Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, akaryakıt, elektrik ve doğalgazın yanı sıra, temel tüketim ürünlerine hemen her gün zam geldiğine dikkat çekerek, “Benzine yılbaşından bu yana yüzde 57, son bir yılda yüzde 163 oranında zam geldi. Motorine yılbaşından bu yana gelen zam oranı yüzde 94’ü geçti. Bir yıllık motorin zam oranı ise yüzde 253 oldu” saptamasında bulundu. AKP Grup Başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücret için yeni bir düzenleme yapılabileceğini belirttiklerini, Çalışma Bakanın ve Türk-İş başkanın Aralık ayını işaret ettiğini ifade eden Gürer, memur ve emekli için altı ayda enflasyon oranında yapılan ancak TÜİK hesaplamaları ile yetersiz kalan artış uygulaması gibi asgari ücrette altı ayda bir düzenlenebilir “ diye konuştu.
Bu yılın başından itibaren 3 aylık süreçte benzine yüzde 57, motorine ise yüzde 94 zam gelmiş olmasını, asgari ücretli açısından değerlendiren Gürer, “Akaryakıta göre asgari ücret 3 ay içinde neredeyse yarı yarıya eridi. Yılsonuna kadar bu asgari ücretle kalınması halinde asgari ücretlerin alım gücü daha da düşecek. Isınma, kira, aydınlanma, ulaşım, giyecek, yiyecek gelen zamlarla asgari ücret açlık sınırı altında kaldı ” şeklinde konuştu.
Ülkemizde çalışan yaklaşık 10 milyon kişinin asgari ücret aldığına dikkat çeken Gürer, “Asgari ücretin altında çalışan milyonlarca vatandaşın bulunduğu ve bir o kadar da asgari ücretin altında maaş alan emeklinin olduğu da düşünüldüğünde, ortaya çıkan tablonun vahameti artmaktadır” ifadelerini kullandı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yapılan araştırmaya göre asgari ücret 2016’da 430 dolar seviyesindeyken, bugün 270 dolara düştü. Altı yıllık kayıp 260 dolar. Bu kayıp ise şu anki asgari ücretin yarısından fazla bir miktara denk geliyor” dedi.
Gürer, bu durumda döviz kurlarının, akaryakıtın, doğalgaz ve elektriğin, hatta temel tüketim ürünlerinin neredeyse saat başı arttığı bir dönem yaşanırken, asgari ücretin yılda bir kez belirleniyor olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Asgari ücretin en az 6 ayda bir belirlenmesinin şart olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 20 yıl önce asgari ücret alanların oranı yüzde 20 iken bugün bu oran en üst seviyesine çıkmış, asgari ücretliler de diğer ücretliler arasındaki makas daralmış, hatta asgari ücretin altında ücret alanların sayısı da hızla yükselmeye başlamıştır. Asgari ücret ortalama ücrete dönmüştür” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Hazırladığım Kanun Teklifi ile asgari ücretin altı ayda bir belirlenmesin önerdim. Gerekçelerini de sıralamadım. Hayat pahalılığının arttığı, gıda ürünleri başta olmak üzere temel tüketim ürünlerine sürekli zamların geldiği bir ortamda asgari ücretin artması için 1 yıl beklemenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesinde yer alan “iki yılda” ibaresi “altı ayda” olarak değiştirilmiştir.