CHARLIE’NİN ÇİKOLATA FABRİKASI & EBEVEYNLİK TUTUMLARININ YANSIMASI

Pınar Yeşiltay Sevim

Mutluluğun para ile satın alınamayacağını, en önemli değerlerin ekonomik olmadığını anlatan anne babaların kendilerine ışık tutmalarını sağlayacak keyifli bir yolculuk Charlie’nin Çikolata Fabrikası. Unutmayın bir çocuk kitabı bazen göründüğünden daha büyük olabilir, tıpkı sevginin gücü ve ailenin önemi gibi.

Çocuğunuzun hayal dünyası kadar, değer yargılarını, vicdani ve ahlak gelişimini de önemseyen bir kitap arayışındaysanız size harika bir kaç önerim var. 

Bu gün beğeneceğinize garanti verebileceğim, çocuğunuza katkısını daha okurken ya da izlerken bile fark edebileceğiz bir eser: Charlie’nin Çikolata Fabrikası mutluluğun gerçek bir resmini bulacağınız harika bir çocuk klasiği. Hani şu sabun köpüğü gibi üzerinde “yılın en çok okunan kitabı” ibaresi bulunmayan fakat gerek çocuklar gerekse yetişkinler tarafından milyonlarca okunan, sinemaya  2 kez uyarlanıp milyonlarca izlenen, evrensel bir eser. 

Yazarı Roald Dahl Norveçli bir pilot. İkinci Dünya Savaşı’na katılan yazarın farklı alanlarda yetişkin kitapları da bulunuyor.

Eğer çikolata ve şekerleme sever biriyseniz okurken/izlerken yanınızda bir miktar çikolata bulundurmanızı öneririm zira oldukça iştahla tüketeceğinizden şüpheniz olmasın.

Eser Türkçe’ye Can Çocuk tarafından kazandırılmış ve 6 - 12 yaş hikaye / masal kategorisinde yer alıyor. Küçük Prens, Küçük Kara Balık ve Charlie’nin Çikolata Fabrikası eğer hala okumadıysa çocuğunuza okutabileceğiniz mükemmel üçlü biyebilirim. 

Kitap evleri küçücük ama yürekleri ve sevgileri kocaman 7 kişilik aileyi tanıtarak başlıyor. Bana Abidin Dino’nun “Mutluluğun Resmi”ni çağrıştıran yoksul, şehrin kenarındaki küçük bir kulübede yaşayan ve evin tek karyolasını paylaşan 4 büyük ebeveynin olduğu içinizi sıcacık eden bir tablo seriyor gözler önüne. Charlie, anne ve babası diğer odaya serdikleri döşekte uyuyorlar. Baba Bay Bucket bir diş macunu fabrikasında macun tüplerinin kapaklarını monte ediyor ve kazandığı geliri ile Bayan Bucket ekmek ve margarinle kahvaltı, patates ve lahana ile de ana öğünleri hazırlayabiliyor. Charlie ise bu evin uslu, sakin ve sevecen çocuğu. Yılda sadece doğum günlerinde bir kez çikolata tüketebilecek ekonomik seviyeye sahip olmasına rağmen ısrarcı ve hayata öfkeli değil. Charlie akşam büyükanne ve büyükbabalarını ile sohbet edip, onların anlattıkları hikayeleri dinleyen evdeki hiç değişmeyen menüden şikayet etmeyen bir çocuk. Ancak okula gitmek üzere evden çıktığında dünyanın en güzel çikolatalarını üreten devasa çikolata fabrikasının önünden geçmesi gerekiyor. İşte bu denli yoksul ama şikayet etmeyen, dertlenmeyen ve büyüklerine sahip çıkan huzurlu bir ailede büyüyen Charlie’nin dünyanın sadece 5 çocuğuna özel olarak hazırlanacak olan Wonka Çikolata Fabrikası kazanması ile başlıyor  esas hikaye.

Ana konu ebeveyn tutumları, ailenin önemi, mutluluğun ekonomik karşılığının olmayacağı gerçeği. Wonka Çikolata Fabrikası gezisine katılan diğer 4 çocuğun tutumlarını değerlendirirken ebeveynlik modellerini göreceğiniz eşsiz bir çocuk klasiği. Bir dediği iki olmayan her söylediği emir kabul edilen sınırsız bir çocuk, sürekli tüketen sınır tanımayan narsist başka bir çocuk, mükemmeliyetçi ve sürekli yarış halinde kendini birinciliklere adamış mükemmeliyetçi ailenin mükemmeliyetçi çocuğu, her şeyi bildiğini sanan kendine odaklı yaşayan bir çocuk nasıl yetiştirilir ve ebeveynler nerelerde yaptıkları hata ile çocuklarına zarar verirler diye sormadan edemedim. Bay Willy Wonka yani Çikolata Fabrikasının sahibi ise sürekli engelleyen başka bir mükemmeliyetçi ebeveyn tarafından yetiştirilen ancak aile olmanın önemini asla kavrayamamış arayış içindeki yetişkin bir çocuk. 

Mutluluğun para ile satın alınamayacağını, en önemli değerlerin ekonomik olmadığını anlatan anne babaların kendilerine ışık tutmalarını sağlayacak keyifli bir yolculuk Charlie’nin Çikolata Fabrikası. Unutmayın bir çocuk kitabı bazen göründüğünden daha büyük olabilir, tıpkı sevginin gücü ve ailenin önemi gibi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.