CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kasım 2017’de TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ucuz ithal etlerin sağlıksız olabileceğini belirterek, piyasaya sürülen ithal etlerin analiz raporlarının günlük olarak açıklanması gerektiğini söylemişti. Gürer satışa sunulan lop et menşei ve tahlil sürecine dikkat çekmişti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan “Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğe” göre karkas etin yanı sıra lop et olarak adlandırılan kemiksiz et ithalatına ilişkin düzenlemelerin Resmi Gazete ’de yayımlanmasının ardından ucuz et raflarda yerini aldı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithal etle ilgili olarak TBMM’de bir basın toplantısı düzenlemiş ve hükümeti ithal etlerin ucuz ama sağlıksız olabileceği yönünde uyarmıştı. Ömer Fethi Gürer, 15 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında, hayvanların kesim yapılan ülkelerde, Türk veterinerler tarafından yerinde kontrol edilmesi, kontrol edilen hayvanların ülkemize girmeden önce sağlık durumu ve kimliği ile ilgili bilgilerin değerlendirilmesi ve ülkemize girdikten sonra da yeniden her yönüyle kontrol edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in uyarısının üzerinden 2 ay geçtikten sonra, Et ve Süt Kurumu tarafından Bosna Hersek’ten ithal edilen sığır etinde hastalık teşhis edildiği iddiası doğrulandı.
Et ve Süt Kurumu yaptığı açıklamada, ithal edilen etlerin rutin olarak analiz ve kontrole tabii tutulduğu, yapılan bu kontrollerde de Bosna Hersek’ten getirilen etlerin bir partisinde sorun olduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Bu etler, analiz sonuçları çıkana kadar 24 Ağustos 2017 tarihinde depolarımızda muhafaza altına alınmıştır. Bu partideki etler, depolarımızda muhafaza altında tutulmuştur. Analiz sonuçlarının olumsuz çıkması üzerine imha işlemlerine, 05 Ocak 2018 tarihi itibarı ile Erzincan Kombinamız rendering tesislerinde başlanılmıştır. Kurumumuzun piyasaya sağlıksız et sunması asla söz konusu değildir” denildi.
Çözüm ithal değil yerli
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İthal et soruna çözüm değildir, besicilik geliştirilip yerli üretici desteklemelidir. İthal etler ile ilgili sorunlar dünyada sık yaşanmaktadır. 2017 başlarında dünyaya et satan Brezilya ’dada benzer sorunlar oluşmuş, çoğu ülke Brezilya’dan et alımını durdurmuştu. Menşei belli olmayan kemiksiz et için uzmanlar riske dikkat çekmektedir. İnceleme süresi uzun etler piyasaya sürülmeden kesin inceleme raporları yayınlanmalıdır. Vatandaşın laboratuvar incelemesini satış yerlerinde göreceği düzenleme sağlanmalıdır” dedi.