CHP çiftçilerin sorunlarına dikkat çekti!

CHP'li Gürer, tarımda pandemi sürecinde mağduriyet yaşayan üreticilerin kullandığı kredilere ilaveten yüzde 50 oranında artırım yapılıp yapılmayacağını sorduğu yazılı soru önergesine, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan olumlu yanıt gelmedi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan kredilerin belirli sürelerle ertelediğini ve ödenmeyen krediler için icra işlemlerinin ötelendiğini belirten Bakan Elvan, bu yıl hububat ve bakliyatta açıklanan taban fiyatların yüksek olduğunu, bunun çiftçiyi rahatlatacağını ileri sürdü.

ÜRETİCİ MAĞDUR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde pandemi nedeniyle kredilerini ödeyemeyen üreticilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

KREDİ MİKTARI ARTIRILABİLİR Mİ?

Gürer, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasından, 2020 yılı için kullanılan kredilere ilaveten yüzde 50 oranında artırım yapılması talebini içeren önergesinde, “Mevcut kredi dosyası üzerinden işlem yapılması ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde soru yöneltti.

TAKSİTLER ERTELENDİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Elvan, 2020 yılının başından itibaren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırıldığını, bu kredileri kullanan ve doğal afetlerden etkilenen üreticilerin borçlarının ertelenip taksitlendirilebildiğini belirtti.

İCRA İŞLEMLERİ ÖTELENDİ

Kovid-19 salgını nedeniyle 1 Mayıs-30 Haziran 2020 tarihleri arasında vadesi geciken hazine faiz indirimli kredilerin geri ödemelerinin 30 Nisan 2020’den itibaren 6 ay süreyle faizsiz olarak ertelendiğini anımsatan Bakan Elvan, 22 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğü giren kanun kapsamında ise Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanmış olan ve kullandıkları krediler 2020 yılı sonu itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılmış olan tarımsal üreticilerin borçlarına yeniden yapılandırma imkânı sağlandığını hatırlattı. Bakan Elvan, Kanun maddesinin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar icra işlemi başlatılmayacağını belirtti.

TABAN FİYAT

2021 yılı sezonunda hububat, bakliyat ve yaş çay alım fiyatlarında bir önceki yıla göre artış yapıldığını ileri süren Bakan Elvan, “ Bu kapsamda, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün; sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2.250 TL/ton, arpa alım fiyatı 1.750 TL/ton, kırmızı mercimek alım fiyatı 5.000 TL/ton, yeşil mercimek alım fiyatı 4.150 TL/ton ve nohut alım fiyatı artışla 4.050 TL/ton olarak açıklanmıştır. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yaş çay alım fiyatı ise 3,87 TL/kg olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

ÜRETİCİ DARBE ÜSTÜNE DARBE YEDİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuraklık nedeniyle ürün alamayan çiftçinin durumu içler acısı. Geçen yıl 2.250 TL/ ton olan DAP gübre 5.800 TL’ye, yine geçen yıl 1.800 TL/ton olan ÜRE gübresi 4.400 TL’ye ve geçen yıl 1.680 TL/ton olan 20-20 taban gübresi de 4.000 TL’ye merdiven dayamış durumda. Ayrıca amonyum sülfat 940 TL/ton tutarından 2.400 TL’ye fırlamış, yeraltından çıkarılan su için kullanılan enerji iki yılda %112 fiyat artışına maruz kalmıştır. Mazot yılbaşından bu yana zamlanırken tohum ve ilaç fiyatları da gübre ile yarışa girercesine artış göstermiştir. Bakan, halen taban fiyatın iyi olduğunu söylüyor. Bu yıl eken seneye ekecek mi? O bile şüpheli duruma gelmiş. TMO arpayı, yerli çiftçiden 1.750 TL/ton fiyatıyla alırken yurt dışından 2.400 TL/Ton fiyat ile ithal ediyor. Bakan ise tozpembe bir tablo çiziyor. Bir taraftan pandemi sürecinin neden olduğu sorunlar, diğer yandan ekonomik kriz ve son olarak da kuraklık nedeniyle üreticilerin bu yıl, deyim yerindeyse darbe üstüne darbe yediğinin farkında değil” diye konuştu.

BAKANLIK SORUNLARIN SEYİRCİSİ

Böylesine zor bir dönemden geçen çiftçilere tarımsal üretimin devamı için ciddi manada destek verilmesi gerektiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “En azından Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’ndan kullandırılan kredilerin belirli oranda artırılması ve geri ödemelerinin ertelenmesi sağlanmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi taksitlerinin ertelenmesini bile böyle bir ortamda büyük bir hizmet gibi görüyor. Hatta maliyetlerin yüzde 100’lere varan oranda arttığı, kuraklığın üretimi ciddi oranda etkilediği bir dönemde yüzde 30’lar seviyesindeki taban fiyat artışını bile önemli sayıyor” diyerek, Bakanlığın sorun karşısındaki duyarsızlığına tepki gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri