Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, ülkemizde son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir besin haline gelen chia tohumunun tüketilirken, ölçülü hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Yağ yakıcı hiçbir besin olmadığı gibi, chia tohumunun da yağ yakıcı özelliğinin bulunmadığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Artan, chia'nın içerdiği yüksek lif oranı ve sıvı besinlere eklenince jelleşmesinden dolayı tok tutucu özellik taşıdığına dikkat çekti.
Cnia tohumunun, sıvı besinler haricinde salatalara, soslara, çorbalara eklenerek de kullanılabildiğini belirten Gözde Artan, “Besin değeri açısından incelediğimizde yüzde 25 - 30 oranında yağ içeren ve bu yağ oranın büyük çoğunluğu Omega - 3 yağ asidi olan chia tohumu, bitkisel Omega - 3 kaynakları arasında en yüksek orana sahiptir. Ayrıca Omega - 3 deposu olarak bilinen somon balığından daha yüksek Omega - 3 içerir fakat bio yararlılık açısından değerlendirdiğimizde hayvansal kaynaklı Omega - 3'ün vücutta kullanımı bitkisel kaynaklı omega - 3'e göre daha fazladır.
Ortalama 2 yemek kaşığı chia tohumu yaklaşık 140 kaloridir. 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 gram lif içerir. Ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengin bir besindir. Bir önemli özelliği de gluten içermemesidir. Bu nedenle çölyak hastaları tarafından da tüketilebilecek bir besindir” diye konuştu.
GÜNLÜK KULLANIM MİKTARINA DİKKAT!
Bir besinin sağlıklı olmasının onu sınırsızca yiyebileceğimiz anlamına gelmediğinin altını çizen Artan, Amerikan Diyet Rehberi'ne göre, chia tohumunun günlük 48 gram üzerinde kullanılmaması gerektiğini hatırlattı.
Artan sözlerine şöyle devam etti: “Yüksek Omega - 3 içeriğinden dolayı kan sulandırıcı etkisi olan chia tohumunu kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca bazı kişilerde çeşitli alerjik reaksiyonlara ve gastrointestinal problemlere yol açan chia tohumunun bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor”