CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, ülkemizin tününün “Detaylı Toprak Etütlerinin” yapılmasına ilişkin projenin tamamlandığını, Tarımsal Arazi Kullanım Planlarının da ivedi olarak hazırlanacağını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:
- “Tarım arazilerinin amaç dışı kullanıldığı, ekilen tarım arazilerinin küçüldüğü bilinmektedir. Toprak koruma ve arazi kullanımı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılarak detaylı toprak etüt haritalaması yapılması için bir çalışmanız var mıdır?
- Arazi kullanım planlama çalışmaları yapılarak, toprak ve su varlıklarımızın sürdürülebilir kullanımlarının sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?
- Tarım danışmanı sayısı kaçtır? Tarım danışmanlarının atamasının yapılabilmesi için yeni kadro açılması düşünülmekte midir?”
DETAYLI TOPRAK ETÜTLERİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizin tümünün Detaylı Toprak Etütlerinin yapılması ile ilgili projenin tamamlandığını bildirdi.
MAKRO PLANLAR
Tamamlanan projelerin yatırım programlarına dahil edileceğini açıklayan Bakan Pakdemirli, “ Diğer yandan Arazi kullanım Planlamaları çalışmaları kapsamında 1/25000 ölçekli makro planlar hazırlanmış ve son aşamaya gelinmiş olup, Detaylı Toprak Etütlerin tamamlanmasını müteakip 1/5000 ölçekli Tarımsal Arazi kullanım Planları da ivedi olarak hazırlanacaktır” açıklamasında bulundu.
5848 TARIM DANIŞMANI
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınav Yönergesi kapsamında kamu dışındaki kişilere tarım danışmanı sertifikası verildiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, “Geçerli sertifikası olan 5.848 kişi bulunmaktadır. Geçerli sertifikaya sahip 1.170 tarım danışmanı, tarımsal yayım ve danışmanlık desteklemesi kapsamında ziraat odaları, üretici örgütlerinde istihdam edilerek veya serbest olarak halen aktif olarak çalışmaktadır” dedi.
PERSONEL İSTİHDAMINDA MESLEK GRUBU ÖNCELİĞİ YOK
Bakan Pakdemirli, Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bakanlığınızın personel istihdamı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ve meri mevzuat gereğince yapılmaktadır. Personel istihdamında herhangi bir kadro ya da meslek grubuna öncelik tanınmamaktadır” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarımda her alanda sorunlu bir süreç yaşandığını belirterek projelerin varlığına karşın sonuçlarında istenen noktaya erilemediğini ifade etti. Gürer personel istihdamında meslek grubu önceliklinin Tarım ve Orman Bakanlığı gibi teknik bilgi ve donanımı gerektiren bakanlıklarda önemsenmesi gerektiğinin de altını çizdi. Toprak verimliliğine detaylı etütlerin katkısının önemine vurgu yapan Gürer ne yazık ki yanlış gübre ve tarım zehirleri ile de toprağımızı da daha sorunlu kıldık” dedi.