Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji” Komisyonu toplantısında ele alınıp kabul edilen ve hafta içinde TBMM genel kurulunda görüşülmesi beklenen torba yasada yer alan “Stokçuluk yapanlara ceza artırımıyla” ilgili maddede hedeflenen sonuca para cezası artırımı ile erişilmeyeceğini ve daha kapsamlı düzenlemelere gerek olduğunu söyledi.
Kamuoyunda "Stokçuluk yapanın kafasına inilecek…” şeklinde bir beklenti yaratıldığını ancak, bu konuyla ilgili sadece ceza artırımın gündeme geldiğini belirten Gürer, stokçuluk yapan varsa para cezası artırmak yeterli caydırıcı etki yaratmaz” dedi.
ÖZELLEŞTİRME RUHU İÇİNDE GEZİYOR
Komisyon görüşmeleri tamamlanan ve önümüzde hafta görüşülmesi beklenen kanun teklifi limanlarla ilgili daha önce getirilip geri çekilen kiralanma, TEİAŞ devirde kolaylaştırıcı maddeler yanında stokçulukla ilgili ceza artırımı içeren madde de yer alıyor. Kanun teklifi bütününde özelleştirme içerikli olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu torba kanun teklifinin bütününe baktığımız zaman yine özelleştirmenin ruhu içinde geziyor. Özelleştirmeyle AKP döneminde kamu varlıkları sata sata bitirilemedi. Hani bazen diyorlar ya, "Cumhuriyet Halk Partisinin dikili ağacı var mı?" diye. Satılanların kuruluş tarihine baksalar bunların önemli bölümünün cumhuriyetin ilk yıllarında kamucu anlayışla yapılmış olan fabrikalar olduğu görülür. Ne yazık ki 110 kuruluşun ve ona bağlı diğer getiri sağlayan mülklerin satışıyla 67 milyar dolarlık gelir sağlandığını, yazılı soru yanıtında verilmişti. Onlar da tükendi herhâlde yeni süreçte de satır aralarına konulan ifadelerle yeni özelleştirmelerin yolu açılıyor” dedi.
HANİ STOKÇUNUN KAFASINA İNİLECEKTİ?
Gürer, Kamuoyunda "Stokçuluk yapanın kafasına inilecek, stokçuluğun önü kesilecek, bununla ilgili bir düzenleme gelecek” şeklinde bir beklenti yaratılmasına rağmen, bu konuyla ilgili sadece ceza artırımın gündeme gelmesini çözüm için yeterli olmadığını ifade etti.
STOKÇUYA HAPİS CEZASI ŞART
TCK’nın ilgili maddesine göre stokçuluk yapanlara hapis cezası uygulanması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Parasal anlamda da stokçuluk yapanlara uygulanacak ceza var. Buradaki artırım, bu işi yapanların elde edecekleri kârın önüne geçecek bir parasal artırım değil” diye konuştu.
ÜRETİCİNİN GÖZÜNÜ KORKUTMAK İÇİN Mİ YAPILDI?
Ceza artırımının soğan, patates, buğday ve arpayı belli bir dönem için depoya koymak zorunda olan üretici mi hedefleniyor diyen CHP Milletvekili Gürer, tarım ürünlerinin hasat döneminde satışı yapıldığını ve bir bölümünün ise depolandığını belirterek, “Örneğin Patatesin, ekim -kasım ayında hasadı yapılır, borcu olan çiftçi hemen ürününü satar, borcu olmayan da depolar. O depoya konan ürünü vaktinden önce satışa verdiği zaman ürün açığı oluşur” şeklinde konuştu
Geçtiğimiz yıllarda depolar basıldığı için ürün açığı oluştuğunu, ülkede patates kalmadığı için de Mısır’dan patates ithal etmek zorunda kalındığını anımsattı.
ÖNGÖRÜ YOK, PLANLAMA YOK
Öngörüden uzak ve planlamaya dayanmayan tarım politikalarının ve ürün desenine uygun olmayan ekimlerin neden olduğunu sorunlara değinen Gürer, “Hangi üründen ne zaman, ne kadar lazım olduğuna bakılmıyor, pamuk yetişecek tarlasına soğan ekiliyor, ” dedi.
2000 yılında 6.5 milyon ton patates üretimi yapılan ülkemizde bugün bu miktarın 5 milyon tona kadar düştüğünü beliren Gürer, marketçileri ve üreticileri hedef gösterilerek bu üretim ve fiyat artışlarıyla ilgili soruların çözülemeyeceğini ifade etti.
ÖNCE GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜN
Sorunlara kamucu bir yaklaşımla bakılmadığına değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ “Girdi maliyetlerinin düşürülmeyişi, üretenlerin gerekli desteklerinin zamanında ve doğru biçimde verilmeyişi, desteklerin bir yıl sonra değerini yitirdikten sonra üreticiye çiftçiye verilmesi sorun. Bunun için de sıkıntılar devam ediyor” diye konuştu.
HANİ TAKLİTÇİLERE VERİLEN CEZALAR?
Taklit ve tağşiş ürünlere ilgili ceza artırımına gidildiğini ancak Bakanlığın geçen yıldan bu yana bu konuda bir açıklama yapmadığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ülkede insanlara taklit ve tağşiş ürünlerin yedirilmesinin ne yazık ki önünü kesmedi” dedi.
STOKÇULUK NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Stokçuluğun tanımı doğru yapılmadan, neye göre, niçin ve nedeni aranmadan yapılacak bir düzenlemenin kamuoyunda yalnızca bir algı yaratmaktan öteye gidemeyeceğine de işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Yani ‘Stokçular fiyat artırıyor’ algısı, gerçekçi bir algı değildir çünkü Türkiye'de girdi maliyetleri, elektrikte, doğal gazda, suda, mazotta, tohumda, gübrede, ilaçta böyle arttıktan sonra bu fiyatların geriye gelmesi olası olmadığı gibi, belli periyotlarla piyasaya verilmesi gereken ürünler de zamanından önce depondan çıkarsa ürün fiyatı düşmez ancak ithal ürün mecbur kalınır ” şeklinde konuştu.
Geçen yıl 1800 lira olan üre gübre ile 2 bin 450 lira olan DAP gübresinin bu yıl 14 bin 700 liraya çıktığını anlatan Gürer, siyasal iktidara uyarıda bulunarak, “Bu şartlarda zaten üretici üretmiyor haberiniz olsun, buğdayı ekemiyor, tohumu tarlada toprakla buluşturamıyor” dedi.
BU CEZALAR KİME KESİLECEK?
Stokçulukla ilgili kimlerin hedeflendiğinin açıklanmasını isteyen Ömer FETHİ Gürer, “Bu cezalar kime kesilecek? Yoksa yalnızca âdet yerini bulsun, böyle bir değerlendirmeyle kamuoyunda "Stokçular varmış." mantığı yaratılarak "Suçlu biz değiliz." olgusuyla olayın içinden sıyrılmaksa maddenin 2 milyon ceza üst limiti olması olması az, 10 milyon yapalım, doğru dürüst olsun, işe yarasın” ifadelerini kullandı.
AMAÇ KÜÇÜK ESNAFI, KÜÇÜK ÜRETİCİYİ YOK ETMEK Mİ?
Gürer, komisyon toplantısındaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bunlar eğer, tavuğu çiftliklere çekmek amacıyla vatandaşa "Kuş gribi geldi." diye tavuğunu öldürme projesinin benzeri biçimde, küçük esnafı, küçük üreticiyi, kırsal kesimi yok etmek için düzenlendiyse bu anlamda da söyleyecek sözüm yok, kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”