. Mübadele öncesi Reisdere'de yaşayan Rumlar'ın üçüncü kuşak torunu olan Katina Georgouli de büyüklerinin anlattığı anılarını duygusal bir dille aktarırken kendisinin ve diğer Yunanlı konukların gözlerinin yaşarması dikkatleri çekti. Sakız Adası eski Belediye Başkanı Markos Mennis de kendilerini Çeşme'de ağırlayan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a teşekkür etti. 

Kopanisti peynirini anlattılar

4. Germiyan Festivali'nin birinci günü, yöresel "Kopanisti Peyniri"nin yapılışının anlatıldığı atölyeyle devam etti. Germiyanlı Ayşe Kabasakal ve Karaburun ilçesinin Yaylaköy'ünden gelen Süreyya Sarıca, kopanisti peynirinin yapılışını ve dikkat edilmesi gereken özellikleri anlattılar. Atölyenin ardından konuklara Germiyan Ekmeği ve Kopanisti Peyniri ikram edildi. 

Festivalin birinci gün etkinlikleri, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Zeybek Ekibi'nin sunduğu "Zeybek ve Zeybetiko" gösterisi ile sona erdi. 

 

Festivalin ikinci günü Nuran Erden ile başladı
 

Festivalin final gününde ise, Germiyan duvarlarına yaptığı resimlerle tanınan Nuran Erden’in duvar çalışması vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendi. Erden, gelincik çiçeği resmini duvara çizerken, kendisini izleyen festival konuklarına, duvar resmi çizmeye başlayışını da anlattı. Nuran Erden'i izleyen konuklar da kendisine eşlik ederek duvar resimleri çizdiler. 
 

Yöresel lezzet Glika
 

Germiyan köylülerinden Leyla Kaya da Germiyan’ın yöresel  lezzeti Glika tatlısını uygulamalı olarak anlattı. Kaya, Glika’yı  kendisine eşlik eden konuklarla birlikte yaparak, yöresel lezzeti festival ziyaretçilerine ikram etti. 
 

Onur konuğu Cavit Kürnek
 

 4. Germiyan Festivali’nin onur konuğu ise Çeşmeli fotoğraf sanatçısı ve yazar Cavit Kürnek oldu. Kürnek, annesi Leyla Kürnek'in mübadele döneminde, 16 yaşındayken, Sakız Adası’ndan Çeşme’ye göç edişini detayları ile anlattı. Anneannesi ve annesinin de aralarında olduğu 4 çocuğunun, Sakız'daki bir papazın temin ettiği bir yelkenliyle, çok zor şartlar altında Çeşme'ye gelişini anlatan Cavit Kürnek, çocukluğunun geçtiği Karaburun'u ve gençlik döneminin geçtiği Eşrefpaşa’yı anlatırken zaman zaman duygusal anlar yaşadı. 


Festivalde, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel  de, köy kahvesinde yaptığı "Ekmek ve Sağlığımız" konulu söyleşide ayrıntılı bilgi verdi. Köksel, ekmeğin obeziteye yol açtığı iddialarına da karşı çıktı. 
 

Ekmek yarışması heyecan yarattı
 

Festival kapsamında düzenlenen ekmek yarışması ise heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu. Jüri üyeliklerini Dr. Eren Akçiçek, Şamil Akşit, Prof. Dr. Artun Ünsal, Mine Ataman, Gökçen Adar ve Prof. Dr. Hamit Köksel'in yaptıkları yarışmada, sunuculuğu, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal üstlendi. Kendisi de Germiyanlı olan Ömer Önal, zaman zaman anılarını anlatarak yarışmaya renk kattı. Jüri üyeleri, yarışmaya katılan ekmekleri, görünüm, lezzet, kıvam ve pişkinlik konusunda değerlendirdi. Jüri üyelerinin değerlendirmesiyle ekmek yarışmasında birinciliği Şefika Kaya, ikinciliği Suna Sarı, üçüncülüğü ise Sude Mutlu elde etti. Yarışmada dereceye giren yarışmacılara tam, yarım ve çeyrek altın hediye edildi. 


Festival, Çeşmeli sanatçı, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Araştırma Görevlisi Hale Yamaner’in ‘Ege Türküleri’ konseri ile sona erdi. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri