Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir televizyon programında AK Parti'nin sunduğu teklife dair Anayasa'ya ayrkırı olmasına rağmen destekleyeğini açıklamasının ardından Eren Erdem teklife hayır diyeceğini açıklamıştı. Erdem'in çıkışının ardından Sezgin Tanrıkulu twitter üzerinden desteklemeyeceğini açıkladı.
Twitter'dan dün akşam arka arkaya iki tweet atan Sezgin Tanrıkulu, AK Parti'nin teklifine destek vermeyeceğini açıklayarak, dokunulmazlıkların AK Partinin çıkar ve gündem mühendisliğine hapsolarak tartışmayı doğru bulmadığı açıkladı. Tanrıkulu hemen arkasından bir tweet daha atarak, bedelini düşünmeden, ne olursa olsun 2 Mart 1994 darbesini yaptırtmayacağız dedi.
Eren Erdem desteklemeyeceğini açıklamıştı
Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün akşam olumlu karar vereceklerini açıklamasının ardından CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, konuyla ilgili olarak bir televizyon kanalına yaptığı değerlendirmede, değişikliğe kendi adına hayır diyeceğini ifade etti. Değişiklik ile vekillerin düşürülmesinin önünün açıldığını ifade eden Erdem, dokunulmazlık teklifinin geçmesi halinde AK Parti’nin Türkiye’yi seçime götürebilmek için kullanabileceğini öne sürdü.
2 Mart 1994'te ne oldu?
Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak 1991'de gerçekleştirilen seçimlerde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den meclise girmişti. Seçimlerden sonra yemin töreninde Leyla Zana Kürtçe yemin etmek istemiş tartışmalara neden olmuştu. Zana'nın protesto edilmesine rağmen yemin ettiği gün Orhan Doğan ve Hatip Dicle TBMM çıkışında gözaltına alınmış, aynı gün içerisinde yapılan oylamada DEP milletvekilleri hakkında dokunulmazlık oylaması yapılarak, dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. DEP milletvekilleri dokunulmazlıkları için oylama yapılamayacağını söyleyerek TBMM'den dışarıya çıkmamış, polis de içeriye girerek Meclis'te milletvekillerini gözaltına almıştı.